Σαρλ Μισέλ: Αμεση διερεύνηση των καταγγελιών στη Γεωργία

Σαρλ Μισέλ: Αμεση διερεύνηση των καταγγελιών στη Γεωργία

Την πρόθεση να συμπεριληφθούν οι εξελίξεις στη Γεωργία, μετά τις χθεσινές εκλογές, στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στη Βουδαπέστη, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση να συμπεριληφθούν οι εξελίξεις στη Γεωργία, μετά τις χθεσινές εκλογές, στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στη Βουδαπέστη, στις 8 Νοεμβρίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., αναμένεται να επισκεφθεί την Τιφλίδα τη Δευτέρα.

Κατά τις χθεσινές εκλογές, επικράτησε το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα, με τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, ωστόσο, να καταγγέλλει νοθεία. Ειδικότερα, το «Γεωργιανό Ονειρο» εξασφάλισε το 54,08% των ψήφων, έναντι 37,58% του φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού. Τα ποσοστά ανακοίνωσε η κεντρική Εκλογική Επιτροπή κατά την άποψη της οποίας, η ψηφοφορία διεξήχθη σε «περιβάλλον ήρεμο και ελεύθερο». Ομως, τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι καταγγελίες για βίαια περιστατικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του ΝΑΤΟ και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ψηφοφορία «κηλιδώθηκε από τις ανισότητες (μεταξύ των υποψηφίων), πιέσεις και εντάσεις».

Σε σχετική ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, o Σαρλ Μισέλ αναφέρει μάλιστα ότι «λαμβάνουμε υπόψη την προκαταρκτική αξιολόγηση (των παρατηρητών) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και ζητάμε από την κεντρική εκλογική επιτροπή και τις σχετικές Αρχές να υλοποιήσουν τα καθήκοντά τους, να διερευνήσουν και να κρίνουν γρήγορα, με διαφάνεια και ανεξάρτητα τις εκλογικές παρατυπίες και κάθε σχετικό ισχυρισμό».

«Αυτές οι καταγγελθείσες παρατυπίες πρέπει να διευκρινιστούν και να αντιμετωπιστούν σοβαρά», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ επαναλαμβάνει την έκκληση της Ε.Ε. προς την ηγεσία της Γεωργίας «να επιδείξει τη σταθερή δέσμευσή της έναντι του ευρωπαϊκού δρόμου της χώρας, σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του (περασμένου) Ιουνίου και Οκτωβρίου».

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ εκτιμά πως «ο εποικοδομητικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος σε όλο το πολιτικό φάσμα είναι πλέον πρωταρχικής σημασίας», ενώ σημειώνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα θέσει τα επόμενα βήματα στις σχέσεις μας με τη Γεωργία».

Η επίσκεψη Ορμπαν

Η «παρέμβαση» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται και ως «απάντηση» στην πρόθεση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν να επισκεφθεί τη Δευτέρα τη Γεωργία. Η διήμερη επίσκεψη του Ορμπαν που είναι αυτό το εξάμηνο και πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού της Γεωργίας.

Το Σάββατο, ο Ορμπαν, χωρίς να περιμένει την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, έσπευσε να συγχαρεί το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα της Γεωργίας για τη «συντριπτική νίκη» του στις εκλογές. «Οι κάτοικοι της Γεωργίας ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο για τη χώρα τους και σήμερα ακούστηκε η φωνή τους», ανέφερε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT