Κέντρο έρευνας βιολογικών όπλων αναβίωσε η Ρωσία

Κέντρο έρευνας βιολογικών όπλων αναβίωσε η Ρωσία

Το επιβεβαιώνουν δορυφορικές εικόνες

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Οργασμός δραστηριότητας καταγράφεται σε δορυφορικές εικόνες από παλαιά ερευνητική βάση του ρωσικού στρατού, ειδικευμένη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στην κατασκευή βιολογικών όπλων.

Οι εγκαταστάσεις Σεργκίεφ Ποσάντ-6, σε δασική έκταση βόρεια της Μόσχας, έχουν βεβαρημένο παρελθόν, καθώς εκεί διεξήχθησαν πειράματα βιοχημικού πολέμου με ιούς, όπως ο Εμπολα, η ευλογιά και οι αιμορραγικοί πυρετοί. Δορυφορικές εικόνες των τελευταίων δύο ετών δείχνουν μηχανήματα να ανακαινίζουν τα εργαστήρια της εποχής της ΕΣΣΔ και την κατασκευή δέκα νέων κτισμάτων. Επτά από αυτά εμφανίζουν τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά βιολογικών εργαστηρίων, με ισχυρά συστήματα απορρόφησης και καθαρισμού του αέρα και συσκευές ελέγχου της ατμοσφαιρικής πίεσης ικανές να διαχειρισθούν τους πλέον θανατηφόρους παθογόνους παράγοντες, σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Washington Post.

Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις χρήσης τέτοιων οπλικών συστημάτων στα πεδία πολέμου της Ουκρανίας, η επέκταση των εγκαταστάσεων και η οικοδόμηση νέων εργαστηρίων στο Σεργκίεφ Ποσάντ-6 προκαλεί την ανησυχία αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και ειδικών των βιολογικών όπλων σχετικά με τις προθέσεις του Κρεμλίνου.

Οι εικόνες των δορυφόρων από τις εγκαταστάσεις στεγανής φύλαξης δείχνουν ότι δεκάδες μονάδες οροφής καθαρισμού του αέρα έχουν τοποθετηθεί στις οροφές των εργαστηρίων. Τις τελευταίες εβδομάδες, Ρώσοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι τα εργαστήρια των εγκαταστάσεων ερευνούν θανατηφόρους ιούς, όπως αυτόν του Εμπολα, προκειμένου να θωρακίσουν τη Ρωσία απέναντι σε βιοχημικές τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και σε μελλοντικές πανδημίες. Αμερικανοί ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι δορυφορικές εικόνες δεν καθιστούν σαφές αν το αντικείμενο των ρωσικών ερευνών είναι η δημιουργία νέων βιοχημικών όπλων.

Ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου για θέματα μη εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής Αντριου Ουέμπερ συσχετίζει την επέκταση των εγκαταστάσεων βόρεια της Μόσχας με τις συγκεκαλυμμένες απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Κόκκινου Στρατού, «Κόκκινο Αστρο», ο στρατιωτικός διοικητής των εργαστηρίων, Σεργκέι Μπρίσεβιτς, περιέγραψε τις εγκαταστάσεις ως «σπονδυλική στήλη της βιολογικής άμυνας της χώρας», για να προσθέσει ότι η βάση δημιουργεί «τις κατάλληλες ιατρικές συνθήκες για την προστασία των στρατιωτών και του πληθυσμού από βιολογικά όπλα».

Στο μεταξύ, άνδρες του στρατού της Βόρειας Κορέας πρόκειται να αναλάβουν επιχειρησιακό ρόλο μέσα στο Σαββατοκύριακο στο πλευρό ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ουκρανική αντικατασκοπεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα τμήματα του βορειοκορεατικού εκστρατευτικού σώματος στην Ουκρανία θα ριχτούν στη μάχη την Κυριακή ή τη Δευτέρα το αργότερο.

Ανδρες του στρατού της Βόρειας Κορέας θα αναλάβουν επιχειρησιακό ρόλο το Σαββατοκύριακο στο πλευρό ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Στο Κουρσκ

Βορειοκορεατικά στρατιωτικά τμήματα εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά την Τετάρτη στο Κουρσκ. Οι στρατιώτες της Πιονγιάνγκ είχαν ολοκληρώσει εκπαίδευση εγκλιματισμού πολλών εβδομάδων σε στρατόπεδα της ανατολικής Ρωσίας και έχουν εξοπλισθεί με χειμερινό εξοπλισμό. Η Πιονγιάνγκ σχεδιάζει να στείλει μία μεραρχία δυναμικότητας 12.000 ανδρών στην Ουκρανία, καθώς και 500 αξιωματικούς και τρεις στρατηγούς.

Η ανάπτυξη του βορειοκορεατικού εκστρατευτικού σώματος στην Ουκρανία, κατόπιν αμυντικού συμφώνου μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ, σηματοδοτεί σημαντική κλιμάκωση του πολέμου. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι 3.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν ήδη φθάσει στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η ανάμειξη τρίτης χώρας στον πόλεμο θα μετατρέψει τη σύρραξη σε «νέο παγκόσμιο πόλεμο». Η Βόρεια Κορέα προμήθευε ήδη με πυρομαχικά τη Ρωσία, χάρη στην αμυντική συμφωνία μεταξύ τους.

Παρά τις αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα των Βορειοκορεατών στρατιωτών στα πεδία μαχών της Ουκρανίας, η εμπλοκή των Κορεατών εθελοντών σε μάχες θα δώσει την ευκαιρία στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να δοκιμάσει το ποιόν του στρατού του, δυναμικότητας ενός εκατομμυρίου ανδρών, σε συνθήκες μάχης.

«Οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν μία μόνο αποστολή: να πολεμήσουν και να πεθάνουν για τη Ρωσία και να εξασφαλίσουν δισεκατομμύρια δολάρια για τον Κιμ. Η πραγματικότητα είναι ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερο συμμαχικό στρατό θα χρειάζεται ο Πούτιν και τόσο πιο ισχυρή θα γίνεται η οικογένεια Κιμ», λέει ο Χάρι Καζιάνης, επικεφαλής μελετών του ινστιτούτου Center for National Interest.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT