Αυτή την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα συζητήσει ένα ψήφισμα, το οποίο θα ζητά τη δημιουργία μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα έχει ως έργο να εξετάσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο διαφορετικών σεναρίων πυρηνικής σύγκρουσης. Η Βρετανία, η Γαλλία, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία, όλες πυρηνικές δυνάμεις, προτίθενται να ψηφίσουν ενάντια στην πρόταση αυτή. Οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι άλλες μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, αναμένεται να απόσχουν, σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση της διαδικασίας.
Ομάδες ενάντια στη διάδοση των πυρηνικών όπλων προτρέπουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει, έστω και καθυστερημένα, στροφή στα σχέδια να καταψηφίσει την πρόταση ψηφίσματος που συντάχθηκε από την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία και η οποία αναμένεται να εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία από την επιτροπή και στη συνέχεια από την ολομέλεια της γενικής συνέλευσης.
Οι αποστολές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας στον ΟΗΕ δεν απάντησαν σε αιτήματα των ΜΜΕ για σχόλια, ενώ διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη δήλωσαν ότι οι τελικές αποφάσεις θα μπορούσαν να ληφθούν ακόμη και την τελευταία στιγμή πριν από την ψηφοφορία.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές του ελέγχου των πυρηνικών όπλων εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι, 24 ώρες πριν από τη συζήτηση στον ΟΗΕ, η κυβέρνηση των Εργατικών δεν δείχνει ότι θα αλλάξει την απόφασή της.
Οπως επισημαίνει η Πατρίσια Λιούις, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης «Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας του Τσάταμ», «οι άνθρωποι πίστευαν αφελώς ότι, με κυβέρνηση των Εργατικών, θα έβλεπαν μια μετατόπιση από αυτή την περίεργη γραμμή που έχει υιοθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Ισως το Εργατικό Κόμμα να προσπαθεί να είναι βασιλικότερο του βασιλέως όταν πρόκειται για πυρηνικά όπλα, αλλά γιατί να μην κάνουμε ό,τι και οι ΗΠΑ και να απόσχουμε;»
Η έρευνα που προτείνεται από το σχέδιο ψηφίσματος θα είναι η πρώτη του είδους της με εντολή του ΟΗΕ από το 1988. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλά έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο στην επιστήμη όσο και στις πυρηνικές απειλές σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα, χώρες που έχουν διατυπώσει επιθετικές πυρηνικές απειλές, έχουν συνάψει μια βαθύτερη εταιρική σχέση.
Η Πατρίσια Λιούις εκτιμά ότι αν καταψηφίσουν το σχέδιο η Γαλλία και η Βρετανία, θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία τους έναντι άλλων κρατών-μελών του ΟΗΕ, ειδικά τώρα που Λονδίνο και Παρίσι προσπαθούν να συγκεντρώσουν παγκόσμια υποστήριξη στην κριτική που ασκείται στη Μόσχα.
Από την άλλη πλευρά, ο Ζία Μιαν, φυσικός και συνδιευθυντής του προγράμματος του Πανεπιστημίου του Πρίνστον για την επιστήμη και την παγκόσμια ασφάλεια, αναφέρει ότι η απόφαση αυτή του Λονδίνου «χτίζει γέφυρες με τους Γάλλους, που δεν θέλουν να μείνουν μόνοι τους, με τους Ρώσους και τους Βορειοκορεάτες, που επίσης θα καταψηφίσουν».
Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ομάδα του ΟΗΕ θα αποτελείται από 21 επιστημονικούς εμπειρογνώμονες και θα εξετάζει «τις φυσικές επιπτώσεις και τις κοινωνικές συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου σε τοπική, περιφερειακή και πλανητική κλίμακα».
Οι επιστήμονες λένε ότι μια εργασία αυτού του είδους είναι απαραίτητη. Παλαιότερα πιστευόταν ότι θα χρειαζόταν μια πλήρους κλίμακας πυρηνική σύγκρουση μεταξύ υπερδυνάμεων για να βυθιστεί ο κόσμος σε «πυρηνικό χειμώνα». Τώρα πιστεύεται ότι ακόμη και μια περιορισμένη πυρηνική σύγκρουση μεταξύ περιφερειακών αντιπάλων θα μπορούσε να έχει τόσο καταστροφικές παγκόσμιες επιπτώσεις. «Ποτέ δεν φαντάζονταν ότι το κλιματικό σύστημα ήταν τόσο ευαίσθητο σε τέτοιου είδους επιδράσεις», είπε ο Μιαν.
Ενώ ορισμένες κυβερνήσεις και εθνικά επιστημονικά ιδρύματα έχουν κάνει δικές τους έρευνες, οι υποστηρικτές του ψηφίσματος υποστηρίζουν ότι μια έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει παγκόσμια συναίνεση επί του θέματος.
«Η μελέτη των συνεπειών ενός πυρηνικού πολέμου θα καταδείξει την επικινδυνότητά του και ίσως ασκήσει πίεση σε χώρες που διαφορετικά θα σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα», λέει ο Αντρέι Μπακλιτσκίι, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνας για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ.
Πηγή: The Guardian