Λίγο προτού ολοκληρωθεί η τρίτη κατά σειρά προεκλογική του εκστρατεία στις ΗΠΑ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, επιμένει σε μια «αχαλίνωτη» ρητορική, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει «παράπονα» ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, δεν εργάζεται τόσο σκληρά όσο εκείνος, επαίνους για τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ και ύβρεις για τον Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς αναλυτές, ο τρόπος με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία, θα μπορούσε να «κοστίσει» πολύτιμες ψήφους, σε μία από τις πιο αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις.
Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η μάχη των δύο υποψηφίων θα μπορούσε να κριθεί από μερικές χιλιάδες ψήφους στις κρίσιμες πολιτείες.
Την ίδια στιγμή, η προεκλογική καμπάνια της Χάρις «επενδύει» συστηματικά στα λεγόμενα του αντιπάλου της, χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ «ασταθή» και «ανισόρροπο».
Για την επιχειρηματολογία των Δημοκρατικών, οι «ασυναρτησίες» του Τραμπ αποτελούν απόδειξη ότι δεν είναι κατάλληλος για τον Λευκό Οίκο.
Οι «παρεκκλίσεις» και η επικοινωνιακή στρατηγική
Από την άλλη, ο Τραμπ χρησιμοποιεί τον όρο «the weave» (σ.σ.: ύφανση, πλέξιμο) για να περιγράψει την επικοινωνιακή του στρατηγική, η οποία χαρακτηρίζεται από την τάση του να «μεταπηδάει» σε διαφορετικά θέματα κατά τη διάρκεια των ομιλιών του, προτού επανέλθει στο αρχικό του επιχείρημα.
Αυτός ο τρόπος ομιλίας μπορεί να μοιάζει αποσπασματικός, ωστόσο, οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι η προσέγγισή του προσδίδει «αυθεντικότητα και ζωντάνια» στον λόγο του, καθιστώντας τον πιο προσιτό και λιγότερο τυπικό.
Για πολλούς, η επικοινωνιακή αυτή στρατηγική αποτελεί ουσιαστικό μέρος της γοητείας που ασκεί ο Τραμπ στο κοινό του.
Πρόκειται για μία «λαμπρή μέθοδο, προκειμένου να αφηγηθεί ιστορίες και να εξηγήσει στους Αμερικανούς πώς θα αλλάξουν σελίδα από τις αποτυχίες των τεσσάρων τελευταίων ετών», δήλωσε ο Στίβεν Τσουνγκ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ.
Αν και πάντα οι προεκλογικές ομιλίες του Τραμπ χαρακτηρίζονταν από «περίεργες παρεκκλίσεις», όσο πλησιάζει η 5η Νοεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος δείχνει όλο και πιο διατεθειμένος να ξοδέψει τον χρόνο του, λέγοντας ιστορίες από τη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ή μοιραζόμενος σκέψεις για… το μέγεθος του πέους ενός νεκρού αθλητή, όπως έκανε πρόσφατα σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, αναφερόμενος στον θρύλο του γκολφ, Αρνολντ Πάλμερ.
Το Νόμπελ στον Ομπάμα, η ζωή στον Αρη και οι φάλαινες
«Εδωσαν στον Ομπάμα το βραβείο Νόμπελ», είπε την περασμένη Πέμπτη στο Λας Βέγκας. «Δεν ήξερε καν γιατί στο διάολο το πήρε. Ακόμα δεν ξέρει. Επιλέχθηκε και ανακοίνωσαν ότι θα πάρει το Νόμπελ. Εγώ νίκησα σε σημαντικότερες και πιο τρελές εκλογές, αλλά του έδωσαν το Νόμπελ», πρόσθεσε.
Ενας από τους πιο συνηθισμένους ισχυρισμούς του Τραμπ είναι ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι Δημοκρατικοί μετέτρεψαν το αμερικανικό έθνος σε «δυστοπικό κράτος».
Καταγγέλλοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ως «εσωτερικούς εχθρούς», διανθίζει τα σχόλιά του με περιγραφές δολοφονιών και βιασμών νεαρών γυναικών, ψευδείς ιστορίες για συμμορίες που καταλαμβάνουν μικρές πόλεις, καθώς και fake news για μετανάστες που τρώνε κατοικίδια ζώα.
«Είμαστε σαν σκουπιδοτενεκές για τον κόσμο», κατήγγειλε από την Αριζόνα.
Οι συνεργάτες του δεν επιδιώκουν να περιορίσουν ή να «καναλιζάρουν» τα λεγόμενά του, ωστόσο, φαίνεται πως προτιμούν να μιλάει σε φόρουμ και podcasts, όπου είναι λιγότερο πιθανό να βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια μιας μακροσκελούς συνέντευξης με τον Τζο Ρόγκαν, ο Τραμπ είπε ότι μπορεί να υπάρχει ζωή στον πλανήτη Αρη, παρά την επισήμανση του συνομιλητή του ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό.
Δεν παρέλειψε επίσης να ισχυριστεί ότι οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες ασκούν αρνητική επίδραση στις φάλαινες, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές δεν έχουν διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ των θανάτων φαλαινών και της λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών σταθμών.
«Θέλω να γίνω ψυχίατρος φαλαινών», δήλωσε ο Τραμπ.
Ο Πούτιν, ο Σι και η σαμπάνια
Κάτι παραπάνω από εντατικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πρόγραμμα συγκεντρώσεων του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου, καθώς, μόλις την περασμένη εβδομάδα, έδωσε το «παρών» σε έξι από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες που πιθανώς κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Στις ομιλίες αυτές, στο επίκεντρο βρέθηκαν κυρίως οι θέσεις του για την ασφάλεια των συνόρων και την εγκληματικότητα, διανθισμένες, ωστόσο, με τις συνήθεις «παρεκκλίσεις» του.
Την Τετάρτη, σε ομιλία στο Ντουλούθ της Τζόρτζια, ο Τραμπ μίλησε για το πώς απέτρεψε έναν εμπορικό πόλεμο με τη Γαλλία για… τη σαμπάνια, ενώ ήταν τόσο εκτεταμένη χρονικά η αναφορά του που πολλοί εκ των παρευρισκομένων αποχώρησαν.
«Ο Τραμπ πιστεύει ότι αυτό που λέει, ακόμα κι αν είναι ασυνάρτητο, απευθύνεται στο κοινό του», λέει ο Τζον Γκιρ, ειδικός σε θέματα κοινής γνώμης στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ. «Αν ήθελε να διευρύνει τη βάση του, δεν θα υιοθετούσε αυτή τη ρητορική».
Κατά τη διάρκεια ομιλίας μπροστά σε ένα κοινό 7.500 ατόμων την περασμένη εβδομάδα, στο Γκρίνσμπορο, ο Τραμπ, αφού μίλησε για τα σύνορα και την αποκατάσταση της παραγωγής στις ΗΠΑ, επέκρινε τη Χάρις, κατηγορώντας την ότι δεν έκανε εκστρατεία εκείνη την ημέρα και αποκαλώντας την «αδύναμη».
Προς επίρρωση του ισχυρισμού του, επαίνεσε ξένους ηγέτες όπως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παράλληλα, χλεύασε διασημότητες που παρευρέθηκαν στις συγκεντρώσεις της Χάρις, όπως η Μπιγιονσέ. «Αυτά τα αστέρια δεν είναι για μένα», σχολίασε.
Πηγή: Reuters