ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο πλευρό του Κρεμλίνου αντί της Ευρωπαϊκής Ενωσης στάθηκε εκ νέου ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν με αφορμή –αυτή τη φορά– το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γεωργία, το περασμένο Σάββατο, ενώ πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη από τη Δευτέρα στην Τιφλίδα, παρά τις έντονες αντιδράσεις αρκετών κρατών-μελών του «μπλοκ». Ο Ορμπαν επιδίωξε να στηρίξει το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» για τη «συντριπτική νίκη» του, την ώρα που η Ε.Ε. ζητούσε από τις γεωργιανές αρχές πλήρη διερεύνηση των σημαντικότατων παρατυπιών, που σημείωσαν οι διεθνείς εκλογικοί παρατηρητές. Την παρουσία στην Τιφλίδα του Ορμπαν –η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.– καταδίκασαν υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων 13 κρατών-μελών, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, σημειώνοντας ότι «δεν έχει λάβει εντολή να μιλήσει εκ μέρους τους».
Πάντως, ο Ορμπαν όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις αντιδράσεις που προκάλεσε –άλλωστε, το ίδιο είχε συμβεί και στην αρχή της προεδρίας τον περασμένο Ιούλιο με τις επισκέψεις του σε Μόσχα και Πεκίνο– αλλά συνεχάρη επίσης χθες το κυβερνών κόμμα για το ότι δεν άφησε τη Γεωργία «να γίνει δεύτερη Ουκρανία», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα γίνει μέλος της Ε.Ε. έως το τέλος της δεκαετίας.
«Ο Ορμπαν δεν εκπροσωπεί την Ε.Ε.», υπογράμμισε χθες εξοργισμένος ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ. Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα τις εξελίξεις στη Γεωργία «πολύ ανησυχητικές», δίνοντας έμφαση στο ότι διεθνείς παρατηρητές χαρακτήρισαν τις εκλογές «μη ελεύθερες και δίκαιες», ενώ κάλεσε την κεντρική εκλογική επιτροπή να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες των διεθνών παρατηρητών με τρόπο «άμεσο, διαφανή και ανεξάρτητο». Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη φορά η παρουσία Ορμπαν σε Μόσχα και Πεκίνο προκάλεσε «μποϊκοτάζ» επίσημων συμμετοχών σε συμβούλια της Ε.Ε. στη Βουδαπέστη, αυτή τη φορά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας θα διεξαχθεί κανονικά, στις 8 Νοεμβρίου με τις εξελίξεις στη Γεωργία να αποτελούν βασικό θέμα της ατζέντας.
Οι σχέσεις Ε.Ε. – Τιφλίδας έχουν διαταραχθεί σοβαρά λόγω της διακυβέρνησης της χώρας από το φιλορωσικό «Γεωργιανό Ονειρο», που ισχυρίζεται ότι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με 54%. Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση και η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, δεν αναγνωρίζουν τα εκλογικά αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έπεσε θύμα «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας.
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη «παγώσει» την ενταξιακή πορεία της Γεωργίας από το καλοκαίρι, λόγω αμφιλεγόμενου και εμπνευσμένου από αντίστοιχο ρωσικό νόμου, ο οποίος υπό την «απειλή» τεράστιων προστίμων απαιτεί από οργανισμούς –που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους– να καταγράφονται ως «πράκτορες ξένης επιρροής». Η απειλή του κυβερνώντος κόμματος να θέσει εκτός νόμου κύριους πολιτικούς αντιπάλους, καθώς και νέο νομοσχέδιο περιορισμού των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας προκάλεσαν περαιτέρω αντιδράσεις από την Ε.Ε.
Εν μέσω διλήμματος για περαιτέρω πρόσδεση της Τιφλίδας με τη Μόσχα, η Κομισιόν απέφυγε να χαρακτηρίσει τις εκλογές «παράνομες». Αναμένεται, ωστόσο, να καταγράψει τις παραπάνω εξελίξεις στην έκθεση προόδου της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, που δημοσιεύεται σήμερα, όπου αναφέρει ότι «έχουν σοβαρά επηρεάσει την ευρωπαϊκή τροχιά» της Γεωργίας, που βρίσκεται πλέον «σε τέλμα».