Σε θρυαλλίδα αναζωπύρωσης της έντασης με τις ΗΠΑ εξελίσσεται η τρομοκρατική επίθεση στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία της Τουρκίας (ΤUSAŞ) στην Αγκυρα την Τετάρτη, με 7 νεκρούς και 22 τραυματίες, ανάμεσά τους και οι δύο τρομοκράτες, που ήταν μέλη του PKK. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να ενοχοποιήσει για το χτύπημα την Αμερική, κατηγορώντας την ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι το PKK χρησιμοποίησε ως έδαφος προετοιμασίας της επίθεσης τη Συρία.
Η συνεργασία των ΗΠΑ με τις δυνάμεις των Κούρδων στη βόρεια Συρία ΥPG/PYD, που θεωρούνται παρακλάδια του PKK, αποτελεί κόκκινο πανί για την Αγκυρα.
Λίγες ώρες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είναι κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε την αποφυλάκιση του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που παραμένει φυλακισμένος στη νήσο Ιμραλί. Ο όρος θα ήταν να πάει ο Κούρδος ηγέτης στην κοινοβουλευτική ομάδα του φιλοκουρδικού κόμματος DEM για να αποκηρύξει τη δράση του PKK και να ζητήσει από όλα τα μέλη να αφήσουν τα όπλα.
Ο προσεισμός
Η πρόταση του κ. Μπαχτσελί προκάλεσε πολιτικό σεισμό, αφού ο ίδιος πριν από λίγους μήνες κατηγορούσε το κόμμα για σχέσεις με την τρομοκρατία, είχε προτείνει την απαγόρευσή του και στο παρελθόν είχε προτείνει στον Ερντογάν τον απαγχονισμό του Οτσαλάν.
Η μεταστροφή Μπαχτσελί προς τη συμφιλίωση θεωρείται βέβαιο ότι δεν έγινε χωρίς την έγκριση του Ερντογάν, καθώς τις ίδιες ώρες το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, για πρώτη φορά έπειτα από 43 μήνες, τερμάτισε την απομόνωση του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και έδωσε άδεια να δεχτεί επίσκεψη στο νησί Ιμραλί, όπου κρατείται τα τελευταία 25 χρόνια. Τον Οτσαλάν επισκέφθηκε ο ανιψιός του Ομέρ Οτσαλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM), την ίδια ημέρα που πραγματοποιήθηκε η φονική ένοπλη επίθεση κατά της τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤUSAŞ).
O πρόεδρος της Τουρκίας συνέδεσε την τρομοκρατική επίθεση στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία με τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις οργανώσεις ΥPG/PYD, οι οποίες θεωρούνται παρακλάδια του PKK στη Συρία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, έκανε σημαντικό άνοιγμα στους Κούρδους και τους υποσχέθηκε «ένα κράτος». «Προτείνω σε όλους τους Κούρδους που δεν αισθάνονται ότι ανήκουν πλήρως, να γίνουν ιδιοκτήτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ας κάνουμε όλους τους Κούρδους ιδιοκτήτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Σας προκαλώ, κ. Μπαχτσελί. Εμείς προσφέρουμε δημοκρατία, προσφέρουμε αδελφοσύνη». Ουσιαστικά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία επιχειρούν να αλλάξουν δεδομένα δεκαετιών. Η πρόταση αποφυλάκισης του ηγέτη μιας οργάνωσης που έχει καταδικαστεί ως τρομοκρατική ερμηνεύεται ως άνοιγμα του Ερντογάν, που κατηγορείται από μερίδα του Τύπου πως επιχειρεί έτσι να αποσπάσει τη στήριξη των Κούρδων στο τουρκικό Κοινοβούλιο, για να πετύχει την απαραίτητη πλειοψηφία και να φέρει το νέο σύνταγμα στην Τουρκία, ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την επανεκλογή του.
Αυτή την περίοδο, ως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα απειλής για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας αξιολογείται η συνεργασία των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία και η πιθανότητα δημιουργίας ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους στην περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν, η Αγκυρα ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία ενός «τρομοκρατικού κράτους πέρα από τα σύνορα».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε στις ΗΠΑ και τις κατηγόρησε για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Στο ταξίδι επιστροφής από το Καζάν της Ρωσίας δήλωσε ότι «το PYD/YPG, το παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Συρία, είναι καταδικασμένο να εγκαταλειφθεί και να μείνει μόνο του. Η Αμερική κρατάει αυτή την τρομοκρατική οργάνωση στα χέρια της για λίγο, αλλά όταν λήξει αυτός ο χρόνος, πρέπει να τους εγκαταλείψει. Είναι πλέον γνωστό ότι η Αμερική χρησιμοποιεί τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά της συμφέροντα και την ασφάλεια του Ισραήλ. Παρέχει η Αμερική κάθε είδους εργαλεία, εξοπλισμό, πυρομαχικά και κάθε υποστήριξη στο Ισραήλ στην περιοχή. Δίνει λεφτά».
Στην Αγκυρα τώρα, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι όλες οι πλευρές τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις για το κουρδικό ζήτημα. Η ανάληψη της ευθύνης της επίθεσης όμως από το PKK, όπως τουλάχιστον μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερμηνεύεται σαν μήνυμα μέρους της οργάνωσης ότι δεν υπακούει στις εντολές του Οτσαλάν, γεγονός που εμπνέει ανησυχία πως το χτύπημα της Τετάρτης ίσως έχει συνέχεια.
Ο πολιτικός αναλυτής Μουράτ Γετκίν σε ανάλυσή του υποστηρίζει πως το τρομοκρατικό χτύπημα είναι ένα δείγμα ότι το PKK έχει κάποιους πυρήνες έτοιμους για δράση και τους ενεργοποιεί όταν το κρίνει απαραίτητο.
Η ομιλία του Οζγκιούρ Οζέλ στην περιοδεία του στη νοτιοανατολική Τουρκία ίσως είναι ενδεικτική για το πώς διαβάζουν στην Αγκυρα τις επερχόμενες εξελίξεις και τη σημερινή κρατική πολιτική της Τουρκίας. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος απευθύνθηκε στον κ. Μπαχτσελί που είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει «κουρδικό πρόβλημα» και τόνισε: «Υπάρχει κουρδικό πρόβλημα και θα τελειώσει όταν κάποιος μιλήσει για αυτό. Αγνοείτε τα προβλήματα 26 εκατομμυρίων Κούρδων στην Τουρκία. Υπάρχει ένα κουρδικό πρόβλημα και το κουρδικό είναι εδώ. Οι Κούρδοι αποφασίζουν αν οι Κούρδοι έχουν πρόβλημα ή όχι. Το κράτος δεν μπορεί να αποφασίσει. Είναι αυταρχικό το να λες σε κάποιον “δεν έχεις πρόβλημα”».