Λονδίνο: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν πιο σκληρή στάση στο μεταναστευτικό

Λονδίνο: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν πιο σκληρή στάση στο μεταναστευτικό

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στον ακροδεξιό υποκινητή ταραχών, Τόμι Ρόμπινσον, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου τη Δευτέρα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο του Λονδίνου, ζητώντας σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και εκφράζοντας τη στήριξή τους στον ακροδεξιό υποκινητή ταραχών, Τόμι Ρόμπινσον, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν κυρίως άνδρες, ξεκίνησε από τον σταθμό Βικτόρια και έφτασε στην Πλατεία του Κοινοβουλίου, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν ρυθμικά «Τόμι», ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος.

Η διαδήλωση είχε προγραμματιστεί πριν από τη σύλληψη του Ρόμπινσον και διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με δεκάδες αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της διαδρομής.

Πολλοί από τους διαδηλωτές ήταν εμφανώς μεθυσμένοι. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και υπέρ του ακροδεξιού κόμματος Reform UK. Σε ορισμένα πλακάτ αναγραφόταν το σύνθημα «Ντόναλντ Τραμπ 2024», ενώ αρκετοί κρατούσαν βρετανικές και ισραηλινές σημαίες.

Λονδίνο: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν πιο σκληρή στάση στο μεταναστευτικό-1
REUTERS/Hollie Adams

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές ζητούν επαναφορά του σχεδίου απέλασης των μεταναστών στη Ρουάντα, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τους Εργατικούς τον περασμένο Ιούλιο. Αίτημά τους είναι επίσης να σταματήσουν οι αφίξεις πλοιαρίων με μετανάστες στα αγγλικά παράλια.

Λονδίνο: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν πιο σκληρή στάση στο μεταναστευτικό-2
REUTERS/Hollie Adams

Ο 41χρονος Τόμι Ρόμπινσον, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, κατηγορείται από τις βρετανικές Αρχές ότι υποκίνησε φέτος το καλοκαίρι τις χειρότερες ταραχές που έχει βιώσει η Βρετανία εδώ και μια δεκαετία. Οι ταραχές ξέσπασαν τον Ιούλιο, μετά τον θάνατο τριών μικρών κοριτσιών που δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας. 

Ο Ρόμπινσον τέθηκε υπό κράτηση την Παρασκευή και τη Δευτέρα αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο. Φέρεται να παραβίασε εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2021, που του είχε απαγορεύσει τότε να επαναλάβει δυσφημιστικά σχόλια σε βάρος ενός Σύρου πρόσφυγα ο οποίος κατέφυγε στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT