WSJ: Οι μυστικές συνομιλίες του Μασκ με τον Πούτιν

WSJ: Οι μυστικές συνομιλίες του Μασκ με τον Πούτιν

Θα μπορούσε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη να συμβάλει στην επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας; Οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, η απάντηση του Κρεμλίνου και το αυξανόμενο ενδιαφέρον του Μασκ για τις γεωπολιτικές εξελίξεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Eλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από τα τέλη του 2022, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι συζητήσεις, τις οποίες επιβεβαίωσαν αρκετοί νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας, αφορούν προσωπικά και επιχειρηματικά θέματα, καθώς και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει, μάλιστα, –επικαλούμενο δύο πηγές– ότι ο Πούτιν είχε ζητήσει από τον Μασκ να μην ενεργοποιήσει το δορυφορικό σύστημα Starlink πάνω από την Ταϊβάν ως χάρη στον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ.

Σημειώνεται πως ο Μασκ αποτελεί σημαντικό υποστηρικτή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση αν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές.

Οπως επισημαίνει η WSJ, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απομονώσει τον Πούτιν τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του Μασκ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επαναπροσέγγιση με τον Πούτιν και να ενισχύσει την εκπεφρασμένη επιθυμία του Τραμπ να έρθει σε συνεννόηση με τη Ρωσία για μείζονα θέματα, ανάμεσά τους και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, όμως, οι επαφές Μασκ και Πούτιν εγείρουν ανησυχίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για την εθνική ασφάλεια, δεδομένου του ρόλου του Πούτιν ως ενός από τους κύριους αντιπάλους της Αμερικής.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μασκ έχει διαμορφώσει βαθιές επιχειρηματικές σχέσεις με τον αμερικανικό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. Η SpaceX, η οποία διαχειρίζεται την υπηρεσία Starlink, εξασφάλισε ένα απόρρητο συμβόλαιο ύψους 1,8 δισ. δολαρίων το 2021 και είναι ο κύριος εκτοξευτής πυραύλων για το Πεντάγωνο και τη NASA. Επιπλέον, ο Μασκ διαθέτει άδεια ασφαλείας που του δίνει την πρόσβαση σε ορισμένες διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Το θέμα των συνομιλιών με τον Πούτιν θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητο, δεδομένης και της αυξανόμενης εμπλοκής του Μασκ στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που λαμβάνουν χώρα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο δισεκατομμυριούχος έχει χαρακτηρίσει «παράλογη» την κριτική που δέχεται από ορισμένες πλευρές σχετικά με τις επαφές με τον Πούτιν και έχει πει ότι οι εταιρείες του «έχουν κάνει περισσότερα για να υπονομεύσουν τη Ρωσία παρά οτιδήποτε άλλο».

Κατά τη διάρκεια εκστρατείας του στην Πενσιλβάνια την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μασκ μίλησε για τη σημασία της κυβερνητικής διαφάνειας και αναφέρθηκε στην πρόσβαση που έχει ο ίδιος σε κυβερνητικά μυστικά. «Εχω μια άκρως απόρρητη άδεια, αλλά, θα έπρεπε να πω, όπως τα περισσότερα πράγματα που γνωρίζω, ο λόγος που το κρατούν άκρως μυστικό είναι επειδή είναι τόσο βαρετό». Εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε: «Δεν σχολιάζουμε για την άδεια ασφαλείας, για το καθεστώς κάποιου ατόμου ή για θέματα πολιτικής ασφάλειας προσωπικού».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η μόνη επαφή που είχε το Κρεμλίνο με τον Μασκ ήταν μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως ο Μασκ έχει «γοητευτεί» εδώ και καιρό από ορισμένα διαστημικά προγράμματα της Ρωσίας. Παράλληλα, τονίζεται η αυξανόμενη τάση του να ασχολείται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι επαφές με τον πρόεδρο της Αργεντινής, Μιλέι, και τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Μπολσονάρο. Η περίπτωση του Πούτιν, όμως, είναι αναμφίβολα πιο βαρύνουσα.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Μασκ δήλωσε δημοσίως ότι είχε μιλήσει μόνο μία φορά με τον Πούτιν. Συγκεκριμένα, ανέφερε στο X ότι η συζήτησή τους αφορούσε το Διάστημα και έγινε τον Απρίλιο του 2021. Ακολούθησαν όμως περισσότερες επαφές, συμπεριλαμβανομένων διαλόγων με άλλους υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους το 2022 και φέτος.

Πηγή: Wall Street Journal

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT