Ερντογάν: Η Τουρκία θα έχει σύντομα «ατσάλινο θόλο» αεράμυνας και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Ερντογάν: Η Τουρκία θα έχει σύντομα «ατσάλινο θόλο» αεράμυνας και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θα ησυχάσει» μέχρι να πετύχει την πλήρη ανεξαρτησία της όσον αφορά την άμυνά της. Παρομοίασε το σχέδιο του «Ατσάλινου Θόλου» με το «Iron Dome» του Ισραήλ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία στοχεύει να έχει πολύ σύντομα το δικό της πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας «Steel Dome», σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε επίσης ότι η Αγκυρα θα αυξήσει και τις δυνατότητές της σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Μιλώντας σε τελετή στην Αγκυρα για τα εγκαίνια του τουρκικής κατασκευής ελικοπτέρου Gokbey, που θα χρησιμοποιεί η τουρκική χωροφυλακή, στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) –είχε γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης την περασμένη εβδομάδα– ο Τούρκος πρόεδρος παρομοίασε το «Steel Dome» («Ατσάλινος Θόλος») με το περίφημο «Iron Dome» του Ισραήλ.

«Είναι πλέον κατανοητό πολύ καλύτερα πόσο ζωτικής σημασίας είναι τα πολυεπίπεδα συστήματα αεράμυνας για την ασφάλειά μας», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Θα αυξήσουμε τις δυνατότητές μας πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Τουρκία «δεν θα ησυχάσει» μέχρι να επιτύχει την πλήρη ανεξαρτησία της στην αμυντική βιομηχανία.

Η Τουρκία έχει μειώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια την εξάρτησή της από εξωτερικούς προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού. Eχει γίνει κορυφαίος κατασκευαστής οπλισμένων drones για την παγκόσμια αγορά και έχει κατορθώσει να παράγει πολλά από τα αμυντικά συστήματα που χρειάζεται στο έδαφός της.

Το σύστημα αεράμυνας «Iron Dome» του Ισραήλ κατασκευάστηκε για να αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονται προς το έδαφός του. Τέθηκε σε λειτουργία το 2011 και χρησιμοποιεί μονάδες πυραύλων κατευθυνόμενων από ραντάρ που ρυμουλκούνται από φορτηγά για να αναχαιτίσουν πυραύλους μικρού βεληνεκούς, όπως ρουκέτες, όλμους και drones. Επίσης, από το 2017 λειτουργεί και μια ναυτική έκδοση του Iron Dome.

Το σύστημα καθορίζει εάν ένας πύραυλος πρόκειται να χτυπήσει κατοικημένη περιοχή. Εάν όχι, ο πύραυλος αφήνεται να προσγειωθεί.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT