Σε συναγερμό η Τουρκία

Εκτακτο συμβούλιο ασφαλείας υπό τον Ερντογάν μετά την τρομοκρατική επίθεση

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συναγερμός έχει σημάνει στην Τουρκία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Τετάρτης στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ), κοντά στην Αγκυρα, με 7 νεκρούς και 22 τραυματίες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας στο (παλιό) αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, αμέσως μόλις επέστρεψε από το Καζάν της Ρωσίας, από όπου αναχώρησε προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του στη σύνοδο κορυφής των BRICS λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης. Στην έκτακτη αυτή σύσκεψη, που είχε διάρκεια δύο ωρών, συμμετείχαν ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Μετίν Γκιουράκ, ο διοικητής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν, ο υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Χαλούκ Γκιοργκιούν, ο αρχισύμβουλος της προεδρίας για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ.

«Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, ότι οι προσπάθειες αυτοθυσίας θα συνεχιστούν για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία και ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ η εγκαθίδρυση “τρομοκρατικού κράτους” πέρα από τα σύνορα», ήταν η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σε αυτό το κλίμα, αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της Τουρκίας, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήθηκαν σε επίπεδο πορτοκαλή συναγερμού. Στα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης (Ιstanbul, Sabiha Gokcen) τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται ελέγχονται εξονυχιστικά, ενώ γίνεται έλεγχος της ταυτότητας των επιβατών όταν εισέρχονται στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αυξάνονται και τα μέτρα ασφαλείας σε πιθανούς στόχους στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι και οι δύο τρομοκράτες που σκοτώθηκαν ήταν μέλη του PKK. Ο άνδρας ταυτοποιήθηκε ως Αλί Ορέκ και ήταν μέλος του PKK με την κωδική ονομασία «Ρότζερ», ενώ το όνομα της γυναίκας είναι Μινέ Σεβσίν Αλτσισέκ, η οποία ήταν και αυτή μέλος της ίδιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αυξημένα μέτρα σε αεροδρόμια και μεγάλες πόλεις – Η αντιπολίτευση αναφέρει ότι η κυβέρνηση είχε πληροφορίες για επικείμενα χτυπήματα.

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι μετά την επίθεση στην Αγκυρα, βομβαρδίστηκαν από την τουρκική αεροπορίας 47 στόχοι, θέσεις της κουρδικής οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας. Οι δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν 12 άμαχοι κατά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Eν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Κόμματος Νίκης, Ουμίτ Οζνταγ, υποστήριξε ότι οι τουρκικές αρχές είχαν πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα και πως υπάρχουν πληροφορίες για πιθανές δολοφονίες προσώπων. Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΟW o Οζνταγ ισχυρίστηκε ότι «μια φήμη κυκλοφορoύσε σε διάφορους κύκλους, συμπεριλαμβανομένου του Τύπου, την τελευταία εβδομάδα ότι θα γίνει μια τέτοια επίθεση στην Αγκυρα. Μπορεί ο στόχος να ήταν άγνωστος, αλλά οι δημοσιογράφοι γνώριζαν ότι θα γινόταν μια τέτοια επίθεση. Και μετά από αυτό συζητούνται πιθανές δολοφονίες που θα μπορούσαν να γίνουν. Επίσης, σε κύκλους πληροφοριών αναφέρεται ότι βρέθηκε ένα στικάκι το οποίο σχετίζεται με μια τέτοια επίθεση και κατασχέθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ βρέθηκε και λίστα ορισμένων κρατικών ιδρυμάτων».

Επίσκεψη στον Οτσαλάν

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν για πρώτη φορά, έπειτα από 43 μήνες, στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να δεχτεί επίσκεψη στο νησί Ιμραλί όπου κρατείται τα τελευταία 25 χρόνια. Τον Οτσαλάν επισκέφθηκε ο ανιψιός του Ομέρ Οτσαλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM), την ίδια ημέρα που πραγματοποιήθηκε φονική ένοπλη επίθεση κατά της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ).

Την Τρίτη, η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εταίρου, του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε προτείνει την αποφυλάκιση του Οτσαλάν για να μιλήσει στο Κοινοβούλιο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος DEM και να ανακοινώσει τον τερματισμό της τρομοκρατικής δράσης του PKK. O πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ απάντησε στον Μπαχτσελί, ο οποίος είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα». Ο Οζέλ τόνισε: «Μην το λες αυτό. Υπάρχει κουρδικό πρόβλημα και θα τελειώσει όταν κάποιος μιλήσει γι’ αυτό. Αγνοείτε τα προβλήματα 26 εκατ. Κούρδων στην Τουρκία. Υπάρχει κουρδικό πρόβλημα και το κουρδικό είναι εδώ. Οι Κούρδοι αποφασίζουν εάν οι Κούρδοι έχουν πρόβλημα ή όχι. Το κράτος δεν μπορεί να αποφασίσει… Γι’ αυτό τα προβλήματα των Κούρδων υπάρχουν μέχρι να πουν οι Κούρδοι ότι δεν έχουν άλλα προβλήματα. Αυτά πρέπει να επιλυθούν. Είναι αυταρχικό να λες σε κάποιον “δεν έχεις πρόβλημα”».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT