Στο φως ο «Οίκος της Φαίδρας» στην Πομπηία

Στο φως ο «Οίκος της Φαίδρας» στην Πομπηία

Μία από τις τοιχογραφίες της μικρής κατοικίας απεικονίζει τη μυθολογική βασίλισσα της Αθήνας, η οποία κυριεύτηκε από σφοδρό, ανεκπλήρωτο έρωτα για τον θετό γιο της, Ιππόλυτο

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μικρή κατοικία, διακοσμημένη με εξαιρετικές και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες αισθησιακού περιεχομένου, έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην αρχαία Πομπηία, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης του μνημείου.

Η κατοικία ονομάστηκε προσωρινά από τους αρχαιολόγους «Οίκος της Φαίδρας», καθώς μία από τις τοιχογραφίες απεικονίζει τη μυθολογική βασίλισσα της Αθήνας, η οποία κυριεύτηκε από σφοδρό, ανεκπλήρωτο έρωτα για τον θετό γιο της, Ιππόλυτο.

Η τοιχογραφία παρουσιάζει τη Φαίδρα ελαφρά ντυμένη, μαζί με έναν οργισμένο Ιππόλυτο και ένα ακόμη πρόσωπο, πιθανότατα την Τροφό.

Ο υπόλοιπος ζωγραφικός διάκοσμος, εξίσου υψηλού επιπέδου και ζωηρά χρωματισμένος, απεικονίζει τη συνεύρεση μιας νύμφης και ενός Σάτυρου, ένα ζευγάρι που ίσως είναι η Αφροδίτη και ο Αδωνις, καθώς και την κρίση του Πάριδος.

Στο οίκημα, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Πομπηίας (Insula dei casti Amanti), εντοπίστηκε επίσης ένας μικρός βωμός με ζωγραφικό διάκοσμο.

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο αρχιτεκτονικό στοιχείο του «Οίκου της Φαίδρας» είναι η απουσία αιθρίου, που συνηθιζόταν στα σπίτια της αρχαίας πόλης.

Tο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δίνει στους αρχαιολόγους πληροφορίες για τη μεταβολή των αρχιτεκτονικών προτύπων της Πομπηίας του 1ου αιώνα μ.Χ., με τον «Οίκο της Φαίδρας» ειδικά να εκτιμάται πως βρισκόταν υπό κατασκευήν όταν εξερράγη ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT