Τόμι Ρόμπινσον: Στη φυλακή ο ακροδεξιός ακτιβιστής για περιφρόνηση της Δικαιοσύνης

Τόμι Ρόμπινσον: Στη φυλακή ο ακροδεξιός ακτιβιστής για περιφρόνηση της Δικαιοσύνης

«Κάθε παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων ήταν μελετημένη, προγραμματισμένη και σκόπιμη», ανέφερε ο δικαστής Τζέρεμι Τζόνσον, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών καταδικάστηκε στη Βρετανία ο ακροδεξιός ακτιβιστής Τόμι Ρόμπινσον, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για περιφρόνηση του δικαστηρίου, καθώς επανέλαβε ψευδείς ισχυρισμούς κατά ενός Σύρου πρόσφυγα, παραβιάζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», ανέφερε ο δικαστής, απευθυνόμενος προς τον Ρόμπινσον, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Στέφεν Γιάξλεϊ-Λένον. Σύμφωνα με τον δικαστή, οι «κατάφωρες» παραβιάσεις έγιναν με «εξεζητημένο» τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί θα έφταναν σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, μέσω του διαδικτύου.

Ο Ρόμπινσον μηνύθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου από τον Σύρο πρόσφυγα Τζαμάλ Χιτζάζι και το 2021 διατάχθηκε να καταβάλει αποζημίωση 129.885 δολαρίων. Του απαγορεύτηκε επίσης να επαναλάβει συκοφαντικές κατηγορίες κατά του Χιτζάζι, κάτι που, όπως παραδέχθηκε, παραβίασε επανειλημμένα από τον Φεβρουάριο του 2023 έως τον περασμένο Ιούλιο.

Αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση, ο δικαστής Τζέρεμι Τζόνσον ανέφερε: «Οι παραβιάσεις δεν ήταν τυχαίες, αμελείς ή απρόσεκτες. Κάθε παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων ήταν μελετημένη, προγραμματισμένη και σκόπιμη».

Από τηνν πλευρά της, η δικηγόρος του Ρόμπινσο, Σασα Βας, δήλωσε πως ο πελάτης της «έπραξε με τον τρόπο που έπραξε και αποδέχεται την ενοχή του, επειδή πιστεύει με πάθος στην ελευθερία του λόγου».

Αξίζει να σημειωθεί πως το δικαστήριο έδωσε την ευκαιρία στον Ρόμπινσον να μειώσει κατά τέσσερις μήνες την ποινή του, εφόσον έδειχνε «μεταμέλεια» και αφαιρούσε τους ψευδείς ισχυρισμούς από τους λογαριασμούς που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, όσο μιλούσε ο δικαστής, ο Ρόμπινσον εθεάθη να στρέφεται προς το κοινό, λέγοντας ότι θα αρνηθεί κάτι τέτοιο. Ο ακροδεξιός ακτιβιστής αναμένεται να παραμείνει στη φυλακή, τουλάχιστον για εννέα μήνες.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT