Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με ομόφωνη δήλωσή του, καταδίκασε επί της ουσίας την απόφαση του κοινοβουλίου του Ισραήλ να απαγορεύσει τη λειτουργία της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) και «προειδοποίησε έντονα ενάντια σε κάθε προσπάθεια διάλυσης ή μείωσης» των επιχειρήσεων και της εντολής της.
Σε δήλωση, την οποία συνυπογράφουν και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το σώμα εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τη νομοθεσία που ενέκρινε το ισραηλινό κοινοβούλιο και προέτρεψε την ισραηλινή κυβέρνηση «να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, να σεβαστεί τα προνόμια και τις ασυλίες της UNRWA και να ανταποκριθεί στην ευθύνη της να επιτρέψει και να διευκολύνει την πλήρη, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις μορφές της και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας».
Επισημαίνει ότι η UNRWA «παραμένει η ραχοκοκαλιά όλης της ανθρωπιστικής δράσης» στη Λωρίδα της Γάζας και πως κανένας άλλος οργανισμός «δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ικανότητά της και την εντολή που έχει λάβει να παράσχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους».
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δημιούργησε την υπηρεσία το 1949 για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μετά τον πόλεμο που οδήγησε στην ίδρυση του Ισραήλ, όταν 700.000 Παλαιστίνιοι υποχρεώθηκαν να εκτοπιστούν και δραστηριοποιείται επί δεκαετίες στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στις χώρες όπου βρίσκονται στις γειτονικές χώρες. Τον τελευταίο χρόνο βοηθά τους αμάχους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη στέγης, τροφής και ιατρικής φροντίδας.
Ωστόσο, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η UNRWA έχει διαβρωθεί από τη Χαμάς και πως δεν επιτελεί το έργο της. Ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιτεθεί πολλές φορές σε σχολεία και κτίρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ, με το επιχείρημα ότι εκεί κρύβονται άνδρες της Χαμάς, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι.
Τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν τη Γάζα κατεχόμενο από το Ισραήλ έδαφος και το διεθνές δίκαιο απαιτεί από μια κατοχική δύναμη να συμφωνήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων αρωγής για ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να τους διευκολύνει «με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της».
Σε επιστολή του, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνει ότι το άρθρο 2 του ιδρυτικού Καταστατικού του ΟΗΕ απαιτεί από το Ισραήλ «να παράσχει στα Ηνωμένα Εθνη κάθε βοήθεια» στο έργο του. Επισήμανε επίσης τη Σύμβαση για τα προνόμια και τις ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών, που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση το 1946, η οποία καλύπτει τα διπλωματικά προνόμια και τις ασυλίες που παρέχονται στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι αν υπάρχει διαφορά ερμηνείας ή εφαρμογής της σύμβασης μεταξύ του ΟΗΕ και του Ισραήλ, αυτή θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.
Πηγή: Reuters