Η μάχη των μεγιστάνων: Πώς οι δισεκατομμυριούχοι επηρεάζουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Η μάχη των μεγιστάνων: Πώς οι δισεκατομμυριούχοι επηρεάζουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προεκλογική μάχη της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, όσο πλησιάζει η 5η Νοεμβρίου.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αποτελέσει την πιο δαπανηρή εκστρατεία στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών, καθώς -μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου- τα επιτελεία των δύο υποψηφίων είχαν συγκεντρώσει περισσότερα από 3,8 δισ. δολάρια.

Ξοδεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, με σκοπό να στηρίξουν την υποψηφιότητα που επιθυμούν, ένας αριθμός δισεκατομμυριούχων, μεταξύ των οποίων ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Από τον Ιανουάριο του 2023 έως τα μέσα Οκτωβρίου, η εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια της Κάμαλα Χάρις, συγκέντρωσε αθροιστικά 2,2 δισ. δολάρια, σε αντίθεση με την καμπάνια του Τραμπ που συγκέντρωσε 1,7 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι εξέτασαν τα αρχεία χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών, 695 εκατ. δολάρια ή περίπου το 18% των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί συνολικά, προέρχεται από δωρεές δισεκατομμυριούχων.

Συνολικά, τουλάχιστον 144 άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Forbes με τους περίπου 800 δισεκατομμυριούχους στις ΗΠΑ, «αξιοποιούν» τον πλούτο τους για να επηρεάσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αμερικανικές ελίτ, οφείλει περίπου το ένα τρίτο των εσόδων της στις δωρεές των δισεκατομμυριούχων, σε αντίθεση με την εκστρατεία της Χάρις, για την οποία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται περίπου σε 6%.

Οπως αναφέρουν οι FT, τα αρχεία των προεκλογικών εκστρατειών είναι πιθανό να υποεκτιμούν το σύνολο των ποσών που έχουν συγκεντρωθεί από τους πλούσιους δωρητές, καθώς η ταυτότητα όσων προσφέρουν χρήματα σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένει κρυφή.

Ενδεικτικά, ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, έχει αναφέρει ότι δώρισε 50 εκατ. δολάρια υπέρ της Χάρις, σύμφωνα με τους New York Times, ωστόσο, το ποσό αυτό δεν έχει εμφανιστεί σε κανένα δημόσιο κατάλογο.

Δισεκατομμυριούχοι που στηρίζουν Χάρις

Στους πλούσιους δωρητές του επιτελείου της Χάρις, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το 6% των δωρεών (περίπου 127 εκατ. δολάρια) περιλαμβάνονται ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης και ιδρυτής της Bloomberg LP, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο συνιδρυτής του Facebook, Ντάστιν Μόσκοβιτς, καθώς ο συνιδρυτής του LinkedIn, Ράιντ Χόφμαν.

Ο Ντάστιν Μόσκοβιτς, που ίδρυσε το Facebook μαζί με τον συγκάτοικό του στο Χάρβαρντ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έχει περιουσία η καθαρή αξία της οποίας ανέρχεται σε 15 δισ. δολάρια.

Συνεισέφερε 38 εκατ. δολάρια στο super Pac Future Forward, υπέρ της Χάρις, καθώς και πάνω από 1 εκατ. δολάρια σε ομάδες που υποστηρίζουν την αντιπρόεδρο.

Η μάχη των μεγιστάνων: Πώς οι δισεκατομμυριούχοι επηρεάζουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ-1
Ντάστιν Μόσκοβιτς (AP Photo/Eric Risberg)

Με περιουσία που εκτιμάται σε 2,5 δισ. δολάρια, ο 57χρονος συνιδρυτής του LinkedIn, Ράιντ Χόφμαν, αποτελεί επίσης έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές της Κάμαλα Χάρις, καθώς έχει προσφέρει συνολικά πάνω από 16 εκατ. δολάρια.

Μεταξύ άλλων, έχει επικρίνει το οικονομικό πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ ως «πληθωριστικό», ενώ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο πρώην πρόεδρος θα «στοχοποιήσει» όσες επιχειρήσεις δεν υπακούσουν στα σχέδιά του, εφόσον εκλεγεί.

«Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι το είδος του πωλητή που κανένας επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν μπορεί να αντέξει», είπε.

Η μάχη των μεγιστάνων: Πώς οι δισεκατομμυριούχοι επηρεάζουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ-2
Ράιντ Χόφμαν (AP Photo/Nati Harnik)

Ο 82χρονος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, με περιουσία που η καθαρή της αξία ξεπερνάει τα 104 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, δεν υπήρξε ποτέ υποστηρικτής του Τραμπ. Το 2019, δήλωσε ότι βρήκε «προσβλητική» τη «συμπεριφορά», το «στυλ» και την «έλλειψη ευγένειας» του πρώην προέδρου.

Ο Μπλούμπεργκ ξόδεψε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια σε μια βραχύβια εκστρατεία για την προεδρία και στη συνέχεια δώρισε εκατομμύρια δολάρια υπέρ της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Στις 30 Μαΐου, την ημέρα που ο Τραμπ καταδικάστηκε για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, ο Μπλούμπεργκ προσέφερε 19 εκατ. δολάρια στο super Pac «Future Forward», που τότε υποστήριζε τον Μπάιντεν.

Εκτοτε δεν έχει πραγματοποιήσει δημόσια δωρεά υπέρ της Χάρις. Ωστόσο, όπως ανέφεραν πρόσφατα οι New York Times, Μπλούμπεργκ και Γκέιτς έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο μιας ιδιωτικής δωρεάς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Η μάχη των μεγιστάνων: Πώς οι δισεκατομμυριούχοι επηρεάζουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ-3
Μάικλ Μπλούμπεργκ (AP Photo/Ted Shaffrey)

Δισεκατομμυριούχοι που στηρίζουν Τραμπ

Την ίδια στιγμή, οι ομάδες υποστήριξης της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν λάβει τουλάχιστον 568 εκατ. δολάρια από δισεκατομμυριούχους, ποσό που ανέρχεται περίπου στο 34% των εσόδων της εκστρατείας του. Μάλιστα, περίπου 432 εκατ. δολάρια προήλθαν από τέσσερις μόνο δωρητές.

Ο 82χρονος Τιμ Μέλον, γόνος μιας από τις πιο αξιοσέβαστες τραπεζικές δυναστείες των ΗΠΑ, έχει προσφέρει 150 εκατ. δολάρια στο super Pac του Τραμπ, Make America Great Again, ποσό που ανέρχεται περίπου στο 45% της συνολικής χρηματοδότησής του.

Σε βιβλίο που εξέδωσε το 2014, εξηγεί πώς από υποστηρικτής των Δημοκρατικών «άλλαξε» στρατόπεδο όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος, το 1980. Ο Μέλον έχει πραγματοποιήσει δωρεές προς τους Ρεπουμπλικανούς και κατά το παρελθόν, ενώ το 2020 στήριξε με περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια την προσπάθεια του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Τέξας, Γκρέι Αμποτ, να χτίσει τείχος κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.

Η μάχη των μεγιστάνων: Πώς οι δισεκατομμυριούχοι επηρεάζουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ-4
Τιμ Μέλον (AP Photo)

Ο Ελον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είχε δώσει περισσότερα από 118 εκατ. δολάρια στο America Pac, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ μεγάλο μέρος των χρημάτων έχει δαπανηθεί σε προεκλογικές διαφημίσεις. Αν και επικεφαλής της Tesla, της SpaceX και του X, ο Μασκ έχει επενδύσει σημαντικό χρόνο στην υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, την υποψηφιότητα του οποίου προωθεί και με συνεχείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δισεκατομμυριούχος φαίνεται να πιστεύει ότι αν κερδίσει ο Τραμπ, ο ίδιος θα αποκτήσει ουσιαστική επιρροή στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις εταιρείες του. «Αν δεν αντιστραφεί η τρέχουσα τάση “στραγγαλισμού” από τους υπερβολικούς κανονισμούς, δεν θα φτάσουμε στον πλανήτη Αρη», δήλωσε ο Μασκ στη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας.

Η μάχη των μεγιστάνων: Πώς οι δισεκατομμυριούχοι επηρεάζουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ-5
Ελον Μασκ (AP Photo/Matt Rourke)

Η Ισραηλινοαμερικανίδα γιατρός και χήρα του Σέλντον Αντελσον, Μίριαμ, έχει προσφέρει πάνω από 100 εκατ. δολάρια στο Preserve America Pac. Ιδιοκτήτρια του καζίνο Las Vegas Sands, των εφημερίδων Las Vegas Review Journal και Israel Hayom, είναι επίσης μεγαλομέτοχος της ομάδας μπάσκετ Ντάλας Μάβερικς. Η καθαρή αξία της περιουσίας της ξεπερνά τα 34 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Η μάχη των μεγιστάνων: Πώς οι δισεκατομμυριούχοι επηρεάζουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ-6
Μίριαμ Αντελσον (AP Photo/Alex Brandon)

Τέλος, οι δισεκατομμυριούχοι ιδρυτές της εταιρείας Uline, Ελίζαμπεθ και Ρίτσαρντ Ουιχλάιν, έχουν δωρίσει σχεδόν 70 εκατ. δολάρια στο Restoration Pac και άλλα 10 εκατ. δολάρια στη Maga Inc.

Σε συνέντευξή της στους FT τον περασμένο Μάρτιο, η Ελίζαμπεθ Ουιχλάιν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι φοβόταν ότι η μάχη για το δικαίωμα στην άμβλωση θα βοηθούσε τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν τις εκλογές, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τον πληθωρισμό και τη μετανάστευση λειτουργεί υπέρ του Τραμπ.

Πηγή: Financial Times

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT