Σε κρίση το Ιράν καθώς μία λίμνη του στερεύει

Σε κρίση το Ιράν καθώς μία λίμνη του στερεύει

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από διαδρομή 15 λεπτών με το αυτοκίνητο, ο Χαμίντ Ραναγκάντρ, τοπικός περιβαλλοντικός υπάλληλος, στέκεται πάνω από το σημείο όπου βρισκόταν παλιότερα η μεγαλύτερη λίμνη του Ιράν, η Ουρμία. Ο Ραναγκάντρ θυμάται τα κρουαζιερόπλοια που γέμιζαν την περιοχή πριν από μία δεκαετία με τουρίστες, οι οποίοι παρατηρούσαν τα σμήνη των απόδημων φλαμίνγκο. Πλέον τα πλοία σκουριάζουν μέσα στη λάσπη και τα φλαμίνγκο πετούν προς πιο φιλόξενους προορισμούς. Μόνο το 5% του νερού έχει απομείνει.

Το Ιράν βρίσκεται απέναντι σε ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα έλλειψης ύδατος. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί αντιμετωπίζει το νερό ως θέμα εθνικής ασφάλειας και υπόσχεται ότι «θα φέρει πίσω το νερό». Οι επιστήμονες αναφέρουν την κλιματική αλλαγή, τις σπάταλες πρακτικές άρδευσης και το ξόδεμα των υπόγειων πηγών ως βασικούς παράγοντες που δημιούργησαν την έλλειψη. Στην περίπτωση της Ουρμίας τα φράγματα στέρεψαν τις πηγές της λίμνης. Την ίδια στιγμή, πολλά άλλα μεγάλα ποτάμια και λίμνες στερεύουν σταδιακά, οδηγώντας σε διαδηλώσεις και διαμάχες για το δικαίωμα της πρόσβασης στο νερό. Η σκόνη από τις στεγνές κοίτες συμβάλλει στην αύξηση της ρύπανσης του αέρα στο Ιράν, στο οποίο βρίσκονται τέσσερις εκ των πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πουθενά, ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή όσο στην Ουρμία.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής κατηγορούν τα πολυάριθμα φράγματα που κατασκεύασε η κυβέρνηση στην περιοχή. Ο προηγούμενος πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, μηχανικός και ο ίδιος, είχε αδυναμία στα μεγάλα κατασκευαστικά σχέδια. Ταυτόχρονα, οι καλλιέργειες έχουν τριπλασιαστεί και οι περισσότεροι αγρότες καλλιεργούν σπαρτά που απαιτούν πολύ νερό, όπως σταφύλια ή ζαχαρότευτλα. Η λίμνη, όμως, δέχθηκε επίθεση και από το υπέδαφος. Τα νέα πηγάδια που δημιουργήθηκαν στην περιοχή για την ενίσχυση της γεωργίας απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του νερού που υπήρχε στις υπόγειες πηγές.

Καθώς το Ιράν διαθέτει χρήματα για διαστημικά προγράμματα, δεν περισσεύουν πόροι για τη διάσωση της λίμνης, εξαιτίας και των διεθνών περιορισμών που υφίσταται η χώρα. Ακόμη και εάν υπήρχαν, θα εξακολουθούσαν να υφίστανται αμέτρητα προβλήματα, αφού θα απαιτούνταν χρόνια για να επανέλθει η λίμνη στην αρχική της κατάσταση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT