Ιράν: Εκτελέστηκε ο Γερμανοϊρανός Τζαμσίντ Σαρμάντ

Ιράν: Εκτελέστηκε ο Γερμανοϊρανός Τζαμσίντ Σαρμάντ

Είχε συλληφθεί το 2020 και καταδικάστηκε σε θάνατο για τρομοκρατική επίθεση σε τέμενος, το 2008, από την οποία σκοτώθηκαν 14 άτομα

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές του Ιράν εκτέλεσαν τη Δευτέρα τον Γερμανοϊρανό αντιφρονούντα Τζαμσίντ Σαρμάντ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2020 και είχε καταδικαστεί για τρομοκρατική επίθεση σε τέμενος, το 2008.

«Αφού ακολουθήθηκε η δικαστική διαδικασία και η τελική επικύρωση της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο, η θανατική ποινή του Τζαμσίντ Σαρμάντ εκτελέστηκε το πρωί» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της δικαστικής εξουσίας, Mizan Online.

Ο Σαρμάντ καταδικάστηκε σε θάνατο το 2023 από το Ανώτατο Δικαστήριο, με την κατηγορία ότι ενεπλάκη σε τρομοκρατική επίθεση εναντίον ενός τεμένους, το 2008, από την οποία σκοτώθηκαν 14 άτομα.

Οταν ανακοινώθηκε η σύλληψή του, το 2020, το υπουργείο Πληροφοριών τον περιέγραψε ως «ηγέτη της τρομοκρατικής ομάδας Τοντάρ, που οργάνωνε ένοπλες και τρομοκρατικές ενέργειες στο Ιράν από την Αμερική». Ο Σαρμάντ δήλωνε μόνιμη κατοικία στις ΗΠΑ.

Το ελάχιστα γνωστό «Νομοθετικό Σώμα του Βασιλείου του Ιράν» ή «Τοντάρ», εδρεύει στο Λος Αντζελες και λέει ότι στόχος του είναι να αποκαταστήσει τη μοναρχία που ανατράπηκε με την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Εχει δικούς του ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT