Καναδάς: Περιορίζει τη μετανάστευση για να μειώσει την πίεση στη στέγαση και τις κοινωνικές υπηρεσίες

Καναδάς: Περιορίζει τη μετανάστευση για να μειώσει την πίεση στη στέγαση και τις κοινωνικές υπηρεσίες

Πολλοί Καναδοί πιστεύουν ότι η χώρα υποδέχεται πολλούς μετανάστες, ωστόσο η επιχειρηματική κοινότητα φοβάται ότι θα υπάρξει μείωση του εργατικού δυναμικού, και κατά συνέπεια θα υπάρξουν απώλειες σε επενδύσεις και στην οικονομία.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Καναδάς προχώρησε πολύ μακριά στα μέτρα που έλαβε για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησή του να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών, ώστε να αποκλιμακωθεί η πίεση στη στέγαση και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο Καναδάς υπερηφανεύεται ότι είναι από τις χώρες που υποδέχονται νέους μετανάστες, οι οποίοι έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας του, ωστόσο το πρόβλημα της ακριβής στέγης έχει αντιστρέψει την κοινή γνώμη της χώρας όσον αφορά την υποδοχή νέων ανθρώπων.

Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ενεργούμε σήμερα γιατί στους ταραχώδεις καιρούς που ακολούθησαν την πανδημία, και στη ζυγαριά ανάμεσα στην αντιμετώπιση των αναγκών σε εργατικό δυναμικό και τον έλεγχο της πληθυσμιακής αύξησης, δεν είχαμε τη σωστή ισορροπία».

Η κυβέρνηση και αρκετοί οικονομολόγοι ελπίζουν ότι η αντιστροφή της πολιτικής θα μειώσει την πίεση στη στέγαση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ ορισμένες βιομηχανικές ομάδες ανησυχούν ότι οι μικρότεροι αριθμοί μετανάστευσης θα γονατίσουν τους τομείς που αναζητούν εργατικά χέρια. Οι οργανώσεις στήριξης των μεταναστών επίσης αποδοκιμάζουν τα νέα μέτρα.

Ο Καναδάς αναμένεται να φέρει 395.000 νέους μόνιμους κατοίκους το 2025, 380.000 το 2026 και 365.000 το 2027, από 485.000 το 2024, στην πρώτη μείωση υποδοχής μεταναστών από τότε που η Οτάβα ξεκίνησε το πολυετές πρόγραμμα μετανάστευσης το 2018.

Ο Καναδάς είχε προγραμματίσει να φέρει 500.000 το επόμενο έτος και το ίδιο ποσό το 2027, αλλά μετά την αλλαγή πολιτικής οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν σημαντικά. Παράλληλα, μειώνεται και ο αριθμός των προσωρινών κατοίκων κατά εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι των οποίων οι βίζες πρόκειται να λήξουν τα επόμενα χρόνια θα φύγουν από μόνοι τους.

Τα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του πληθυσμού του Καναδά κατά 0,2% τόσο το 2025 όσο και το 2026 πριν επιστρέψουν στην αύξηση το 2027, δήλωσε η κυβέρνηση.

Οι περικοπές στη μετανάστευση αναμένεται να μειώσουν το χάσμα προσφοράς κατοικιών στον Καναδά κατά περίπου 670.000 μονάδες μέχρι το τέλος του 2027, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ωστόσο, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Καναδά εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή μείωση της δεξαμενής εργασίας. «Νομίζω ότι μπορέσαμε να αποφύγουμε επισήμως την ύφεση λόγω της μετανάστευσης», ανέφερε η διευθύντριά του, Νταϊάνα Πάλμεριν-Βελάσκο. «Υπάρχει ανησυχία στην επιχειρηματική κοινότητα για το μήνυμα που στέλνουμε. Ξέρετε, εάν θέλουμε περισσότερες ξένες επενδύσεις, πρέπει να έχουμε και ανθρώπους για να εργαστούν», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT