ΗΠΑ: Δικαστήριο απαγόρευσε στη Βιρτζίνια τη διαγραφή ψηφοφόρων από τους εκλογικούς καταλόγους

ΗΠΑ: Δικαστήριο απαγόρευσε στη Βιρτζίνια τη διαγραφή ψηφοφόρων από τους εκλογικούς καταλόγους

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκλεν Γιάνγκιν με εκτελεστικό διάταγμα ζητούσε να διαγραφούν όσοι ψηφοφόροι δεν μπορούσαν να βεβαιώσουν ότι ήταν Αμερικανοί πολίτες. Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό παραβίαζε διάταξη που απαγορεύει αυτές τις ενέργειες 90 ημέρες πριν από τις εκλογές

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ μπλόκαρε τη διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους της Βιρτζίνια ανθρώπων που δεν έχουν αποδείξει την υπηκοότητά τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει να αποκλείεται μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων τις τελευταίες 90 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Γκλεν Γιάνγκιν, υπέγραψε στις 7 Αυγούστου εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ζητούσε από τον επίτροπο του τοπικού υπουργείου Εκλογών να πιστοποιήσει ότι η υπηρεσία του διενεργούσε «καθημερινές ενημερώσεις του εκλογικού καταλόγου», ώστε να διαγραφούν όσοι, μεταξύ άλλων, δεν μπορούσαν να βεβαιώσουν ότι ήταν Αμερικανοί πολίτες.

Οι πολίτες που ειδοποιήθηκαν και δεν επιβεβαίωσαν την υπηκοότητά τους μέσα σε 14 ημέρες, θα διαγράφονταν από τον κατάλογο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε κατά της απόφασης του κυβερνήτη της Βιρτζίνια, αμφισβητώντας τη νομιμότητά της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του υποστηρίζουν, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν αποδείξεις, ότι έχουν υποψίες ότι σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες, κάτι που είναι παράνομο. Στο παρελθόν, πολιτειακές και ιδιωτικές έρευνες διαπίστωσαν ότι ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Η δικαστής Πατρίσια Τόλιβερ Τζάιλς διέταξε την πολιτεία της Βιρτζίνια να αποκαταστήσει τα εκλογικά δικαιώματα των ανθρώπων που διαγράφηκαν λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δικαστή, το εκτελεστικό διάταγμα συνιστούσε «σαφή παραβίαση» της διάταξης που απαγορεύει τη διαγραφή ψηφοφόρων 90 ημέρες πριν από τις εκλογές. «Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το εκτελεστικό διάταγμα ανακοινώθηκε την 90ή ημέρα», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια είπε ότι η Πολιτεία θα ασκήσει έφεση και, αν χρειαστεί, θα φτάσει την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Washington Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT