Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινό πλήγμα σε «ασφαλές» χωριό

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινό πλήγμα σε «ασφαλές» χωριό

Δημοσιογράφοι περιέγραψαν πως δέχθηκαν επίθεση μέσα στη νύχτα, ενώ βρίσκονταν στα κρεβάτια τους. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου έκανε λόγο για «σκόπιμη επίθεση»

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο στον νότιο Λίβανο, αποσύρθηκαν για να περάσουν τη νύχτα στη Χασμπάγια, ένα μικρό χωριό, εκτός των προπυργίων της Χεζμπολάχ. Στις 3.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τρεις σκοτώθηκαν ενώ κοιμούνταν, από ισραηλινό πλήγμα.

«Ξύπνησα από τον θόρυβο ενός πυραύλου», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νταρίν ελ Χέλουε, του τηλεοπτικού σταθμού Sky News Arabia των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που περιέγραψε πως οι δημοσιογράφοι των λιβανέζικων και αραβικών τηλεοπτικών σταθμών ξύπνησαν πανικόβλητοι. Τα καταλύματά τους φλέγονταν, πυκνός καπνός τους κύκλωνε και ακούγονταν κραυγές απελπισίας.

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινό πλήγμα σε «ασφαλές» χωριό-1
Συντρίμμια από τα κτίρια που καταστράφηκαν / Reuters

Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν ο εικονολήπτης Γάσαν Νατζάρ και ο τεχνικός Μοχάμεντ Ρεντά του ενημερωτικού, φιλοϊρανικού καναλιού Al Mayadeen, που εδρεύει στη Βηρυτό. Σκοτώθηκε επίσης ο δημοσιογράφος Ουίσαμ Κάσεμ, του καναλιού Al Manar της Χεζμπολάχ. Στο ίδιο ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκονταν πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι, της αιγυπτιακής τηλεόρασης Al Qahera και του Al Jazeera.

«Η πόρτα του μπάνγκαλοου ήταν ορθάνοιχτη, πυκνός καπνός έμπαινε από τον κήπο. Νόμιζα ότι πιάσαμε φωτιά», πρόσθεσε η Χέλουε. Τηλεφώνησε σε συνάδελφό της για να μάθει τι συνέβαινε και της είπε ότι «βρισκόταν κάτω από χαλάσματα».

Η δημοσιογράφος περιγράφει πως είδε ένα βαν εξωτερικών μεταδόσεων να έχει εκτοξευτεί από το ωστικό κύμα και ένα μπάνγκαλοου «όπου κοιμόντουσαν οι συνάδελφοί μας, το οποίο είχε ισοπεδωθεί».

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινό πλήγμα σε «ασφαλές» χωριό-2
Reuters

«Κοιμόμασταν στα δωμάτια μας, χωρίς αλεξίσφαιρα γιλέκα, χωρίς κράνη» είπε η Χέλουε.

Οι δημοσιογράφοι επέλεξαν τη Χασμπάγια στις αρχές Οκτωβρίου επειδή θεωρήθηκε «ασφαλές» μέρος. Είχαν φύγει από τη γειτονική περιοχή του Μαρτζαγιούν, όπου βρίσκονταν εδώ και περίπου έναν χρόνο, ακριβώς λόγω της εντατικοποίησης των πληγμάτων εκεί.

Το χωριό Χασμπάγια, που απέχει 50 χιλιόμετρα νοτίως της Βηρυτού, είχε γλιτώσει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης από τα ισραηλινά πλήγματα, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και τις ανταλλαγές πυρών στα σύνορα, εδώ και έναν χρόνο.

Μικάτι: «Σκόπιμη επίθεση»

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατήγγειλε ως «σκόπιμη» την επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο, όπως και ο υπουργός Πληροφοριών Ζιάντ Μάκαρι, για «έγκλημα πολέμου».

Από τον Οκτώβριο του 2023, ήταν η πρώτη φορά που μπήκε στο στόχαστρο η Χασμπάγια, είπε ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Ναΐμ ελ Λάχαμ.

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινό πλήγμα σε «ασφαλές» χωριό-3
Reuters

Αλλες μαρτυρίες

Ο Μουχάμαντ Φαρχάτ, ανταποκριτής του λιβανέζικου καναλιού Al Jadeed, είπε: «Ο ισραηλινός εχθρός στοχεύει και πάλι τον Τύπο, σήμερα σε μια σχετικά απομακρυσμένη ζώνη». Το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με ένα στρώμα σκόνης και έδειξε το κρεβάτι του, κάτω από τα συντρίμμια του μπάνγκαλοου. «Κοιμόμασταν στο μπάνγκαλοου. Αυτό είναι το δωμάτιό μου και το κρεβάτι μου», είπε επίσης.

Η Φατίμα Φτούνι, ανταποκρίτρια του Al Mayadeen, δεν έπαθε το παραμικρό. Στη σύνδεση με το κανάλι της έδειξε το αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Τύπος», που είχε καταστραφεί. «Να τι απέμεινε από το γιλέκο μου, από το κράνος μου και από το όπλο που κρατάμε», είπε, δείχνοντας το μικρόφωνό της. «Δεν ξέρω γιατί φοράμε αυτά τα γιλέκα και αυτά τα κράνη, αν η (ισραηλινή) κατοχή αδιαφορεί. Τι κάναμε; Δείξαμε τα εγκλήματα της κατοχής στον νότιο Λίβανο;» διερωτήθηκε.

Νεκροί δημοσιογράφοι στον Λίβανο

Στις 13 Οκτωβρίου 2023, σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters και τραυματίστηκαν άλλοι έξι δημοσιογράφοι. Ανεξάρτητες έρευνες, μεταξύ των οποίων και μία που έγινε για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε χρησιμοποιηθεί μια οβίδα άρματος 120 χιλιοστών, ισραηλινής προέλευσης. Στις 21 Νοεμβρίου 2023, το κανάλι Al Mayadeen κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωσε τρία μέλη της ομάδας του, μεταξύ των οποίων και τους δημοσιογράφους Φάραχ Ομαρ και Ραμπί Μααμάρι.

Οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στον Λίβανο έχουν καταμετρήσει τον θάνατο πέντε φωτορεπόρτερ και ανθρώπων που εργάζονταν σε τοπικές ενημερωτικές πλατφόρμες, από ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο και στα προάστια της Βηρυτού.

«Το Ισραήλ στόχευσε ήδη τους συναδέλφους μας όταν βρίσκονταν επί του πεδίου (…) αλλά εδώ, κοιμόμασταν. Το μήνυμα του Ισραήλ είναι ότι δεν θέλει δημοσιογραφική κάλυψη σε αυτόν τον τομέα», συμπέρανε η Χέλουε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT