Η «στοχευμένη» επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Η «στοχευμένη» επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Το Ισραήλ χτύπησε στρατιωτικές βάσεις αλλά απέφυγε να στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν σηματοδότησε μια νέα κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών, αν και φάνηκε να έχει υπολογιστεί έτσι ώστε να μην οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

  • Το Ισραήλ, το οποίο για πρώτη φορά αναγνώρισε δημοσίως ότι διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό του Ιράν, στόχευσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην επίθεσή του. Απέφυγε όμως τις ευαίσθητες πυρηνικές εγκαταστάσεις που η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει να μην πλήξει.
  • Το Ιράν υποβάθμισε σε μεγάλο βαθμό το χτύπημα, από το οποίο δήλωσε ότι σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες, διασκεδάζοντας τους φόβους για μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση μεταξύ των δύο ισχυρότερων στρατών στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ επέλεξε τους στόχους που επιτέθηκε στο Ιράν με βάση τα εθνικά του συμφέροντα και όχι σύμφωνα με όσα υπαγόρευαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε τη δήλωση ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε «εντελώς ψευδές» ρεπορτάζ της τοπικής τηλεόρασης, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ απέφυγε να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου εξαιτίας της πίεσης των ΗΠΑ.

«Το Ισραήλ επέλεξε εκ των προτέρων τους στόχους επίθεσης σύμφωνα με τα εθνικά του συμφέροντα και όχι σύμφωνα με τις αμερικανικές επιταγές. Eτσι ήταν και έτσι θα είναι».

Το δίλημμα της επόμενης ημέρας

Η Τεχεράνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απόφαση σχετικά με το αν θα ανεβάσει τους τόνους: Αν ανταποδώσει, αυτό θα μπορούσε να φουντώσει περαιτέρω τις φλόγες της κρίσης, αλλά αν όχι, κινδυνεύει να φανεί αδύναμη απέναντι στους συμμάχους της και στο εσωτερικό της.

Τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ επικεντρώθηκαν σε περίπου 20 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών αεράμυνας, σταθμών ραντάρ και εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το βράδυ του Σαββάτου, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, έπληξαν «μόνο τα συστήματα ραντάρ».

«Χάρη στην προσπάθεια, την κατάλληλη στιγμή, της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, οι επιθέσεις προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές και μόνο ορισμένα συστήματα ραντάρ υπέστησαν φθορές», ανέφερε ανακοίνωση του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

Η «στοχευμένη» επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και τα διλήμματα της επόμενης ημέρας-1
Majid Asgaripour/WANA via REUTERS

Νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, δήλωσε ότι «το Ιράν δεν έχει όρια όσον αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων του, της εδαφικής του ακεραιότητας και του λαού του», σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim.

Την ίδια στιγμή, η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ανέφερε ότι η επιδρομή των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε από τον εναέριο χώρο του Ιράκ. Κατηγόρησε δε τις ΗΠΑ για «συνενοχή» στην επίθεση.

Οπως ανέφερε, «τα πολεμικά αεροσκάφη του Σιωνιστικού καθεστώτος επιτέθηκαν σε αρκετές ιρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες και ραντάρ από τον ιρακινό εναέριο χώρο, περίπου 70 μίλια από τα σύνορα του Ιράν».

«Ο ιρακινός εναέριος χώρος βρίσκεται υπό την κατοχή, διοίκηση και τον έλεγχο του στρατού των ΗΠΑ. Συμπέρασμα: Η συνενοχή των ΗΠΑ σε αυτό το έγκλημα είναι βέβαιη», σημειώνεται στην ανάρτηση.

«Ιστορική υποχρέωση να σταματήσουμε την ιρανική απειλή»

Το Ισραήλ έχει «ιστορική υποχρέωση» να σταματήσει την ιρανική απειλή περί καταστροφής της χώρας, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, χαιρετίζοντας τα πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων.

«Η επίθεση στο Ιράν είναι σημαντική, ως ένα πρώτο χτύπημα για να πλήξουμε τα στρατηγικά συμφέροντα του Ιράν και αυτό θα πρέπει να είναι το επόμενο στάδιο», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Ο Μπεν Γκβιρ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έχει «την ιστορική υποχρέωση να σταματήσει την ιρανική απειλή να καταστρέψει τη χώρα».

Μπάιντεν: Το Ισραήλ έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε από τη Φιλαδέλφεια ότι φαίνεται πως το Ισραήλ έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους κατά την επίθεσή του στο Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτό να είναι «το τέλος» της αντιπαράθεσης.

Νωρίτερα, αναφερόμενος στην ισραηλινή επιχείρηση, Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε πως επρόκειτο για μια «άσκηση αυτοάμυνας», τονίζοντας πως το Ισραήλ απέφυγε να στοχοθετήσει κατοικημένες περιοχές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τη διπλωματία και να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Προτρέπουμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, ώστε αυτός ο κύκλος έντασης να τελειώσει χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση», σημείωσε.

«Εάν το Ιράν απαντήσει, είμαστε πλήρως έτοιμοι να υπερασπιστούμε και να υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Θα υπάρξουν συνέπειες εάν το Ιράν λάβει αυτή την ατυχή απόφαση», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Κανένας εχθρός δεν είναι πολύ μακριά»

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ επιτέθηκε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, λέγοντας ότι το χτύπημα αποτελεί απάντηση στις «επί μήνες συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος του Ιράν κατά του κράτους του Ισραήλ».

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, μετά τα πλήγματα της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα. Το Kan, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, δήλωσε ότι συμμετείχαν στην επιχείρηση δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και έκανε λόγο για τρία κύματα επιθέσεων.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επλήγησαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων και αεροπορικοί στόχους σε διάφορες περιοχές εντός του Ιράν. Από τα πλήγματα, σκοτώθηκαν τέσσερις Ιρανοί στρατιώτες.

Νωρίτερα, ηχητικά ντοκουμέντα από την επικοινωνία μεταξύ του αρχηγού της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και του διοικητή της 201ης Μοίρας, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

«Η ιστορική δράση που πραγματοποιήσατε απόψε απέδειξε ότι κανένας εχθρός δεν είναι πολύ μακριά», λέει ο υποστράτηγος Τόμερ Μπαρ στον διοικητή της μοίρας μαχητικών αεροσκαφών F-16, σύμφωνα με τους Times of Israel.


Διεθνής ανησυχία

Η ισραηλινή επιχείρηση ενέτεινε τη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με πολλούς ηγέτες να απευθύνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Τις ισραηλινές επιδρομές καταδίκασαν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, η Συρία.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από την Τεχεράνη να απέχει από ενέργειες αντιποίνων.

«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο κλιμάκωσης έκρουσαν, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, το γαλλικό ΥΠΕΞ, η Ινδία και η Ρωσία.

Γκουτέρες: Να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση στην περιοχή

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη συνέχιση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Επανέλαβε την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και του Λιβάνου, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος και «να επανέλθουν στην οδό της διπλωματίας», όπως ανέφερε εκπρόσωπός του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT