ΗΠΑ – εκλογές: Τα κλειδιά που θα κρίνουν τη μάχη των 4 δισ. δολ.

ΗΠΑ – εκλογές: Τα κλειδιά που θα κρίνουν τη μάχη των 4 δισ. δολ.

Χάρις και Τραμπ δίνουν μια μάχη που ξεχωρίζει ως η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων δεκαετιών. Τα δεδομένα μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μας χωρίζει πια ακριβώς μία εβδομάδα. Την ερχόμενη Τρίτη, οι Αμερικανοί θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι της αμερικανικής υπερδύναμης. Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ;

Η προεκλογική περίοδος, που έχει πια μπει στην τελική ευθεία, δεν ήταν συνηθισμένη. Κάθε άλλο. Προηγήθηκαν: δύο απόπειρες δολοφονίας (κατά του Τραμπ), μια απόσυρση υποψηφίου (του Μπάιντεν), δύο προεδρικά ντιμπέιτ με διαφορετική όμως σύνθεση το καθένα, πολλές «λαμπερές» παρεμβάσεις υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας, και ένα οικονομικό τσουνάμι προεκλογικών δαπανών το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά πια τα 3 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τους FT, θα πρέπει πια να μιλάμε για την πιο ακριβή προεδρική μάχη στα αμερικανικά χρονικά, καθώς τα δύο επιτελεία είχαν συγκεντρώσει ως τα μέσα Οκτωβρίου συνολικά περί τα 3,8 δισ. δολ.

Από άποψη δωρεών, οι Δημοκρατικοί προηγούνται του Τραμπ, αλλά ο Ρεπουμπλικανός έχει στο πλευρό του πολλούς δισεκατομμυριούχους καθώς μόλις τέσσερα άτομα του έδωσαν 432 εκατομμύρια δολάρια.

ΗΠΑ – εκλογές: Τα κλειδιά που θα κρίνουν τη μάχη των 4 δισ. δολ.-1
(REUTERS/Marco Bello)
ΗΠΑ – εκλογές: Τα κλειδιά που θα κρίνουν τη μάχη των 4 δισ. δολ.-2
(REUTERS/Andrew Kelly)

Μόλις λίγα 24ωρα πριν από την κάλπη πια, η Τέιλορ Σουίφτ και η Μπιγιόνσε ψηφίζουν Χάρις, ενώ ο Ελον Μασκ και ο Χαλκ Χόγκαν από την άλλη πλευρά ψηφίζουν Τραμπ.

Ισοπαλία; 

Οσο για το σύνολο των Αμερικανών ψηφοφόρων, εκείνοι οδεύουν προς την κάλπη διχασμένοι ακριβώς στη μέση, προσδίδοντας στην επικείμενη εκλογική διαδικασία διαστάσεις θρίλερ.

Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν «ισόπαλοι», σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, οι οποίες μένει βέβαια να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν στην πράξη.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία των Financial Times, σε εθνικό επίπεδο η Κάμαλα Χάρις παρουσιάζεται να διατηρεί ένα προβάδισμα μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας έναντι του Τραμπ. Ωστόσο ένα τόσο μικρό προβάδισμα στην πράξη δεν έχει σημασία, αφού τον επόμενο πρόεδρο θα τον εκλέξει το Εκλεκτορικό Κολλέγιο ή Σώμα των Εκλεκτόρων, οι πολιτικές ισορροπίες εντός του οποίου δεν καθορίζονται από το συνολικό/εθνικό αποτέλεσμα αλλά από τα αποτελέσματα σε κάθε μεμονωμένη Πολιτεία χωριστά. Το 2016 για παράδειγμα, η Χίλαρι Κλίντον είχε λάβει πολύ περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο ο Τραμπ είχε επικρατήσει στις Πολιτείες που δίνουν τους περισσότερους εκλέκτορες και έτσι είχε πάρει την προεδρία.

Τι γίνεται στις κρίσιμες Πολιτείες

Οι κρίσιμες Πολιτείες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα είναι επτά: η Αριζόνα, η Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.   

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζεται πια να προηγείται σε έξι από αυτές τις επτά Πολιτείες, στις τέσσερις όμως από αυτές με διαφορά μόλις μισής ποσοστιαίας μονάδας. Η ομάδα της Χάρις έχει, ωστόσο, ξοδέψει περισσότερα χρήματα σε διαφημίσεις σε αυτές τις περιοχές.

Η πιο κρίσιμη από τις κρίσιμες Πολιτείες θα είναι η Πενσιλβάνια. Οποιος επικρατήσει εκεί, θα είναι κατά 90% πιθανόν να εξασφαλίσει την προεδρία. Ωστόσο και εκεί η κούρσα διαφαίνεται αμφίρροπη, αν και ο Τραμπ παρουσιάζεται να διατηρεί προβάδισμα.

Συγκρίσεις με το παρελθόν 

Συγκριτικά, στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 2016 και του 2020, οι δημοσκοπήσεις τοποθετούσαν τον Τραμπ πολύ πιο πίσω από ό,τι τώρα, πλην όμως και στις δύο περιπτώσεις ο Ρεπουμπλικανός τα πήγε τελικώς καλύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι δημοσκόποι.

Η ομάδα της Χάρις ελπίζει ότι οι δημοσκόποι που είχαν υποτιμήσει τους Ρεπουμπλικανούς και τον Τραμπ το 2016 και το 2020 τώρα τους υπερεκτιμούν, όπως έκαναν και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 στις οποίες οι Ρεπουμπλικανοί τα πήγαν τελικώς χειρότερα από ό,τι αναμενόταν.

Η Κάμαλα Χάρις ακολουθεί γραμμή διαφορετική από εκείνες της Κλίντον και του Μπάιντεν. Δεν εστιάζει στην προοπτική να είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως έκανε η Κλίντον. Δεν προτείνει νέα μεγάλα προγράμματα κρατικών δαπανών, όπως έκανε ο Μπάιντεν. Στον αντίποδα, έχει υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό με στόχο να εξουδετερώσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Τραμπ.

Τα θέματα

Το θέμα που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν εκείνο της οικονομίας και ειδικότερα του πληθωρισμού και του κόστους ζωής. Οταν καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα ποιον προεδρικό υποψήφιο εμπιστεύονται περισσότερο για να χειριστεί την αμερικανική οικονομία, οι ψηφοφόροι δίνουν στον Τραμπ ένα προβάδισμα μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας (με 44% έναντι 43%).

Πρόωρες ψήφοι

Οσο για τα δεδομένα της πρόωρης ψηφοφορίας (early voting), υπολογίζεται ότι έχουν ήδη ψηφίσει πάνω από 40 εκατ. Αμερικανοί. Από αυτούς, περίπου το 40% εκτιμάται ότι είναι Δημοκρατικοί και το 36% Ρεπουμπλικανοί.  

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT