Εκλογική Επιτροπή: Το Γεωργιανό Oνειρο κερδίζει τις εκλογές με 53%

Εκλογική Επιτροπή: Το Γεωργιανό Oνειρο κερδίζει τις εκλογές με 53%

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κυβερνών Κόμμα της Γεωργίας απέσπασε ποσοστό 53% στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 70% των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 38,28%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 58,94%. 

Το Γεωργιανό Oνειρο ανέφερε ότι θα εξασφαλίσει περίπου 90 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA. 

Τα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι συγκέντρωσαν συλλογικά την πλειοψηφία.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, σε μια πρώτη αντίδραση, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι «η ευρωπαϊκή Γεωργία κερδίζει με 52%». 

Εκλογική Επιτροπή: Το Γεωργιανό Oνειρο κερδίζει τις εκλογές με 53%-1

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Γεωργιανού Oνειρου, Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, η αντιπολίτευση και ξένοι διπλωμάτες είχαν χαρακτηρίσει τις εκλογές ως μια στιγμή καμπής που θα έκρινε αν η Γεωργία θα πλησιάσει περισσότερο τη Δύση ή θα υποχωρήσει προς τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα exit polls έδωσαν έντονα διαφορετικές προβλέψεις για τις εκλογές. Το τηλεοπτικό κανάλι Imedi που υποστηρίζει το Γεωργιανό Όνειρο έδειξε ότι το κυβερνών κόμμα κέρδισε 56%. Οι δημοσκοπήσεις εξόδου από τα κανάλια που τάσσονται υπέρ της αντιπολίτευσης έδειξαν σημαντικά κέρδη για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ιβανισβίλι, δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, διεκδίκησε τη νίκη και επαίνεσε τον γεωργιανό λαό. Αλλά και η αντιπολίτευση πανηγύρισε τη νίκη και δήλωσε ότι ο Ιβανισβίλι θα έπρεπε να παραδεχθεί.

Η Τίνα Μποκουτσάβα, ηγέτης του κόμματος Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε στο Reuters ότι η αντιπολίτευση κέρδισε με μεγάλη διαφορά 10%. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πάρουν τους ισχυρισμούς του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι για κυβερνητική πλειοψηφία με έναν μεγάλο κουβά αλάτι», δήλωσε η Μποκουτσάβα.

«Πιστεύουμε ότι το γεωργιανό κοινό ψήφισε ξεκάθαρα υπέρ ενός μέλλοντος στην καρδιά της Ευρώπης και καμία πόζα δεν θα το αλλάξει αυτό».

Εκλογική Επιτροπή: Το Γεωργιανό Oνειρο κερδίζει τις εκλογές με 53%-2

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι -πρώην σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος που μετατράπηκε σε σφοδρό επικριτή- και ανεξάρτητοι εγχώριοι παρατηρητές εκλογών είχαν ισχυριστεί ότι το Γεωργιανό Ονειρο είχε εμπλακεί σε εκτεταμένη εξαγορά ψήφων και άλλες μορφές εκλογικής κατάχρησης κατά την προετοιμασία της ψηφοφορίας.

Ο Ιβανισβίλι, ο οποίος έκανε την περιουσία του στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990, ήρθε στην εξουσία το 2012 υποστηρίζοντας φιλοδυτικές απόψεις, παράλληλα με μια ρεαλιστική πολιτική έναντι της Ρωσίας.

Εκτοτε έχει απογοητευτεί από τη Δύση, λέγοντας ότι ένα «Παγκόσμιο Κόμμα Πολέμου» επιδιώκει να σύρει τη Γεωργία σε πόλεμο με τη Ρωσία, ακόμη και αν επιμένει ότι η Γεωργία βρίσκεται σε πορεία ένταξης στην ΕΕ.

Ορισμένοι Γεωργιανοί δήλωσαν στο Reuters ότι ήθελαν αλλαγή.

Η Γεωργία ήταν κάποτε ένα από τα πιο φιλοδυτικά κράτη που αναδύθηκαν από τα χαοτικά επακόλουθα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο δρόμος που οδηγεί από το αεροδρόμιο της Τιφλίδας φέρει το όνομα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι σχέσεις της Τιφλίδας με τη Δύση έχουν πάρει απότομη καθοδική πορεία.

Σε αντίθεση με πολλούς δυτικούς συμμάχους, η Γεωργία αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ η ρητορική του Γεωργιανού Ονείρου έχει γίνει όλο και πιο φιλορωσική.

Το Γεωργιανό Ονειρο έχει προκαλέσει την οργή των δυτικών συμμάχων για αυτό που θεωρούν ως την ολοένα και πιο αυταρχική κλίση του.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ήταν ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί το Γεωργιανό Όνειρο για τη «συντριπτική νίκη».

Βία σε εκλογικά κέντρα

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Γεωργίας κατήγγειλε «εξαιρετικά ανησυχητικές» πράξεις βίας στο περιθώριο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα και αναμένεται να καθορίσουν το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της Γεωργίας.

«Θέλω να επισημάνω τα εξαιρετικά ανησυχητικά περιστατικά βίας που συμβαίνουν σε πολλά εκλογικά κέντρα», καταγγέλλει σε μήνυμά της στα κοινωνικά δίκτυα.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Ιντερνετ δείχνουν βίαιες συμπλοκές στο περιθώριο της ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών.

Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT