ΗΠΑ: Οι εφημερίδες παίρνουν θέση για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Οι εφημερίδες παίρνουν θέση για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Ποιες στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις και ποιες τον Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί η Washington Post δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει ούτε την υποψήφια των Δημοκρατικών ούτε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα περίπου ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ άρχισαν να δηλώνουν ποιον από τους δύο υποψηφίους στηρίζουν.

Η εφημερίδα Washington Post, τηρώντας την παραδοσιακή στάση της ουδετερότητας, με το κύριο άρθρο της δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει ούτε την Κάμαλα Χάρις ούτε τον Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη πλευρά, η New York Post, ιδιοκτησίας του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ, κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Washington Post: «Δουλειά μας είναι να είμαστε ανεξάρτητοι»

Ο γενικός διευθυντής της Washington Post (ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος), που υπογράφει το κύριο άρθρο της εφημερίδας, Ουίλιαμ Λιούις, δήλωσε ότι η εφημερίδα δεν θα στηρίξει ούτε την υποψήφια των Δημοκρατικών ούτε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, ότι θα θεωρηθεί ως σιωπηρή στήριξη σε έναν από τους υποψηφίους ή ως απόρριψη του άλλου, ή ως αποφυγή των ευθυνών μας. Είναι αναπόφευκτο. Εμείς δεν έχουμε αυτήν την άποψη», γράφει μεταξύ άλλων ο Ουίλιαμ Λιούις και περιγράφει την απόφαση αυτή ως «επιστροφή στις ρίζες», υπενθυμίζοντας ότι η Washington Post δεν είχε στηρίξει κανέναν υποψήφιο το 1960, όταν εξελέγη πρόεδρος ο Τζον Φ. Κένεντι. 

Υπερασπιζόμενος την απόφαση να μην ταχθεί υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου λέει ότι αυτή είναι «σύμφωνη με τις αξίες» της εφημερίδας, που φέρει κάτω από τον τίτλο της το ρητό «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι». Και καταλήγει: «Η δουλειά μας, ως εφημερίδα στην πρωτεύουσα της σημαντικότερης χώρας του κόσμου, είναι να είμαστε ανεξάρτητοι. Αυτό είμαστε και αυτό θα είμαστε πάντα».

Οι New York Times στηρίζουν τη Χάρις, οι Los Angeles Times όχι

Οι New York Times έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της αντιπροέδρου των ΗΠΑ από τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ ο ιδιοκτήτης της επίσης μεγάλης εφημερίδας, Los Angeles Times, μπλόκαρε την απόφαση της εκδοτικής επιτροπής που ήθελε να εκφράσει τη στήριξή της στην Κάμαλα Χάρις.

Οι New York Times στάθηκαν περισσότερο στο πόσο κακή επιλογή είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν υποψήφιο πιο ανάξιο να υπηρετήσει ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», χαρακτηρίζοντάς τον «ηθικά ανίκανο για ένα αξίωμα που απαιτεί από τον κάτοχό του να θέσει το καλό του έθνους πάνω από το προσωπικό συμφέρον». «Εχει αποδειχθεί ιδιοσυγκρασιακά ακατάλληλος για έναν ρόλο που απαιτεί τα χαρακτηριστικά που του λείπουν περισσότερο: σοφία, ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση, θάρρος, εγκράτεια, ταπεινοφροσύνη, πειθαρχία».

Και σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «αν δεν τον αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, ο κ. Τραμπ θα αποκτήσει τη δύναμη να κάνει βαθύ και διαρκές κακό στη δημοκρατία μας».

Οσο για την Κάμαλα Χάρις, έγραψε ότι «ως αφοσιωμένη δημόσιος υπάλληλος έχει επιδείξει φροντίδα, ικανότητα και ακλόνητη δέσμευση στο Σύνταγμα» και «μπορεί να μην είναι η τέλεια υποψήφια για κάθε ψηφοφόρο, ειδικά για εκείνους που είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι για τις αποτυχίες της κυβέρνησης να διορθώσει ό,τι έχει χαλάσει, από το μεταναστευτικό σύστημα και τα δημόσια σχολεία έως το κόστος στέγασης και την ένοπλη βία», αλλά «παροτρύνουμε τους Αμερικανούς να αντιπαραβάλουν το έργο της κ. Χάρις με αυτό του αντιπάλου της».

Και σημείωναν ότι η Κάμαλα Χάρις «είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη εναλλακτική. Υπάρχει επίσης μια αισιόδοξη περίπτωση για την εξύψωσή της, η οποία έχει τις ρίζες της στις πολιτικές της και επιβεβαιώνεται από την εμπειρία της ως αντιπροέδρου, γερουσιαστή και γενικής εισαγγελέα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η κ. Χάρις έχει προσφέρει ένα κοινό μέλλον για όλους τους πολίτες, πέρα ​​από το μίσος και τον διχασμό».

New York Post υπέρ Τραμπ

Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική ταμπλόιντ New York Post κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο κεντρικό της άρθρο γράφει ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η σωστή επιλογή», εξηγώντας ότι οι προτεραιότητές είναι: «ασφαλή σύνορα», «ασφαλείς πόλεις», «μια ακμάζουσα οικονομία για όλους βασισμένη σε χαμηλή φορολογία και ρυθμίσεις», καθώς και μια Αμερική «σεβαστή στη διεθνή σκηνή».

Η εφημερίδα επαναλαμβάνει τις κατηγορίες που εξαπολύουν οι Ρεπουμπλικανοί εναντίον της Κάμαλα Χάρις, υποστηρίζοντας ότι «κρύβει» το «ριζοσπαστικό πρόγραμμά της».

Το άρθρο αυτό προκάλεσε τον ενθουσιασμό του Ντόναλντ Τραμπ, που σε ανάρτηση στην πλατφόρμα του, Truth Social, έγραψε: «Ευχαριστώ για τη φανταστική υποστήριξη».

Η New York Post είχε στηρίξει και στο παρελθόν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, αν και μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ που προσπάθησαν να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν, είχε γράψει: «Ο Τραμπ απέδειξε ότι δεν είναι άξιος να γίνει και πάλι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας σε αυτή τη χώρα». Επιπλέον, αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, τον Νοέμβριο του 2022, όταν τα αποτελέσματα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν ήταν τα αναμενόμενα, η εφημερίδα έκρινε ότι «ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει ο Τραμπ την πολιτική».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT