Μαρουάν Μπαργούτι: Ο γνωστότερος Παλαιστίνιος κρατούμενος «δέχθηκε άγρια επίθεση»

Μαρουάν Μπαργούτι: Ο γνωστότερος Παλαιστίνιος κρατούμενος «δέχθηκε άγρια επίθεση»

Πληροφορίες για το περιστατικό που φέρεται να σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, έδωσε στις παλαιστινιακές οργανώσεις ένας δικηγόρος που κατόρθωσε να συναντήσει τον Παλαιστίνιο κρατούμενο την Κυριακή 27 Οκτωβρίου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγρια επίθεση από μέλη της ισραηλινής σωφρονιστικής υπηρεσίας δέχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο κελί του στην απομόνωση ο Μαρουάν Μπαργούτι, ο πιο γνωστός Παλαιστίνιος κρατούμενος, όπως καταγγέλλουν παλαιστινιακές οργανώσεις.

Μέλη των «μονάδων καταστολής της σωφρονιστικής υπηρεσίας» χτύπησαν τον Μαρουάν Μπαργούτι στο κελί της φυλακής Μεγκίντο, στο βόρειο Ισραήλ, στις 9 Σεπτεμβρίου, διευκρινίζουν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις η Παλαιστινιακή Επιτροπή Υποθέσεων των Κρατουμένων, ο Σύλλογος Κρατουμένων και η Ομάδας Υποστήριξης του Μαρουάν Μπαργούτι.

Οι οργανώσεις έλαβαν τις πληροφορίες για τον άγριο ξυλοδαρμό του από έναν δικηγόρο που κατόρθωσε να συναντήσει τον Παλαιστίνιο κρατούμενο την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στην πρώτη επίσκεψη που δέχεται σε διάστημα τριών μηνών, ανέφερε ο Σύλλογος Κρατουμένων.

Η επίθεση «προκάλεσε πολλαπλά τραύματα στο σώμα του κ. Μπαργούτι, στο ύψος των πλευρών, αιμορραγία στο δεξί αυτί και μία πληγή στο δεξί του χέρι, καθώς και οξείς πόνους στην πλάτη», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που επικαλούνται πληροφορίες από τον δικηγόρο.

Η σωφρονιστική υπηρεσία του Ισραήλ δεν απάντησε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.

Πρώην στέλεχος της Φάταχ, ο Μαρουάν Μπαργούτι συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές το 2002, καταδικάσθηκε το 2004 και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Στο Ισραήλ θεωρείται «τρομοκράτης», ενώ η ισραηλινή Δικαιοσύνη του επέβαλε πέντε ποινές ισόβιας κάθειρξης για φόνους λόγω του ρόλου του στην δεύτερη Ιντιφάντα (2000-2005).

Παραμένει δε μια εξαιρετικά δημοφιλής προσωπικότητα της παλαιστινιακής αντίστασης, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ φέρει την επωνυμία «ο Μαντέλα της Παλαιστίνης».

Το όνομά του περιλαμβάνεται στις λίστες Παλαιστινίων κρατουμένων, η αποφυλάκιση των οποίων είναι πιθανόν να ζητηθεί στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με ομήρους ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Μάλιστα, το όνομά του είναι το πρώτο που αναφέρεται σε άρθρα διεθνών αναλυτών στο πλαίσιο των εικασιών για την πιθανή σύνθεση μίας μελλοντικής ενιαίας παλαιστινιακής ηγεσίας. Οι παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο Μαρουάν Μπαργούτι έχει δεχθεί δύο επιθέσεις από τότε που τέθηκε σε απομόνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT