Ομόθυμη καταδίκη της βίας κατά Ισραηλινών

Ομόθυμη καταδίκη της βίας κατά Ισραηλινών

Πέντε οπαδοί της Μακάμπι τραυματίστηκαν σε επεισόδια στο Αμστερνταμ, ενώ η αστυνομία έκανε 62 συλλήψεις

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το βράδυ της Πέμπτης το Αμστερνταμ όταν οπαδοί της ποδοσφαιρικής Μακάμπι Τελ Αβίβ δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους σε διάφορα σημεία της πόλης – και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Τις επιθέσεις καταδίκασαν τόσο Ολλανδοί πολιτικοί όσο και ηγέτες της Ε.Ε. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την οργή της για τις «απεχθείς επιθέσεις». «Ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε όλες τις μορφές του μίσους», έγραψε στην πλατφόρμα X. Οι εικόνες των βιαιοτήτων είναι «τρομερές και πολύ ντροπιαστικές για εμάς στην Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ. Ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Μπενζαμέν Χαντάντ ζήτησε να μην υπάρξει «καμία αδυναμία, καμία ατολμία απέναντι στον αντισημιτισμό».

Οι Ισραηλινοί οπαδοί βρέθηκαν στην ολλανδική πρωτεύουσα για τον αγώνα με τον Αγιαξ που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα) και στον οποίο η ομάδα τους ηττήθηκε με σκορ 5-0. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ορισμένοι εκ των σκληροπυρηνικών οπαδών της Μακάμπι εθεάθησαν σε κεντρικές πλατείες της πόλης να ανάβουν καπνογόνα, να γράφουν συνθήματα σε τοίχους, ενώ βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο δείχνουν άτομα να έχουν σκαρφαλώσει σε παράθυρα κτιρίων και να κατεβάζουν ή να σκίζουν παλαιστινιακές σημαίες που είχαν αναρτηθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη δοκιμαζόμενη Γάζα.

Κάποια άλλα βίντεο που προβλήθηκαν σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων έδειξαν επίσης Ισραηλινούς να φωνάζουν εναντίον Αράβων και Παλαιστινίων στην πόλη, προφανώς πριν από τις ταραχές, κάτι που υποδηλώνει υψηλές εντάσεις και αναταραχή ακόμη και πριν από τις νυχτερινές επιθέσεις. Οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές ισχυρίστηκαν ότι οι Ισραηλινοί οπαδοί ήταν οι πρώτοι που προχώρησαν σε παρενοχλήσεις και βία.

Ωστόσο, η κατάσταση ξέφυγε εντελώς μετά το πέρας του αγώνα με ενέδρες εναντίον των Ισραηλινών οπαδών γύρω από το γήπεδο και σε άλλες γειτονιές έως και το κέντρο της πόλης. Ντόπιοι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για μικρές ομάδες που εφορμούσαν εναντίον τους και τους χτυπούσαν με γροθιές, καρέκλες και πτυσσόμενα κλομπ. Ο Θέοντορ βαν Μπόβεν, ιδιοκτήτης καφετέριας κοντά στην πλατεία Νταμ, είπε ότι είδε συμμορίες να καταδιώκουν και να κυνηγούν αντίπαλους οπαδούς.

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, τουλάχιστον δύο τους έριξαν σε κανάλια, ενώ η αστυνομία του Αμστερνταμ προχώρησε σε 62 συλλήψεις. «Αυτό το ξέσπασμα βίας προς τους Ισραηλινούς οπαδούς είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αντισημιτική συμπεριφορά που επέδειξαν χθες βράδυ οι ταραξίες που αναζήτησαν τους Ισραηλινούς υποστηρικτές για να τους επιτεθούν και να τους χτυπήσουν», ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία του Αμστερνταμ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε χθες το πρωί λόγο για «τρομακτικό αντισημιτικό περιστατικό».

Οι οπαδοί ανέφεραν ότι δέχθηκαν επιθέσεις από αραβόφωνες συμμορίες μετά τον αγώνα, καθώς ομάδες τους ακολούθησαν μέχρι και τις εισόδους των ξενοδοχείων τους. Πολλοί από τους επιτιθέμενους ήταν μασκοφόροι και ορισμένοι έφεραν παλαιστινιακές σημαίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε χθες το πρωί λόγο για «τρομακτικό αντισημιτικό περιστατικό» και δήλωσε πως θα στείλει δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στην Ολλανδία για να διασώσουν τους οπαδούς. Λίγο αργότερα ανακάλεσε την πρότασή του και οι οπαδοί της Μακάμπι θα επιστρέψουν κανονικά με τις εμπορικές αερογραμμές. O Ολλανδός ομόλογός του Ντικ Σχόοφ δήλωσε «τρομοκρατημένος από τις επιθέσεις στους Ισραηλινούς πολίτες» και χαρακτήρισε το περιστατικό «εντελώς απαράδεκτο».

Ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, κατέκρινε την ίδια την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει για «απουσία αίσθησης» του επείγοντος: «Γιατί δεν συγκαλείται υπουργικό συμβούλιο; Αυτό δεν είναι επείγον ζήτημα;», έγραψε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρει ότι διαθέτει έναν κατάλογο με περίπου 10 Ισραηλινούς με τους οποίους δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή μετά τις επιθέσεις στο Αμστερνταμ.

Η UEFA, το όργανο που διοικεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα «τα περιστατικά και τις πράξεις βίας» και ότι θα εξετάσει όλες τις επίσημες αναφορές, θα συγκεντρώσει διαθέσιμα στοιχεία, θα τα αξιολογήσει και θα «δράσει όπως αρμόζει για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Νόμος απέλασης συγγενών «τρομοκρατών»

Το ισραηλινό κοινοβούλιο υπερψήφισε έναν νέο νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απελαύνει μέλη οικογενειών ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία ανεξαρτήτως εθνικότητας (και Ισραηλινούς). Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που προτάθηκε από ένα μέλος του κόμματος Λικούντ στο οποίο ανήκει και ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αφορά συγγενείς πρώτου βαθμού, δηλαδή τους γονείς, τα αδέλφια και τα παιδιά των ανθρώπων που έχουν κριθεί ένοχοι για διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων ή για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ισραηλινές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Κάποια μέλη της αντιπολίτευσης εντός της Κνέσετ λένε πως ο νόμος είναι στοχευμένος αποκλειστικά στους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ, που ενίοτε αναφέρονται και ως Ισραηλινοί Αραβες.

Ο νόμος επιτρέπει την απέλαση των οικογενειακών μελών με την προϋπόθεση ότι είχαν γνώση για τις πράξεις του/της συγγενούς και παρέλειψαν να αναφέρουν τις πληροφορίες στην αστυνομία ή «επέδειξαν υποστήριξη ή συνέργεια προς τις πράξεις τρομοκρατίας». Τις ίδιες ποινές θα αντιμετωπίζουν και όσοι δημοσιεύουν «υποστήριξη, συμπάθεια ή ενθάρρυνση για μία πράξη τρομοκρατίας ή έναν τρομοκρατικό οργανισμό» σε μέσα δικτύωσης ή αλλού.

Αφορά γονείς, αδέλφια και παιδιά όσων έχουν κριθεί ένοχοι για διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων ή για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι συγγενείς θα απελαύνο-νται κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών. Ορισμένα μέλη της Κνέσετ πρότειναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο, να εφαρμοστεί μεν αλλά να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον των Εβραίων εξτρεμιστών, ανέφερε η ιστοσελίδα Times of Israel. «Η οικογένεια του Γιγκάλ Αμίρ δεν πρόκειται να απελαθεί ποτέ πουθενά», είπε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μεράβ Μιχαέλι, αναφερόμενος στον δολοφόνο του πρώην πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, έναν Εβραίο εξτρεμιστή. Ο Μίκι Λέβι, επίσης αντιπολιτευόμενος βουλευτής, ρώτησε ειρωνικά: «Μήπως τότε θα απελάσετε την οικογένεια του Μπεν Γκβιρ;», κάνοντας μια αναφορά στην καταδίκη του εξτρεμιστή ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στα νιάτα του για υποκίνηση σε βία και υποστήριξη τρομοκρατικής ομάδας.

Η δρ Ντάλια Σάιντλιν, μια Ισραηλινή πολιτική αναλύτρια, δήλωσε στο βρετανικό BBC ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως ο νόμος «φωτογραφίζει» τους Ισραηλινούς Αραβες και Παλαιστινίους τους οποίους αναμένεται να πλήξει. «Είναι πολύ απίθανο ένας Εβραίος πολίτης του Ισραήλ να απελαθεί ποτέ βάσει αυτού του νόμου», είπε η Σάιντλιν. «Αυτό είναι σαφές από ορισμένες διατάξεις του ίδιου του νόμου, αλλά και από σημαντικά στοιχεία που θα καθορίσουν τον τρόπο εφαρμογής του, συμπεριλαμβανομένου του ότι στην κανονική ισραηλινή γλώσσα, ο όρος “τρόμος” και “τρομοκρατία” σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζεται σε εβραϊκές πράξεις βίας εναντίον Παλαιστινίων αμάχων».

Περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας είναι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, ενώ αρκετοί προβαίνουν σε βίαια χτυπήματα. Ενδεικτικά, ένα φορτηγό που έπεσε σε στάση λεωφορείου στο κεντρικό Ισραήλ τον περασμένο μήνα, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας δεκάδες, είχε ως οδηγό άνδρα που από τις Αρχές αναγνωρίστηκε ως Παλαιστίνιος πολίτης του Ισραήλ. Πολλοί Ισραηλινοί Αραβες έχουν επίσης καταδικαστεί για ανάρτηση υποστήριξης ή συμπάθειας προς τη Χαμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα έχουν εκφράσει ανησυχίες για το πώς θα μπορέσει να εφαρμοστεί η νομοθεσία, η οποία δεν αποκλείεται να αμφισβητηθεί μελλοντικά στο δικαστήριο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT