Αιματηρός εμφύλιος ισλαμιστών στη Συρία

Αιματηρός εμφύλιος ισλαμιστών στη Συρία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται ο αιματηρός «εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο», μεταξύ αντίπαλων ισλαμικών ομάδων στη Συρία – εξέλιξη που αποδυναμώνει περαιτέρω την κατακερματισμένη αντιπολίτευση, ενισχύοντας τη θέση του προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Υστερα από ένα μήνα σφοδρών ενδοϊσλαμικών συγκρούσεων, η γενική διοίκηση της Αλ Κάιντα παρενέβη θεαματικά, αποδοκιμάζοντας το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL), μια από τις ισχυρότερες παραστρατιωτικές οργανώσεις των αντικαθεστωτικών. Στη σχετική ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες σκληροπυρηνικών ισλαμιστών σε όλο τον κόσμο, σημειώνεται ότι «το ISIL δεν αποτελεί κλάδο της Αλ Κάιντα, η οποία δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για τις πράξεις του».

Με τη θεαματική αυτή χειρονομία, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Ζαουάχρι, δίνει ουσιαστικά το «χρίσμα» σε μιαν άλλη ένοπλη ισλαμική οργάνωση που δρα στη Συρία, το Μέτωπο αλ Νούσρα, παροτρύνοντας τους εξτρεμιστές ισλαμιστές να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του Ασαντ, αντί να επιδίδονται σε αδελφοκτόνους διαμάχες μεταξύ φατριών.

Το ISIL, υπό την ηγεσία του Ιρακινού Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, προέρχεται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, η οποία επί σειρά ετών συνδεόταν με την Αλ Κάιντα. Εχοντας διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, η οργάνωση αποξένωσε μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού στην επαρχία Ανμπάρ, προπύργιο της ένοπλης αντίστασης κατά των Αμερικανών, επιβάλλοντας την αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου. Παρόμοιες πρακτικές εφάρμοσε η οργάνωση στη Συρία, όπου μετέφερε μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της μετά την έναρξη του εμφύλιου πολέμου, απαγορεύοντας τη μουσική και το κάπνισμα. Τμήματα της οργάνωσης χρεώθηκαν αυθαίρετες φυλακίσεις και βασανισμούς αντιφρονούντων, αποτρόπαιες εκτελέσεις και ακρωτηριασμούς στρατιωτών του κυβερνητικού στρατού. Τον Κυριακή, ερασιτεχνικό βίντεο στο Διαδίκτυο εμφάνιζε ενόπλους του ISIL να αποκεφαλίζουν δημοσίως σιίτη μαχητή του στρατόπεδου Ασαντ.

Τον Απρίλιο του 2013, ο Μπαγκντάντι ανακοίνωσε ότι το ISIL επρόκειτο να συγχωνευθεί με το Μέτωπο αλ Νούσρα, με στόχο την εγκαθίδρυση ισλαμικού εμιράτου στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ. Ωστόσο, τόσο το Μέτωπο αλ Νούσρα όσο και η κεντρική διοίκηση της Αλ Κάιντα απέρριψαν την πρόταση. Οι αψιμαχίες μεταξύ των αντίπαλων φατριών στο εσωτερικό της συριακής αντιπολίτευσης γενικεύτηκαν τον τελευταίο μήνα και, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή περίπου 2.300 ανθρώπων.

Παρά την ανοιχτή καταδίκη του από την Αλ Κάιντα, το ISIL αποτελεί υπολογίσιμο παράγοντα στο συριακό δράμα. Την Κυριακή, μαχητές της οργάνωσης απελευθέρωσαν περισσότερους από 400 κρατουμένους από φυλακή της βόρειας Συρίας, η οποία βρισκόταν μέχρι τότε υπό τον έλεγχο αντίπαλης ισλαμικής φατρίας. Αλλο ένοπλο τμήμα του ISIL κατέλαβε το εργοστάσιο φυσικού αερίου στο Κόνικο της ανατολικής Συρίας, ύστερα από μάχες με άνδρες της Αλ Νούσρα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια φυσικού αερίου στη συριακή επικράτεια.

Την ίδια περίπου ώρα, στο γειτονικό Ιράκ, κυβερνητικά στρατεύματα και πολιτοφυλακές σουνιτικών φυλών της περιοχής Ανμπάρ διεξήγαν κοινές επιχειρήσεις εναντίον του ISIL.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT