ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κρίσιμη για την παγκόσμια δημοκρατία θα είναι η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ καλούνται την Τρίτη να επιλέξουν μεταξύ δύο υποψήφιων προέδρων με διαμετρικά αντίθετες απόψεις για τη δημοκρατία, ενώ η ψήφος τους θα επηρεάσει και την Ε.Ε. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μία ημέρα νωρίτερα το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινάει κρίσιμη «αποστολή» διάρκειας περίπου μίας εβδομάδας για την έγκριση ή όχι της νέας Κομισιόν. Πρόκειται για τη λεγόμενη διαδικασία των ακροάσεων για τους ορισθέντες επιτρόπους, που θα πλαισιώσουν την ομάδα της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τις ακροάσεις αναλαμβάνουν σχετικές κοινοβουλευτικές επιτροπές και διαρκούν τρεις ώρες. O «μαραθώνιος» των ακροάσεων αρχίζει τη Δευτέρα με συνολικά τέσσερις ορισθέντες επιτρόπους, ανάμεσά τους και ο Ελληνας Απόστολος Τζιτζικώστας για το χαρτοφυλάκιο βιώσιμων μεταφορών και τουρισμού. «Μάχη» για γερά νεύρα αναμένεται στις 12 Νοεμβρίου, τελευταία ημέρα στις ακροάσεις των ορισθέντων εκτελεστικών αντιπροέδρων: της Εσθονής Κάγια Κάλας, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, του Ιταλού Ραφαέλε Φίτο για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, της Ρουμάνας Ροξάνα Μινζάτου για ανθρώπους και δεξιότητες, του Γάλλου Στεφάν Σεζουρνέ για ευημερία και βιομηχανική στρατηγική, της Φινλανδής Χένα Βιρκούνεν για τεχνολογία, ασφάλεια και δημοκρατία, και της Ισπανίδας Τερέζα Ριμπέιρα για καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση.
Αν και ήδη κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες η φήμη ότι η διαδικασία θα περάσει «αβρόχοις ποσί» για τους 26 επιτρόπους, λόγω της «πίεσης» να αναλάβει –χωρίς καθυστερήσεις– λόγω της τρέχουσας κρίσιμης γεωπολιτικής, και όχι μόνο, συγκυρίας η νέα Κομισιόν την 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο κοινοβουλευτικοί παράγοντες έχουν επιφυλάξεις για συγκεκριμένα ονόματα. Πρώτος «φιγουράρει» ο Ούγγρος νυν επίτροπος διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι, αφού ο ορισθείς επίτροπος για την υγεία στη διάρκεια της θητείας του προωθούσε συστηματικά την ατζέντα της κυβέρνησης Ορμπαν, κατά παράβαση της εντολής του. Αν «κοπεί», άλλωστε, δεν θα ζημιωθεί καμία από τις φιλοευρωπαϊκές ευρωομάδες, ώστε να ξεκινήσει «ντόμινο» απόρριψης άλλου υποψηφίου ως «αντίποινα», κάτι που θα συμβεί σίγουρα στην περίπτωση υποψηφίου από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή τους Σοσιαλιστές. Και ο Βαρχέλι ωστόσο ενδεχομένως περάσει το «τεστ», καθώς υπάρχει ανησυχία ότι σε αντίθετη περίπτωση ο Βίκτορ Ορμπαν θα καθυστερήσει αρκετά την κατάθεση νέας υποψηφιότητας στη θέση του.
Δικαιολογημένα, δεύτερος είναι ο «εκλεκτός» της Τζόρτζια Μελόνι, Φίτο, καθώς η επιλογή για θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου από τη Φον ντερ Λάιεν προκάλεσε αντιδράσεις στους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους. Θα είναι, ωστόσο, ρίσκο να τον απορρίψουν διακινδυνεύοντας δικούς τους υποψηφίους, όπως τη σοσιαλίστρια Τερέζα Ριμπέρα για την οποία ήδη προετοιμάζονται Ισπανοί δεξιοί ευρωβουλευτές να «κόψουν» τον διπλό τίτλο του χαρτοφυλακίου της. Δύσκολη αναμένεται η ακρόαση του Αυστριακού Μάγκνους Μπρούνερ για τη μετανάστευση, καθώς πρέπει να «ισορροπήσει» ανάμεσα στις απαιτήσεις της δεξιάς πλευράς του ημικυκλίου με την κεντρώα και την αριστερή, ενώ αδύναμες υποψηφιότητες θεωρούνται της Βουλγάρας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα για την έρευνα και καινοτομία, και της Βελγίδας υπουργού Εξωτερικών Χάτζα Λαμπίμπ για τη διαχείριση κρίσεων. Σε κάθε περίπτωση, «τα πάντα είναι θέμα αριθμητικής», εξηγεί κοινοβουλευτική πηγή, καθώς το ΕΛΚ μπορεί να ανησυχεί –με τον μεγαλύτερο συνολικά αριθμό 14 υποψηφίων–, ωστόσο ως η ισχυρότερη ευρωομάδα μπορεί να ασκήσει «πίεση» στις υπόλοιπες για να μην προκαλέσουν «ντόμινο» με τυχόν απόρριψη δικού του ορισθέντος επιτρόπου.