Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες δίνει το Κίεβο για να κρατήσει το Κουρσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες δίνει το Κίεβο για να κρατήσει το Κουρσκ

Πέντε ρωσικές μεραρχίες στην περιοχή

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Βαριές απώλειες φέρεται να υπέστησαν τη Δευτέρα ρωσικά στρατεύματα σε αποτυχημένη απόπειρα ανακατάληψης ουκρανικών θέσεων στην περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της 47ης Μηχανοκίνητης ταξιαρχίας της Ουκρανίας. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της μονάδας Αναστασία Μπλιτσούκ. Παρά τις προσπάθειες του ρωσικού επιτελείου και την προώθηση ενισχύσεων –μεταξύ τους και μονάδες του βορειοκορεατικού εκστρατευτικού σώματος– οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν σε ρωσικό έδαφος στην περιφέρεια του Κουρσκ, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν ζοφερή για τους Ρώσους εισβολείς, οι οποίοι επιτέθηκαν σε έξι κύματα. Δέκα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν από τους άνδρες μας με τη βοήθεια drones και αντιαρματικών πυραύλων Stugna. Οσοι Ρώσοι εισβολείς επέζησαν, σκόρπισαν και κρύφτηκαν στους θάμνους», είπε η Μπλιτσούκ.

Σε χθεσινό δημοσίευμά της, η ουκρανική ιστοσελίδα Deep State κάνει λόγο για σκληρές μάχες στον οικισμό Νοβοϊβανίφκα της περιοχής του Κουρσκ, με ισχυρές δυνάμεις του ρωσικού στρατού να βγαίνουν εκτός μάχης μέσα σε λίγες ώρες. Σε μήνυμά του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει πέντε μεραρχίες –50.000 άνδρες– στο Κουρσκ.

Οι Βορειοκορεάτες

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ βρίσκεται και τουλάχιστον μία μεραρχία βορειοκορεατικού μηχανοκίνητου πεζικού. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι 11.000 Βορειοκορεάτες είχαν φθάσει στο Κουρσκ.

Ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατηγόρησε τους ηγέτες της Ευρώπης για σκόπιμη και επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου.

Το Κρεμλίνο απέφυγε μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει την παρουσία ανδρών του βορειοκορεατικού εκστρατευτικού σώματος στο ουκρανικό μέτωπο. Το Σάββατο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΣΣ ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε νομοσχέδιο της Δούμας για την αμυντική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα.

Σε χθεσινό του μήνυμα, ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατηγόρησε τους ηγέτες της Ευρώπης για σκόπιμη και επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. «Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να ωθήσουν τη σύρραξη με τη Ρωσία σε μη αναστρέψιμη φάση», αντί να εμποδίσουν τη χρήση οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων εντός ρωσικού εδάφους, είπε ο τέως πρόεδρος. Ο Μεντβέντεφ απέρριψε τα δυτικά «τελεσίγραφα» για επικείμενη χρήση τέτοιων όπλων, που εξέδωσε ο ηγέτης της γερμανικής αντιπολίτευσης και πιθανός επόμενος καγκελάριος της χώρας, Φρίντριχ Μερτς, χαρακτηρίζοντάς τα «κατεξοχήν ψηφοθηρικά». «Είναι πασιφανές ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν είναι ικανοί να αλλάξουν τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης. Ακούγοντας τις δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ τη Δευτέρα εξεπλάγην για τον βαθμό στον οποίο η παρούσα γενιά Ευρωπαίων πολιτικών είναι πρόθυμη να φέρει τον πόλεμο μέσα στα σύνορά της», είπε ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια εργολαβικά την εκτόξευση απειλών κατά των δυτικών δυνάμεων, πάντα κατ’ εντολήν του Κρεμλίνου.

Τι θέλουν οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί πολίτες, από τη μεριά τους, συνεχίζουν στην πλειονότητά τους να αντιτίθενται σε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία με αντάλλαγμα την ειρήνη, παρά τη ρωσική προέλαση στην ανατολική Ουκρανία, τις ανθρώπινες απώλειες και την κόπωση του κοινού από τις στερήσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου, 58% των ερωτηθέντων εξέθεσαν τη διαφωνία τους σε κάθε εδαφική παραχώρηση. Στο ίδιο ερώτημα τον Μάιο του 2022 είχαν απαντήσει αρνητικά 82% των Ουκρανών. Αντίθετα, 32% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι συμφωνεί στην παραχώρηση εδαφών εάν αυτό σημαίνει ειρήνη, με το ποσοστό αυτό να είναι 10% το 2022.

«Φρένο» από Δούμα σε υιοθεσίες παιδιών

Νομοσχέδιο που απαγορεύει την υιοθεσία παιδιών από τη Ρωσία από πολίτες κρατών που έχουν νομιμοποιήσει τη φυλομετάβαση ψήφισε χθες η ρωσική κάτω βουλή, Δούμα. Το μέτρο καθώς και η απαγόρευση της προπαγάνδας κατά της τεκνοποιίας αναμένεται να εγκριθούν από την άνω βουλή και να υπογραφούν από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ρωσική νομοθετική εξουσία έχει ψηφίσει σειρά νόμων τα τελευταία χρόνια με στόχο τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και τη διαφύλαξη των παραδοσιακών αξιών. Ο εισηγητής του νόμου για την υιοθεσία και πρόεδρος της Δούμα, Βιατσεσλάβ Βαλόντιν, έγραψε σε μήνυμά του ότι «είναι πολύ σημαντικό να εξαλείψουμε πιθανούς κινδύνους, όπως μορφές αλλαγής φύλου, που ίσως αντιμετωπίσουν τα υιοθετημένα παιδιά στις χώρες αυτές». Ο Βαλόντιν μνημόνευσε 15 χώρες, οι περισσότερες στην Ευρώπη. Η υιοθεσία παιδιών από τη Ρωσία στις ΗΠΑ απαγορεύθηκε το 2012. Το μέτρο «πάταξης της προπαγάνδας κατά της τεκνοποιίας» θα επισείει χρηματικό πρόστιμο μέχρι 5 εκατ. ρουβλίων (50.000 ευρώ).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT