Φιλ Λες: Πέθανε ο μπασίστας των Grateful Dead

Φιλ Λες: Πέθανε ο μπασίστας των Grateful Dead

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο μπασίστας και συνιδρυτής του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο μπασίστας και συνιδρυτής του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Grateful Dead, Φιλ Λες.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του μουσικού στο Instagram, αναφέρεται πως ο Λες «έφυγε ειρηνικά σήμερα το πρωί», με τους οικείους στο πλευρό του.

«Εφερε απέραντη χαρά σε όλους γύρω του και αφήνει πίσω του μια κληρονομιά μουσικής και αγάπης. Ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή της οικογένειας αυτή τη στιγμή», ανέφερε η ανάρτηση.

Ο Φιλ Λες γεννήθηκε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, το 1940. Στην παιδική του ηλικία ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί, προτού «μεταπηδήσει» στην τρομπέτα και αργότερα στο μπάσο.

Το 1965, μαζί με τους Τζέρι Γκαρσία, Μπομπ Γουίρ, Ρον ΜακΚέρναν και Μπιλ Κρόιτσμαν, ίδρυσαν τους Grateful Dead, ένα από τα συγκροτήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αμερικανική μουσική ιστορία, που συνδύαζε τη ροκ, τη φολκ και την τζαζ.

Φιλ Λες: Πέθανε ο μπασίστας των Grateful Dead-1
AP Photo/Morry Gash

Μάλιστα, το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε τον Λες ως τον 11ο καλύτερο μπασίστα όλων των εποχών.

Αν και η αιτία θανάτου του δεν έχει διευκρινιστεί, ο μουσικός αντιμετώπιζε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Το 2015, ανακοίνωσε ότι έπασχε από καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Εννέα χρόνια νωρίτερα, είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη. 

Φιλ Λες: Πέθανε ο μπασίστας των Grateful Dead-2
AP Photo/Matt Sayles

Το 1998, είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, ενώ στη συνέχεια, έγινε θερμός υποστηρικτής της δωρεάς οργάνων. Ο εκλιπών αφήνει πίσω τη σύζυγό του Τζιλ και δύο γιους, Γκράχαμ και Μπράιαν.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT