«Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί στο να διορθωθεί στην Ευρώπη»

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί στο να διορθωθεί στην Ευρώπη»

Ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ και καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια τονίζει ότι η Συμμαχία πρέπει να εξετάσει τις αδυναμίες της εν μέσω αυξανόμενων προκλήσεων. Τα μέτωπα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και η δραστηριοποίηση της Ρωσίας στις εκλογές της Δύσης

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ΝΑΤΟ θα είναι πιο σημαντικό τα επόμενα 75 χρόνια απ’ ό,τι ήταν τα τελευταία 75», αναφέρει στην «Κ» ο πρώην ανώτατος διοικητής των δυνάμεων της Συμμαχίας (2013-2016), στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ. Με τις αμερικανικές εκλογές στο επίκεντρο και τους ηγέτες δυτικών και ανατολικών χωρών να περιμένουν τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ουάσιγκτον στην εξωτερική της πολιτική. Βετεράνος στρατηγός τεσσάρων αστέρων και διακεκριμένος καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, ο Φίλιπ Μπρίντλοβ, δηλώνει στην «Κ» ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει τις αδυναμίες του και να ανασυγκροτήσει τον βιομηχανικό του τομέα, ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες προκλήσεις που θα προκύψουν.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί στο να διορθωθεί στην Ευρώπη»-1

Στρατηγέ Μπρίντλοβ, με δύο μέτωπα ενεργά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία και το Ισραήλ, πολλοί επικρίνουν την πραγματική δυναμική της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Συμφωνείτε με την άποψη ότι το ΝΑΤΟ έχει αποδυναμωθεί πολιτικά και στρατιωτικά και δεν μπορεί πλέον να επικρατήσει γεωπολιτικά;

Είναι σαφές πλέον ότι η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη να κοιτάζει προς πολλές κατευθύνσεις. Αν νομίζουμε ότι στον πλανήτη θα παρουσιάζεται ένα πρόβλημα κάθε φορά κάνουμε λάθος. Πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε πολλαπλά ζητήματα ταυτόχρονα. Και θα σας έλεγα ότι εξαιτίας της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Δύση ξυπνάει και καταλαβαίνει ότι δεν ζούμε σε έναν φιλικό κόσμο και ότι έθνη όπως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσουν τον στρατό τους για να διασχίσουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και να εισβάλουν στα γειτονικά έθνη, να τα υποτάξουν και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να τα καταλάβουν.

Επομένως, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και χρειάζεται να ανακατασκευάσουμε την εφοδιαστική μας αλυσίδα και να διατηρήσουμε τη ροή της για να καλύψουμε τις αδυναμίες μας.

Το Ισραήλ κατόρθωσε να εξουδετερώσει την ηγεσία της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Κατά τη γνώμη σας, βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του πολέμου ή το Τελ Αβίβ θα επιμείνει να αποδυναμώσει το καθεστώς της Τεχεράνης και τους συμμάχους της;

Δεν είμαστε κοντά στο τέλος του πολέμου, διότι όταν σκοτώνεις τους ηγέτες αυτών των οργανώσεων, θα δημιουργηθούν περισσότερες. Και θέλω να δηλώσω ότι όλοι οι δρόμοι ξεκινούν από την Τεχεράνη και οδηγούν πίσω στην Τεχεράνη. Μακροπρόθεσμα, η αντιμετώπιση του ζητήματος της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή αφορά την επίλυση του προβλήματος του Ιράν.

– Μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις στη γεωπολιτική σκακιέρα είναι η Κίνα. Ανησυχείτε για την πιθανή επιρροή της στη Μέση Ανατολή;

Η Κίνα δεν είναι ο κύριος παίκτης σε αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν. Αλλά η συσπείρωση της Βόρειας Κορέας, της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εννοώ, βλέπουμε Βορειοκορεάτες στρατιώτες να πολεμούν στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας. Και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, μεγαλύτερο από την επιρροή της Κίνας. Οπότε, πρέπει να δούμε τι κάνει η Ρωσία εκεί.

Ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στο πεδίο της μάχης και ιδιαίτερα όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Ο Πούτιν δεν θέλει να προβεί σε άλλη μια κινητοποίηση, διότι αυτό θα μπορούσε να τον πλήξει πολιτικά. Και έτσι, βλέπουμε αυτή τη συμμαχία των αντιδυτικών και αντιδημοκρατικών στοιχείων, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

– Με την Κίνα σε διαδικασία στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, πιστεύετε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στις περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, για παράδειγμα υπογράφοντας μια ειδική συμφωνία με την Ταϊβάν;

Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλά έθνη που θα το κάνουν αυτό διμερώς και θα ασκήσουν το κυριαρχικό τους δικαίωμα, να υπογράψουν συμμαχίες με την Ταϊβάν και άλλες χώρες. Ωστόσο, πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί στο να διορθωθεί στην Ευρώπη. Διαπιστώσαμε το 2014 ότι η ετοιμότητά μας δεν ήταν αυτή που απαιτούνταν. Επομένως, τα έθνη πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στις υποχρεώσεις τους βάσει του «άρθρου 3», να προετοιμάσουν την άμυνα στη χώρα τους και στη συνέχεια να παράσχουν άμυνα στην ευρύτερη συμμαχία, εάν αυτό απαιτηθεί.

Η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει όσον αφορά την ετοιμότητά της για ολόκληρη την αποστολή που μπορεί να χρειαστεί να αναλάβει στο ΝΑΤΟ

– Με την Ελλάδα να ενισχύει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ αναβαθμίζοντας τη βάση της στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο;

Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου. Νομίζω ότι οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι καλές, αλλά χωρίς να θέλω να φανώ επικριτικός, η Ελλάδα, όπως και άλλα έθνη, έχει πολλή δουλειά να κάνει όσον αφορά την ετοιμότητά της για ολόκληρη την αποστολή που μπορεί να χρειαστεί να αναλάβει στο ΝΑΤΟ.

– Στις 5 Νοεμβρίου έχουμε τις αμερικανικές εκλογές. Κατά τη γνώμη σας ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσει ο νέος ή η νέα πρόεδρος για την ενίσχυση της βορειοατλαντικής συμμαχίας;

Το ΝΑΤΟ θα είναι πιο σημαντικό τα επόμενα 75 χρόνια απ’ ό,τι ήταν τα τελευταία 75. Σήμερα, η «αποτροπή» προσφέρεται σε τέσσερα μεγάλα πεδία. Στο πρώτο πεδίο είναι η «στρατηγική πυρηνική αποτροπή». Πιστεύω ότι εξακολουθούμε να την έχουμε. Στο δεύτερο πεδίο είναι η «τακτική πυρηνική αποτροπή». Μπορεί να την έχουμε ακόμα, αλλά σίγουρα διαβρώνεται από τη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος γίνεται όλο και πιο δαπανηρός και φρικτός για την ίδια. Και καθώς ο λαός της Ρωσίας αρχίζει να βλέπει πόσοι συμπατριώτες τους έχουν σκοτωθεί και ακρωτηριαστεί αυτό θα γίνεται ακόμα χειρότερο για τη χώρα.

Η Ρωσία ανεμίζει τη σημαία της πυρηνικής απειλής για να αποτρέψει τη Δύση

Ετσι αυτό που βλέπουμε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, είναι ότι η Ρωσία ανεμίζει τη σημαία της πυρηνικής απειλής – αποσύρονται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και αναβαθμίζουν την πυρηνική τους πολιτική. Και το κάνει αυτό επειδή θέλει να αποτρέψει τη Δύση. Επομένως, η «τακτική πυρηνική αποτροπή» διαβρώνει τη «συμβατική αποτροπή», το τρίτο πεδίο αποτροπής.

Εχουμε πει επίσης πολλές φορές ότι θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ. Τι ακούει ο Πούτιν; Οτι σε όλα τα υπόλοιπα μέρη μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Επιτίθεται στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στη «γκρίζα ζώνη» και στην «υβριδική πτέρυγα». Επιτίθεται επίσης στη Γεωργία και τη Μολδαβία. Και αντίστοιχα αυτό που βλέπουμε είναι την Κίνα να δραστηριοποιείται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σημείο στο οποίο δεν υπάρχει καμία αποτροπή. Οπότε, στο πεδίο της «συμβατικής αποτροπής» εξακολουθούμε να έχουμε αρκετά καλά αντανακλαστικά εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχουμε σχεδόν καμία δυνατότητα εκτός των συνόρων της Συμμαχίας.

Τέλος, το τέταρτο πεδίο αποτροπής είναι η «γκρίζα ζώνη» ή η «υβριδική αποτροπή». Σε αυτό το πεδίο δεν έχουμε τίποτα. Η Ρωσία επιτίθεται συνεχώς σε όλες τις κυβερνήσεις μας. Δραστηριοποιείται στις αμερικανικές εκλογές, αλλά και σε μερικές από τις μεγαλύτερες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη. Η Ρωσία εμφανίζεται απτόητη στη «γκρίζα ζώνη» και πρέπει να βρούμε τρόπο να το διορθώσουμε αυτό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT