Τεχεράνη: Το Ιράν δεν έχει όρια στην άμυνά του – Διεθνής ανησυχία μετά την ισραηλινή επίθεση

Τεχεράνη: Το Ιράν δεν έχει όρια στην άμυνά του – Διεθνής ανησυχία μετά την ισραηλινή επίθεση

6' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Ιράν δεν έχει όρια όσον αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων του, της εδαφικής του ακεραιότητας και του λαού του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Ισραήλ να βομβαρδίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ως αντίποινα για μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Κατά τα λοιπά, αυξάνεται η ανησυχία διεθνώς καθώς υπάρχει ο φόβος για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή – πολλοί ηγέτες απευθύνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Μεταξύ άλλων, τις ισραηλινές επιδρομές καταδίκασαν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, η Συρία.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από την Τεχεράνη να απέχει από ενέργειες κλιμάκωσης.

Η Χεζμπολάχ βλέπει «επικίνδυνη κλιμάκωση»

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από την Τεχεράνη, χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον φέρει «την πλήρη ευθύνη» για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ο σύμμαχός της.

«Η Χεζμπολάχ καταδικάζει σθεναρά τη δόλια σιωνιστική επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράκ και την θεωρεί επικίνδυνη κλιμάκωση για όλη την περιοχή» ανέφερε στην ανακοίνωσή της. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, «φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις σφαγές, τις τραγωδίες και την οδύνη» που προκαλεί το Ισραήλ. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε επίσης τα ισραηλινά πλήγματα, χαρακτηρίζοντάς τα «καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια». Παράλληλα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «βάλει τέλος στη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ» στην περιοχή. 

ΗΠΑ: Το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ

Αναφερόμενος στην ισραηλινή επιχείρηση, Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε πως επρόκειτο για μια «άσκηση αυτοάμυνας», τονίζοντας πως το Ισραήλ απέφυγε να στοχοθετήσει κατοικημένες περιοχές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τη διπλωματία και να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Προτρέπουμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, ώστε αυτός ο κύκλος έντασης να τελειώσει χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση», σημείωσε.

«Εάν το Ιράν απαντήσει, είμαστε πλήρως έτοιμοι να υπερασπιστούμε και να υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Θα υπάρξουν συνέπειες εάν το Ιράν λάβει αυτή την ατυχή απόφαση», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι φαίνεται πως το Ισραήλ έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η επιχείρηση θα είναι «η τελευταία».

Γκουτέρες: Να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση στην περιοχή

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη συνέχιση της έντασης στη Μέση Αναταολή.

Επανέλαβε την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και του Λιβάνου, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος και «να επανέλθουν στην οδό της διπλωματίας», όπως ανέφερε εκπρόσωπός του.

Κιρ Στάρμερ: Ολες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

«Είμαι ξεκάθαρος, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην ιρανική επιθετικότητα. Είναι εξίσου σαφές ότι πρέπει να αποφύγουμε περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση και παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Το Ιράν δεν πρέπει να απαντήσει», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Εξαιρετικά τεταμένο το κλίμα στην περιοχή

«Η Γαλλία προτρέπει όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε κλιμάκωση και ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει το εξαιρετικά τεταμένο κλίμα στην περιοχή», αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ολαφ Σολτς: Να σταματήσουν οι μαζικές ενέργειες κλιμάκωσης

Με μήνυμά του στο Χ, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, προειδοποίησε την Τεχεράνη να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση. «Το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: Δεν πρέπει να συνεχιστούν οι μαζικές ενέργειες κλιμάκωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Ετσι θα ανοίξει η δυνατότητα ειρηνικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων. Καλώ όλα τα μέρη να το κάνουν».

Ρωσία: Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας «ανησυχεί» για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» μετά τις ισραηλινές επιδρομές κατά του ιρανικού εδάφους και καλεί επίσης όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα εκρηκτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν που δημιουργεί πραγματικές απειλές για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Λίβανος: Παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, κάνοντας λόγο για παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Αίγυπτος: Καταδικάζουμε τις ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια

Η Αίγυπτος εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν και καταδικάζει όλες τις ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σημειώνει πως η χώρα «παρακολουθεί με σοβαρή ανησυχία την επιταχυνόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή» και πως «καταδικάζει όλες τις ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Η Αίγυπτος τονίζει ότι μια κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να επιτευχθεί σύντομα, στο πλαίσιο συμφωνίας, μέσω της οποίας θα απελευθερωθούν οι όμηροι, δεδομένου ότι είναι ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης».

Σαουδική Αραβία: Εκκληση για «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση»

«Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει και καταγγέλλει τη στρατιωτική στόχευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η οποία αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της και παραβίαση των διεθνών νόμων και κανόνων. Το Βασίλειο επιβεβαιώνει την ακλόνητη θέση του για αποτροπή της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης που απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών και των λαών της περιοχής. Προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να μειώσουν την κλιμάκωση».

Πακιστάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα

«Το Πακιστάν καταδικάζει σθεναρά τα χτυπήματα του Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Αυτά τα χτυπήματα υπονομεύουν την πορεία προς την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και συνιστούν επίσης μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη ασταθή περιοχή. Το Ισραήλ φέρει την πλήρη ευθύνη για τον τρέχοντα κύκλο κλιμάκωσης και επέκτασης της σύγκρουσης. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παίξει τον ρόλο του στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και να λάβει άμεσα μέτρα για να βάλει τέλος στην απερισκεψία του Ισραήλ στην περιοχή και στην εγκληματική του συμπεριφορά».

Ινδία: Ολες οι πλευρές να επιστρέψουν στον διάλογο και στην διπλωματία

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλους τους ενδιαφερόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψουν στο μονοπάτι του διαλόγου και της διπλωματίας. Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες δεν είναι προς όφελος κανενός, ακόμη και αν συνεχίζουν να υποφέρουν αθώοι όμηροι και άμαχοι».

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν σθεναρά τη στρατιωτική στόχευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τον αντίκτυπό της στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Ιράκ: Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθετικές του πολιτικές

Το Ισραήλ «συνεχίζει τις επιθετικές του πολιτικές και την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή, επιστρατεύοντας κραυγαλέα επιθετικές ενέργειες. Αυτή τη φορά, στόχευσε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μέσω αεροπορικής επιδρομής σε ιρανικούς στόχους νωρίς σήμερα το πρωί», ανέφερε σε δήλωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού. Το Ιράκ «επαναλαμβάνει τη σταθερή του θέση ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο».

Λίβανος: Σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χαρακτηρίζοντάς τις παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT