Βαριά η «σκιά» της Μόσχας στις εκλογές σε Γεωργία και Μολδαβία

Βαριά η «σκιά» της Μόσχας στις εκλογές σε Γεωργία και Μολδαβία

Οι κάλπες είχαν χαρακτήρα αναμέτρησης μεταξύ φιλορωσικών και φιλοδυτικών δυνάμεων

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον Ιούνιο του 2019, αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) βρέθηκε στην Τιφλίδα προσκεκλημένη του κοινοβουλίου της Γεωργίας. Της ΔΣΟ προέδρευε τότε ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Γαβρίλοφ, αλλά η «ψυχή» της ήταν και παραμένει η Ελλάδα, που κατέχει τη θέση του γενικού γραμματέα και του συμβούλου. Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γαβρίλοφ κατέλαβε στα έδρανα τη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου, απ’ όπου άρχισε να εκφωνεί λόγο στη ρωσική γλώσσα. Καθώς οι εργασίες της συνόδου μεταδίδονταν απευθείας από τη γεωργιανή τηλεόραση, η παρουσία στην καρέκλα του πρόεδρου της Βουλής ενός Ρώσου που μιλούσε στη γλώσσα του, προκάλεσε έκρηξη στην κοινωνία.

Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνία της Τιφλίδας και τα γύρω χωριά συνέρρευσαν στο κέντρο της πόλης και πολιόρκησαν το κοινοβούλιο, θέτοντας σε «ομηρία» τα μέλη της αποστολής και αξιώνοντας την άμεση εκδίωξη του Ρώσου βουλευτή απο τη χώρα. Κραύγαζαν συνθήματα κατά της Ρωσίας και του Πούτιν και ανέμιζαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, που φυγάδευσε με τις ειδικές δυνάμεις της τον Γαβρίλοφ στο αεροδρόμιο, όπου τον παρέλαβε ρωσικό αεροσκάφος που κατέφθασε από τη Μόσχα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Από το 2008

Ηταν μία από τις πολλές εκρήξεις του παραδοσιακά ριζωμένου στην κοινωνία αντιρωσικού αισθήματος, το οποίο ανέβηκε στα ύψη με τον ρωσογεωργιανό πόλεμο του 2008 που προκάλεσε η, υποκινούμενη από τη Ρωσία, απόσχιση από τη Γεωργία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Τότε η Γεωργία με πρόεδρο τον φιλοδυτικό Μιχαήλ Σαακασβίλι –σήμερα είναι φυλακισμένος από τη φιλορωσική κυβέρνηση– ηττήθηκε και τα ρωσικά τανκς προήλασαν στην κεντρική πλατεία της γενέτειρας του Στάλιν, Γκόρι – λόγω γεωστρατηγικών σχεδιασμών της Μόσχας δεν κατελήφθη η πρωτεύουσα Τιφλίδα.

Το τραύμα, ωστόσο, παρέμεινε ανεπούλωτο και η εθνική υπερηφάνεια των ανθρώπων πληγωμένη εξαιτίας του ακρωτηριασμού της πατρίδας τους. Η Δύση έσπευσε να δώσει χείρα βοηθείας, διακηρύσσοντας τη βούλησή της να εντάξει τη χώρα μακροπρόθεσμα στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Oμως, μια τέτοια κατάσταση στον Καύκασο δεν θα ήταν αποδεκτή από τη Μόσχα, που με όχημα έναν δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη ο οποίος πλούτισε στη Ρωσία, τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, άλωσε εκ των έσω το πολιτικό σύστημα, με απώτερο στόχο να αποτρέψει την πορεία της χώρας προς τη Δύση.

Ο Ιβανισβίλι ίδρυσε κόμμα με το όνομα «Γεωργιανό Ονειρο» –τώρα είναι επίτιμος πρόεδρός του και σκιώδης πρωθυπουργός– το οποίο κυβερνά τα τελευταία χρόνια με «μεθόδους Πούτιν», στη γεωπολιτική αγκαλιά του οποίου ρυμουλκεί σιγά σιγά τη χώρα, παρότι δηλώνει ότι είναι υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε.

Τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο, η Γεωργία συγκλονίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις κατά του, ρωσικής εμπνεύσεως, νόμου «περί ξένης επιρροής» διά του οποίου η κυβέρνηση επιδίωκε να θέσει εκτός νόμου χιλιάδες ΜΚΟ με την κατηγορία ότι πρακτορεύουν ξένα συμφέροντα, γεγονός που θεωρήθηκε απόπειρα φίμωσης της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης. Με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, η Ε.Ε. «πάγωσε» την ενταξιακή διαδικασία της χώρας και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον υψηλόβαθμων Γεωργιανών αξιωματούχων.

Παρά ταύτα, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, το «Γεωργιανό Ονειρο», εν μέσω πληθώρας καταγγελιών περί τρομοκρατίας και εκβιασμών ψηφοφόρων, νοθείας στην κάλπη, έλαβε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ποσοστό 54% των ψήφων. Το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε τόσο από την αντιπολίτευση και την πρόεδρο της Δημοκρατίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, όσο και από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, που το ερμήνευσαν ως οπισθοδρόμηση, με την Ε.Ε. να ανακοινώνει πως οι πιθανότητες ένταξης της Γεωργίας στους κόλπους της εξανεμίζονται.

Αντιθέτως, με ικανοποίηση υποδέχθηκε το αποτέλεσμα η Μόσχα, η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκλογές και κατήγγειλε τη Δύση για εμπλοκή σε αυτές, ενώ στην Τιφλίδα έσπευσε για να συγχαρεί ο Βίκτορ Ορμπαν, ονειρευόμενος «πολλές Ουγγαρίες» στην Ευρώπη, μία εκ των οποίων στον Καύκασο.

Χιλιάδες οπαδοί της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης κατέβηκαν στο κέντρο της Τιφλίδας για να διαδηλώσουν κατά της «άνευ προηγουμένου κλοπής που διεξήχθη μαζικά και συστηματικά», όπως υποστήριξε η πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους. Ωστόσο, τίποτα δεν αναμένεται να αλλάξει. Η χώρα εξέρχεται από την εκλογική διαδικασία διχασμένη και εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας και σε τροχιά απομάκρυνσης από την ευρωπαϊκή ομπρέλα. Το μόνο παρηγορητικό για την αντιπολίτευση ίσως αποτελέσει το γεγονός ότι η κάλπη δεν έδωσε πλειοψηφία δύο τρίτων στο φιλορωσικό κόμμα, για να τροποποιήσει το σύνταγμα και να θέσει εκτός νόμου τα αντίπαλα κόμματα!

Η «Κ» ζήτησε το σχόλιο για το αποτέλεσμα δύο διπλωματών, χωρών της Ε.Ε., που υπηρετούν στην Τιφλίδα. Η εκτίμηση και των δύο ήταν περίπου η ίδια. Συμφώνησαν ότι παρά το ισχυρό αντιρωσικό αίσθημα που θα δικαιολογούσε την καταψήφιση του φιλορωσικού κόμματος, υπερίσχυσε το δίλημμα περί πολέμου με τη Ρωσία εάν υπερψηφιζόταν η αντιπολίτευση και υπό αυτόν τον φόβο ο κόσμος ψήφισε το «Γεωργιανό Ονειρο», το οποίο προεκλογικά τροφοδότησε (φρούδες) ελπίδες στους ψηφοφόρους περί αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, εφόσον συνεχίσει να κυβερνά, με την επιστροφή της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στον εθνικό κορμό.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Ιρακλί Κομπαχίτζε, προσδιόρισε το 2030 ως έτος επιστροφής των δύο αποσχισθέντων – υπολογίζοντας δίχως τον «ξενοδόχο», τη Μόσχα δηλαδή, που τον βοήθησε διά της σιωπής της.

Στα Καρπάθια

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σχολίασε το αποτέλεσμα στη Γεωργία ως «νίκη της Ρωσίας» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι προς τα εκεί οδεύει και η Μολδαβία, χώρα που ζει υπό την απειλή να την «καταπιεί» η ρωσική επιθετικότητα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στη μικρή αυτή χώρα των Καρπαθίων, θύμα ήδη των ρωσικών βλέψεων με την υπόθαλψη από τη Μόσχα της απόσχισης από τον εθνικό κορμό της, της Υπερδνειστερίας, οι τελευταίες εκλογές είχαν και εκεί χαρακτήρα αναμέτρησης μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών, με ενεργό ρόλο ενός φιλορώσου ολιγάρχη ονόματι Ιλάν Σορ, που χρηματοδότησε τις φίλα προσκείμενες στον Πούτιν δυνάμεις και δώριζε λούνα παρκ.

Το φιλοδυτικό μπλοκ δυνάμεων υποδέχθηκε με ανακούφιση τα αποτελέσματα της κάλπης. Σε ένα εκλογικό θρίλερ, στην κάλπη επικράτησε με διαφορά μόλις 0,8% το «ναι» στη συνταγματική κατοχύρωση της πρόθεσης για ένταξη της Μολδαβίας στην Ε.Ε. Στην επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας επανεξελέγη η φιλοευρωπαία νυν πρόεδρος Μάγια Σάντου, η οποία με ποσοστό 54% κέρδισε τον υποστηριζόμενο από τις φιλορωσικές δυνάμεις Αλεξάντρ Στογιάνογλου.

Την επανεκλογή της Σάντου χαιρέτισαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως νίκη της δημοκρατίας. Προεκλογικά, η Σάντου είχε μιλήσει για «ξένες δυνάμεις» και «εγκληματικές συμμορίες» που έριξαν στη χώρα «βρώμικο χρήμα» με στόχο να «νοθεύσουν» το εκλογικό αποτέλεσμα. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης κατήγγειλε ότι «η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική εκλογική διαδικασία στη Μολδαβία», με τη Μόσχα πάντως να αρνείται κάθε εμπλοκή της κατηγορώντας τη φιλοδυτική πτέρυγα της Σάντου για καταπίεση των φιλορώσων ψηφοφόρων.

Με τη σκιά της Ρωσίας να φτάνει έως και τη χερσόνησο του Αίμου, στη Βουλγαρία, το θέατρο του παραλόγου που παίζεται τα τρία τελευταία χρόνια στις εκλογές συνεχίστηκε, καθώς η κάλπη δεν ανέδειξε πλειοψηφία ικανή να συγκροτήσει κυβέρνηση. Ετσι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, τις όγδοες μέσα σε τρία χρόνια, στις αρχές του χρόνου.

Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ έλαβε μεν ποσοστό 26%, που όμως δεν θεωρείται αρκετό για να συγκροτήσει κυβέρνηση, ούτε υπάρχει έδαφος συνεννόησης με άλλα κόμματα. Ετσι, η επικίνδυνη για την πιο φτωχή χώρα της Ε.Ε. πολιτική αστάθεια αναμένεται να παραταθεί, αφού μάλιστα πλησιάζει η ώρα για την ένταξή της τον άλλο μήνα στη ζώνη Σένγκεν. Οι μόνοι που βγήκαν ενισχυμένοι από την κάλπη ήταν οι φιλορώσοι εθνικιστές του κόμματος Vazrajdane (Αναγέννηση), που συγκέντρωσαν ποσοστό κοντά στο 14%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT