Φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων, εκφράζουν οι ισπανικές αρχές, καθώς η ιβηρική χώρα μετρά τις πληγές της από τις καταστροφικές πλημμύρες, στη χειρότερη καταιγίδα τους είδους της (γνωστή τοπικά ως DANA) τον τελευταίο αιώνα.
Ο μέχρι τώρα επίσημος απολογισμός είναι 95 νεκροί. Οι 92 έχασαν τη ζωή τους στη Βαλένθια, ένας στη Μάλαγα και δύο στην Καστίλλη-Λα Μάντσα.
Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια ανακοίνωσε σχέδιο μέσω του οποίου η περιφέρεια θα κινητοποιήσει 250 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες, εκ των οποίων 6.000 ευρώ θα δοθούν, ως άμεση βοήθεια, σε κάθε θύμα. Επιπλέον, προβλέπονται επιδοτήσεις για μετακινήσεις, καθώς και στήριξη για αποκατάσταση των κατοικιών.
Την ίδια ώρα, εντείνεται η κριτική για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, καθώς καταγγέλλεται ότι οι προειδοποίησεις προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν εστάλησαν με μεγάλη καθυστέρηση.
Επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται σήμερα από νωρίς το πρωί, με τη συνδρομή της στρατιωτικής μονάδας έκτακτης ανάγκης με δυναμικό 1.000 ατόμων, καθώς και χιλιάδων άλλων μελών των σωστικών συνεργείων της πολιτικής προστασίας, πυροσβεστών και αστυνομικών.
Εντονες βροχοπτώσεις απειλούν πλέον κυρίως τις βορειοανατολικές και τις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.
Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα στα σπίτια τους και οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες.
Πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, καθώς χιλιάδες αυτοκίνητα είναι εγκλωβισμένα, έχοντας παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά της καταιγίδας.
Επιπλέον, τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας που συνδέουν τη Μαδρίτη με τη Βαλένθια καθώς και με τη Βαρκελώνη έχουν ανασταλεί, ενώ εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί και τα περισσότερα τρένα του προαστιακού σιδηροδρόμου.
Τριήμερο πένθος
Μετά την ανακοίνωση τριήμερου επίσημου πένθους και την κήρυξη της περιοχής ως «ιδιαίτερα πληγείσας», ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, θα επισκεφθεί το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα της Βαλένθια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, θα μεταβεί επίσης στο κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης και θα επισκεφθεί πληγείσες περιοχές.
Οι φονικές πλημμύρες προκλήθηκαν από ένα καταστροφικό καιρικό φαινόμενο κατά το οποίο ψυχρά και θερμά ρεύματα αέρα συναντώνται και δημιουργούν ισχυρά σύννεφα βροχής, ένα μοτίβο που πιστεύεται ότι εμφανίζεται πλέον συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το φαινόμενο είναι γνωστό τοπικά ως DANA (Depresion Aislada en Niveles Altos) και, σε αντίθεση με τις κοινές καταιγίδες ή θύελλες, μπορεί να σχηματιστεί ανεξάρτητα από πολικά ή υποτροπικά ρεύματα αερίων μαζών.
Καθυστερήσεις και παραλείψεις
Ωστόσο, παρά τη σφοδρότητα του φαινομένου, το κόστος της καταστροφής σε ανθρώπινες ζωές έχει εγείρει επίπονα ερωτήματα σχετικά με τις παραλείψεις των υπευθύνων.
Σύμφωνα με το BBC, η πολιτική προστασία καθυστέρησε δύο ώρες να στείλει μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής προειδοποιώντας τους για το μέγεθος της καταστροφής που πλησιάζει.
«Υπάρχουν κυβερνήσεις που ιδιωτικοποιούν και διαλύουν τα πάντα όταν καταφέρουν να εκλεγούν, και μάλιστα είναι περήφανες γι’ αυτό», δήλωσε δηκτικά ο Γκαμπριέλ Ρουφιάν τής Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC), αναφερόμενος στη συντηρητική διοίκηση του Κάρλος Μαθόν, ο οποίος κατάργησε τη Μονάδα Εκτακτης Ανάγκης της Βαλένθια (UVE) με την ανάληψη των καθηκόντων του το 2023, υποστηρίζοντας ότι ήταν αναποτελεσματική και απορροφούσε άσκοπα δημόσιο χρήμα.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο, ο Μαθόν υπερασπίστηκε τον χειρισμό της κυβέρνησής του στην παρούσα κρίση, λέγοντας ότι «οι ειδικοί μιλούν για μια απολύτως άνευ προηγουμένου κατάσταση». Απάντησε επίσης στους ισχυρισμούς ότι οι προειδοποιήσεις για τις πλημμύρες δεν ήταν αρκετά ισχυρές, λέγοντας ότι αυτές έγιναν «με τον σωστό τρόπο» και πως το ξαφνικό γεγονός και το μέγεθος της βροχής έπιασαν τους πάντες εξαπίνης.
Η υπουργός Αμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε επίσης ότι οι πλημμύρες σε όλη την περιοχή ήταν «ένα φαινόμενο άνευ προηγουμένου», ενώ πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια της νύχτας οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ήταν στην περιοχή, όμως ο όγκος της βροχής ήταν απερίγραπτα μεγάλος».
Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία περιέγραψε επίσης την καταιγίδα ως «αναπάντεχη», σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως η μικρή πόλη Τσίβα δέχθηκε σε λίγες ώρες την ποσότητα βροχής που λαμβάνει συνήθως σε διάστημα ενός έτους.
Αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αναλυθούν τα δεδομένα και να βγει συμπαγές συμπέρασμα σχετικά με το αν η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την καταιγίδα, εντούτοις οι περισσότεροι σχολιάζουν πως πρέπει να αποδεχθούμε ότι με τις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες αυτά τα φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά.
«Τέτοιες νεροποντές φέρουν πάνω τους το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Χάνα Κλόουκ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. «Το να λέμε στους ανθρώπους απλώς ότι θα βρέξει πολύ, δεν φτάνει. Οι άνθρωποι του σήμερα πρέπει να εκπαιδευτούν διαφορετικά με βάση τα νέα δεδομένα».