Ποιες χώρες πήραν καλό βαθμό από την Ε.Ε.

Ποιες χώρες πήραν καλό βαθμό από την Ε.Ε.

Θετικά νέα για την υποψηφιότητα ένταξης της Αλβανίας, σε «αδιέξοδο» η Βόρεια Μακεδονία, λόγω μη συνταγματικών αλλαγών, επικρίσεις για τη Γεωργία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Θετικά νέα για την Αλβανία καταγράφει η φετινή έκθεση προόδου της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες, με τη Βόρεια Μακεδονία να παραμένει ωστόσο σε συνεχιζόμενο «αδιέξοδο», λόγω έλλειψης προόδου σε σχέση με τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτεί η Βουλγαρία για να «ξεμπλοκάρει» η ευρωπαϊκή πορεία της.

Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι η «Βόρεια Μακεδονία δεν έχει υιοθετήσει ακόμη τις σχετικές συνταγματικές αλλαγές σε σχέση με τη συμπερίληψη στο σύνταγμα πολιτών που ζουν εντός των συνόρων του κράτους της (…) όπως οι Βούλγαροι», ενώ γίνεται ειδική επισήμανση στην «ανάγκη εφαρμογής καλή τη πίστει» διμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες από όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλωστε, στο κεφάλαιο «σχέσεις καλής γειτονίας» –παρά το ό,τι καταγράφεται αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα, «ιδιαίτερα σε σημαντικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος»–, το κλίμα επιδεινώθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές. Η απόφαση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας κατά την ορκωμοσία της να αναφερθεί στη χώρα ως «Μακεδονία», αντί του συνταγματικού ονόματος, «πρακτική που ακολούθησαν και διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρεται.

Για την Αλβανία, η Κομισιόν χαιρετίζει τη διενέργεια δεύτερης διακυβερνητικής διάσκεψης και στηρίζει το άνοιγμα νέου κεφαλαίου των εξωτερικών σχέσεων, έως το τέλος του χρόνου, όπως και την πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης να κλείσει τις ενταξιακές συνομιλίες της έως το τέλος του 2027. Την καλεί ωστόσο να εφαρμόσει ταχύτατα μεταρρυθμίσεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού, όπως για το κράτος δικαίου, αντιμετώπισης της διαφθοράς, καθώς και εξασφάλισης των περιουσιακών δικαιωμάτων και εκείνων των μειονοτήτων.

Ιδιαίτερα επικριτική είναι –όπως αναμενόταν– η έκθεση προόδου για τη Γεωργία μετά και την αμφιλεγόμενη επικράτηση του φιλορωσικού κυβερνώντος κόμματος στις πρόσφατες εκλογές, με την Κομισιόν να επισημαίνει πως «εάν δεν αντιστρέψει την τρέχουσα πορεία της», τότε δεν θα μπορέσει να προτείνει άνοιγμα των διαπραγματεύσεών της.

Σε αντίθεση, εκφράζει ελπίδες για έναρξη των συνομιλιών εντός του 2025 για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Στην εισαγωγή της, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η διεύρυνση αποτελεί «ιστορική ευκαιρία» για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα δέκα υποψήφια κράτη-μέλη, που θα την αναδείξει σε «ισχυρό παγκόσμιο παίκτη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT