Λίβανος: Διπλωματική λύση και προστασία των αμάχων ζητεί ο Αντονι Μπλίνκεν

Λίβανος: Διπλωματική λύση και προστασία των αμάχων ζητεί ο Αντονι Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου στο Λονδίνο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα, από το Λονδίνο, ότι είναι «πραγματικά επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί μια διπλωματική λύση στον Λίβανο.

«Εχουμε την αίσθηση ότι είναι πραγματικά επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί διπλωματική λύση και να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η απόφαση 1701, που υιοθετήθηκε το 2006, ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου (LAF) και οι κυανόκρανοι πρέπει να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο, που συνορεύει με το Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι βασικό να «υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για την πλήρη εφαρμογή» της απόφασης αυτής.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της προστασίας των αμάχων, χωρίς να ζητήσει να γίνει εκεχειρία.

Ο Μπλίνκεν «εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η ασφάλεια και η προστασία του προσωπικού της», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου.

Η δύναμη αυτή, η οποία έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο για να επιτηρεί τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, στα σύνορα με το Ισραήλ, δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ αυτήν την εβδομάδα σε ένα από τα παρατηρητήριά της στον Νότο της χώρας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την εκλογή προέδρου στον Λίβανο, τον οποίο έχει παραλύσει εδώ και χρόνια μια πολιτική και οικονομική κρίση, όπου η θέση του προέδρου είναι κενή τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν «δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου», δήλωσε επίσης o Μπλίνκεν.

Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την έναρξη της εκστρατείας των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων στις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT