ΟΗΕ: Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατόπιν αιτήματος της Τεχεράνης

ΟΗΕ: Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατόπιν αιτήματος της Τεχεράνης

Η συνεδρίαση της Δευτέρας θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (21.00 ώρα Ελλάδος). Το αίτημα του Ιράν υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την Κίνα και την Ρωσία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατόπιν αιτήματος της Τεχεράνης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται επειγόντως τη Δευτέρα, για να συζητήσει την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε η ελβετική προεδρία.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (21.00 ώρα Ελλάδος) και διεξάγεται έπειτα από το αίτημα του Ιράν που υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την Κίνα και την Ρωσία, διευκρίνισε η προεδρία του Συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αρακτσί κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως για να καταδικάσει τις ισραηλινές επιδρομές κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Σε επιστολή που έστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε «επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να λάβει αποφασιστική θέση και να καταδικάσει την επίθεση αυτή», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ.

«Οι ενέργειες του ισραηλινού καθεστώτος συνιστούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και αποσταθεροποιούν περαιτέρω μια ήδη εύθραυστη περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην επιστολή του, ο Αρακτσί κάνει λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας» του Ιράν και σημειώνει ότι «τα περισσότερα βλήματα αναχαιτίσθηκαν από τα αντιαεροπορικά συστήματα», προσθέτει, ωστόσο, ότι η επίθεση «προκάλεσε ζημιές στους στόχους» και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σε ευθυγράμμιση με τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, επιφυλάσσεται για το εγγενές δικαίωμά της να δώσει νόμιμη απάντηση σε αυτές τις εγκληματικές επιθέσεις, την κατάλληλη στιγμή», γράφει στην επιστολή του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT