Γεωργία: «Εξαιρετικά ανησυχητικές» πράξεις βίας στο περιθώριο των εκλογών

Γεωργία: «Εξαιρετικά ανησυχητικές» πράξεις βίας στο περιθώριο των εκλογών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία τηρεί φιλοδυτική στάση και βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση της χώρας της, καταγγέλλει «εξαιρετικά ανησυχητικές» πράξεις βίας στο περιθώριο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα και αναμένεται να καθορίσουν το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της Γεωργίας.

«Θέλω να επισημάνω τα εξαιρετικά ανησυχητικά περιστατικά βίας που συμβαίνουν σε πολλά εκλογικά κέντρα», καταγγέλλει σε μήνυμά της στα κοινωνικά δίκτυα.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Ιντερνετ δείχνουν βίαιες συμπλοκές στο περιθώριο της ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών.

Οι Γεωργιανοί ψηφίζουν το Σάββατο σε κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες χαρακτηρίζονται και από τις δύο πλευρές ως μια υπαρξιακή μάχη που θα καθορίσει αν η χώρα θα ενσωματωθεί στενά με τη Δύση ή θα στραφεί προς τη Ρωσία.

Η ψηφοφορία φέρνει αντιμέτωπο το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2012, με τέσσερα βασικά μπλοκ που εκπροσωπούν τη φιλοδυτική αντιπολίτευση.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια Γεωργιανούς να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Γεωργιανού Ονείρου και πρώην πρωθυπουργός, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, δήλωσε ότι οι εκλογές ήταν «μια πολύ απλή επιλογή. Είτε εκλέγουμε μια κυβέρνηση που υπηρετεί εσάς, τον γεωργιανό λαό… είτε εκλέγουμε έναν πράκτορα μιας ξένης χώρας που θα εκπληρώνει μόνο τα καθήκοντα μιας ξένης χώρας».

«Αυτή η ημέρα θα καθορίσει το μέλλον της Γεωργίας», δήλωσε η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, επικριτής του Γεωργιανού Ονείρου, οι εξουσίες της οποίας είναι κυρίως τελετουργικές. «Απόψε θα υπάρξει μια νίκη και αυτή η νίκη θα είναι αυτή της Γεωργίας, όλης της Γεωργίας», είπε.

Η Γεωργία, η οποία έχασε τμήματα του εδάφους της από αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 και ηττήθηκε σε μια σύντομη ρωσική εισβολή το 2008, ήταν για δεκαετίες ένα από τα πιο φιλοδυτικά κράτη που προέκυψαν από τη Σοβιετική Ενωση.

Αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το «Γεωργιανό Ονειρο» έχει μετακινήσει τη χώρα αποφασιστικά στην τροχιά της Μόσχας, κατηγορώντας τη Δύση ότι προσπαθεί να την παρασύρει σε πόλεμο. Η αντιπολίτευση αποκαλεί τη μετατόπιση προδοσία του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Γεωργίας.

Τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις αντιμαχόμενες πλευρές έχουν δημοσιεύσει αντίπαλες δημοσκοπήσεις, με τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση να προβλέπουν ότι το Γεωργιανό Ονειρο θα χάσει την πλειοψηφία του, ενώ εκείνοι που υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα προβλέπουν μια σαρωτική νίκη με την καλύτερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ.

Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT