Ντάνι Αγιαλόν στην «Κ»: Η συνεργασία με τις ΗΠΑ προέχει ενός χτυπήματος

Ντάνι Αγιαλόν στην «Κ»: Η συνεργασία με τις ΗΠΑ προέχει ενός χτυπήματος

Οι Αμερικανοί φρόντισαν το Ισραήλ να επιτεθεί μόνο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ άσκησαν πίεση στο Ιράν για να κλείσει το θέμα

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντάνι Αγιαλόν στην «Κ»: Η συνεργασία με τις ΗΠΑ προέχει ενός χτυπήματος-1Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους η ισραηλινή κυβέρνηση επέλεξε ένα περιορισμένο χτύπημα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν και ποια είναι η επόμενη μέρα στον άτυπο πόλεμο Ισραήλ – Ιράν; Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και πρώην πρέσβη στις ΗΠΑ Ντάνι Αγιαλόν (φωτ.). Πρώην ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής των Ισραηλινών πρωθυπουργών Νετανιάχου, Μπαράκ και Σαρόν και νυν πρόεδρος της Silver Road Capital Group, ο Αγιαλόν εξηγεί ότι οι Αμερικανοί άσκησαν σοβαρή πίεση στο Ισραήλ να μην κλιμακώσει τον πόλεμο μία εβδομάδα πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ενώ επισημαίνει ότι στο τέλος της ημέρας η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ένα μεμονωμένο χτύπημα.

– Με το Ισραήλ να απαντάει στο Ιράν, αλλά όχι στον βαθμό που όλοι περίμεναν. Θεωρείτε ότι πρόκειται για μια κίνηση που αποτρέπει μια ευρύτερη κλιμάκωση;

– Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Στην πραγματικότητα, υπήρξε μια πολύ εντατική προσπάθεια από τους Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μπάιντεν, του υπουργού Αμυνας και του ΥΠΕΞ, για αυτού του είδους την επιχείρηση, επειδή οι Αμερικανοί, ειδικά πριν από τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, δεν επιθυμούσαν κλιμάκωση και ήθελαν να το κρατήσουν ως ένα πολύ καλά οργανωμένο χτύπημα. Αν κάνετε την αναλογία με ένα θέατρο, οι Αμερικανοί ήταν ο σκηνοθέτης και φρόντισαν αφενός το Ισραήλ να χτυπήσει μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αφετέρου άσκησαν μεγάλη πίεση στο Ιράν, όχι άμεσα, ότι ήθελαν να κλείσει το θέμα. Ετσι, θα έλεγα ότι στο τέλος της ημέρας ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για το Ισραήλ, επειδή χτυπήσαμε περίπου 20 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ και των αντιαεροπορικών συστημάτων, και «τυφλώσαμε» το Ιράν για πιθανές περαιτέρω επιθέσεις, ενώ χτυπήσαμε επίσης σημαντικές γραμμές παραγωγής των βαλλιστικών πυραύλων και των εκτοξευτών τους.

– Αρα συμφωνείτε ότι οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ και η πίεση της εξωτερικής πολιτικής συνέβαλαν σε αυτό το περιορισμένο χτύπημα;

– Απολύτως. Η σκέψη του Ισραήλ ήταν να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις ενέργειας και πετρελαίου του Ιράν και αυτή (η σκέψη) βγήκε από το τραπέζι. Και κατά κάποιο τρόπο, από στρατηγικής άποψης, αυτό είναι καλό, διότι διατηρεί την αποτροπή προς το Ιράν, διότι αν η Τεχεράνη ανοίξει έναν νέο γύρο επιθέσεων γνωρίζει ότι την επόμενη φορά θα είναι πολύ πιο ευάλωτη, καθώς δεν διαθέτει πλέον ραντάρ, αντιβαλλιστικούς πυραύλους και τα αντιαεροπορικά συστήματα που διέθετε. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χτυπήσαμε τις γραμμές παραγωγής των βαλλιστικών πυραύλων, οδηγεί σε περιορισμένες δυνατότητες. Ετσι, αν ξεκινήσουν ένα νέο γύρο βίας, τότε θα επιτραπεί οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήγματος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τους ή ακόμη και στο πυρηνικό τους πρόγραμμα, και αυτό θα συμβεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, όταν δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί.

– Ηδη στο Ισραήλ ορισμένες φωνές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία να καταστραφεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή ακόμα και να εξουδετερωθεί το θεοκρατικό καθεστώς. Αν καταλαβαίνω σωστά, διαφωνείτε με αυτές τις απόψεις.

– Ναι. Στο τέλος της ημέρας, η εμπιστοσύνη και η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ είναι πιο σημαντικές, διότι τώρα έχουμε τις ΗΠΑ ακόμη περισσότερο στο πλευρό μας. Και αυτή τη στιγμή μάς βοηθούν μόνο στην άμυνα και στις αναχαιτίσεις, αλλά μετά τις εκλογές θα είναι πολύ πιο σύμφωνες αν προκύψουν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις να τις κάνουμε από κοινού· γιατί αν το Ισραήλ πάει μόνο του για τα πυρηνικά του Ιράν, μπορούμε να κάνουμε μεγάλη ζημιά, αλλά αν πάμε με τις ΗΠΑ, μπορούμε να τελειώσουμε τη δουλειά. Επομένως, είναι καλύτερα οι ΗΠΑ να είναι στο πλευρό μας.

– Με τις μάχες να συνεχίζονται στη Γάζα, αλλά χωρίς αυτό το διάστημα να απελευθερώνονται όμηροι, πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο για την επιστροφή τους;

– Υπάρχει, αλλά δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Με την εξάλειψη του Σινουάρ, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος παίρνει τις αποφάσεις εκεί. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στην Ντόχα ο επικεφαλής της CIA, ο επικεφαλής της Μοσάντ και οι Καταριανοί συναντώνται για να δουν αν υπάρχει κάποια λύση. Αλλά θα έλεγα ότι η στρατηγική για τη Γάζα είναι πολύ απλή: να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αποριζοσπαστικοποιηθεί. Από τη σκοπιά του Ισραήλ, το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς δεν θα μπορέσει ποτέ να το ελέγξει, και σίγουρα ότι δεν θα μπορέσει να «ξαναοικοδομηθεί». Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε.

– Ολοκληρώνοντας, υπάρχει ειρηνική προοπτική για τη Μέση Ανατολή χωρίς την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους;

– Μάλλον όχι, αλλά είναι θέμα χρόνου. Και νομίζω ότι ο χρόνος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει ένα παλαιστινιακό κράτος αύριο, ούτε καν σε ένα χρόνο. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τη Γάζα και να την αποριζοσπαστικοποιήσουν, και αυτό ισχύει και για τη Δυτική Οχθη, διότι η Παλαιστινιακή Αρχή όχι μόνο δεν έχει τον έλεγχο της περιοχής, αλλά σε κάποιο βαθμό εξακολουθεί να υποκινεί τη βία μέσω ενός πολύ «δηλητηριώδους» προγράμματος σπουδών στα σχολεία της. Ετσι, αυτό το καθεστώς αλλαγής θα χρειαστεί χρόνια για να οικοδομηθεί και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον βαθμό που μπορούμε να εμπιστευθούμε τους Παλαιστινίους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT