Την ώρα που ακόμη δύο ιταλικά δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις που προσβάλλουν την πολιτική της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι στο μεταναστευτικό, πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας βρίσκεται νότια της Λαμπεντούζα για να περισυλλέξει πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται σε πλοιάρια και προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.
Κάποιος αριθμός των διασωθέντων από το πολεμικό πλοίο αναμένεται να μεταφερθεί στα δυο κλειστά κέντρα παραμονής της βόρειας Αλβανίας, τα οποία δημιούργησε η Ιταλία για να στέλνει αιτούντες άσυλο.
Το πλοίο Libra αναμένεται να φτάσει στις ακτές της Αλβανίας μέχρι την Τετάρτη.
Στο πολεμικό πλοίο Libra μεταφέρθηκε, με ταχύπλοο, και προσωπικό της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Σκοπός του είναι, μεταξύ άλλων, να συμβάλει στην εξακρίβωση των χωρών προέλευσης των διασωθέντων και κατά πόσον μπορεί να είναι θύματα κατατρεγμών.
Δικαστικές αποφάσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής
Στο ιταλικό έδαφος όμως, συνεχίζεται η σύγκρουση της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία για το μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δικαστής της Κατάνης, στη Σικελία, αποφάνθηκε ότι η Αίγυπτος δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα προέλευσης μεταναστών, παρά το γεγονός ότι το νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης Μελόνι ορίζει το ακριβώς αντίθετο.
Με βάση αυτήν τη δικαστική απόφαση, ο δικαστής της Κατάνης επικύρωσε την προσωρινή κράτηση μετανάστη που είχε αφιχθεί στη Σικελία από την Αίγυπτο.
Στη Ρώμη, οι δικαστές αποφάσισαν να ζητήσουν από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποφανθεί σχετικά με την περίπτωση ενός εκ των δώδεκα αιτούντων άσυλο που είχαν οδηγηθεί στα κλειστά κέντρα στην Αλβανία, και μετά από ετυμηγορία της δικαιοσύνης της Αιώνιας Πόλης μεταφέρθηκαν από την Ακτοφυλακή πίσω στην Ιταλία.
Είχε προηγηθεί, μέρες νωρίτερα, αντίστοιχη κίνηση δικαστών της Μπολόνια, οι οποίοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας να αποσαφηνιστεί βάσει ποιων κριτηρίων πρέπει να καθορίζονται οι λεγόμενες «ασφαλείς χώρες» προέλευσης των μεταναστών και αν, σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό και το ιταλικό δίκαιο αποκλίνουν, πρέπει να υπερισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι δικαστές της Μπολόνια ανέφεραν επίσης ότι θεωρούν ότι η ανθρωπιστική προστασία πρέπει να παρέχεται και σε πολίτες που ανήκουν σε μειονότητες χωρών στις οποίες, η πλειονότητα των πολιτών ζει υπό «ασφαλείς συνθήκες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ