Η Ρωσία ζητά από την Google περισσότερα χρήματα από το παγκόσμιο ΑΕΠ

Η Ρωσία ζητά από την Google περισσότερα χρήματα από το παγκόσμιο ΑΕΠ

Το ποσό που έχει θεωρητικά συσσωρευτεί, μετά την άρνηση του τεχνολογικού κολοσσού να πληρώσει πρόστιμα για τον αποκλεισμό φιλορωσικών καναλιών από το Youtube, ξεπερνά όλα τα χρήματα του πλανήτη και, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, έχει «συμβολικό» ρόλο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία απαιτεί, μέσω προστίμων, από την Google, ένα χρηματικό ποσό που ξεπερνά το παγκόσμιο ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το CNN, το ποσό που έχει θεωρητικά συσσωρευτεί, μετά την άρνηση του τεχνολογικού κολοσσού να πληρώσει πρόστιμα για τον αποκλεισμό φιλορωσικών καναλιών από το Youtube, αντιστοιχεί πλέον σε ένα μέγεθος που ξεκινά με τον αριθμό 2 και ακολουθείται από 36 μηδενικά. 

Η Google «οφείλει» στο Κρεμλίνο περίπου δύο… τρισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια, την ώρα που το παγκόσμιο ΑΕΠ αντιστοιχεί σε μόλις 110 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η αξία της μητρικής εταιρείας Alphabet αντιστοιχεί σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Μέσα στην εβδομάδα, το ρωσικό, κρατικό μέσο ενημέρωσης TASS είχε μεταδώσει ότι ένα ρωσικό δικαστήριο διέταξε την Google να αποκαταστήσει τη λειτουργία των καναλιών στο YouTube – αρκετά από τα οποία έχουν μπλοκαριστεί από το 2022 – καθώς σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί θα διπλασιάζονταν κάθε εβδομάδα ανυπακοής.

Ερωτηθείς σχετικά με την αγωγή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχθηκε, σήμερα, ότι «δεν μπορεί καν να προφέρει σωστά αυτό το ποσό», συμπληρώνοντας ότι το ανύπαρκτο οικονομικό μέγεθος ήταν «γεμάτο συμβολισμούς». Η Google «δεν θα έπρεπε να περιορίζει τις δράσεις των ραδιοτηλεοπτικών μας σταθμών στην πλατφόρμα της», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Στην έκθεση για τα τριμηνιαία κέρδη που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία έκανε αναφορά σε «τρέχοντα νομικά ζητήματα» που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι νομικές υποθέσεις θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο», σημειώνει. 

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Google περιόρισε τις δραστηριότητές της στη χώρα, δίχως όμως να αποχωρήσει όπως έκαναν άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Πολλές από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης μηχανής αναζήτησης και του YouTube, συνεχίζουν να είναι διαθέσιμες στη Ρωσία.

Λίγους μήνες μετά την εισβολή, η θυγατρική της Google στη Ρωσία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και διέκοψε τις περισσότερες εμπορικές δραστηριότητές της, όταν η κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών της.

Πηγή CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT