Οργή στη Μαγιόρκα για τους γαλαζοαίματους

Οργή στη Μαγιόρκα για τους γαλαζοαίματους

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική βασιλική οικογένεια έμοιαζε να αποτελεί αγαπημένο και αναπόσπαστο κομμάτι της πανέμορφης Μαγιόρκα. Σήμερα, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και υπεξαίρεσης που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες τη χώρα και στο οποίο εμπλέκονται μέλη της βασιλικής οικογένειας, η παρουσία τους μάλλον αμαυρώνει το απερίγραπτης ομορφιάς νησί.

Για τα μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, η Μαγιόρκα μετατράπηκε από τόπο θερινών διακοπών, όπου μπορούσαν να περάσουν ατελείωτες ώρες κάνοντας ηλιοθεραπεία και θαλασσινές βόλτες, σε κέντρο ενός σκανδάλου που θα οδηγήσει την πριγκίπισσα Χριστίνα ενώπιον του δικαστηρίου προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις. To θερινό ανάκτορο Μαριβέντ, μια πανέμορφη έπαυλη στη Μεσόγειο, φιλοξενούσε επί δεκαετίες τους γαλαζοαίματους τα μακριά ζεστά καλοκαίρια. Ανάμεσα στους ενοίκους, η ινφάντα Χριστίνα και ο σύζυγός της Ινάκι Ουρνταγκαρίν, ο δούκας και η δούκισσα της Πάλμα.

Ομως στη ζωή τους, που έμοιαζε μέχρι πρόσφατα με παραμύθι, άρχισαν να μαζεύονται μαύρα σύννεφα. Σήμερα το μεσημέρι πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου η ινφάντα Χριστίνα ως επισήμως ύποπτη, κατηγορούμενη για φορολογική απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η Ισπανίδα γαλαζοαίματη θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε σε μια επιχείρηση που κατείχε μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος σήμερα κατηγορείται για την υπεξαίρεση δημοσίων πόρων.

Η ισπανική βασιλική οικογένεια μέχρι πρόσφατα φωτογραφιζόταν στον Κόλπο της Μαγιόρκα και την καταγάλανη θάλασσά της δίνοντας στο νησί κάτι από τη δική της ιδιαίτερη λάμψη. Η Μαγιόρκα, άλλωστε, είναι η μεγαλύτερη από τις Βαλεαρίδες Νήσους και αποτελεί αγαπημένο προορισμό όχι μόνο για τους χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο αλλά και για τους πλούσιους και διάσημους που την έχουν μετατρέψει σε δεύτερο σπιτικό τους. Ακόμα και ο Αμερικανός αστέρας της μικρής και μεγάλης οθόνης, ο Μάικλ Ντάγκλας, διαθέτει εδώ κατοικία.

Η επικρατούσα κατάσταση, όμως, φαίνεται ότι μεταβλήθηκε από την οικονομική κρίση και τα αγεφύρωτα χάσματα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έγιναν περισσότερο ορατά, ενώ μετά το βασιλικό σκάνδαλο πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να κρύψουν την οργή τους. «Είναι απολύτως αληθές ότι εδώ βλέπουμε μεγάλη συγκέντρωση πλούτου. Την ίδια στιγμή, όμως, στις Βαλεαρίδες Νήσους το 18% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας», επισημαίνει η Αϊνα Κάλβο, πρώην δήμαρχος της Πάλμα. «Ξαφνικά, εκφράζονται υποψίες ότι τα χρήματα των φορολογουμένων, χρήματα που ανήκουν σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που ζουν μέσα στη φτώχεια, χρησιμοποιούνται για προσωπικό όφελος. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε», καταλήγει η Κάλβο. Μάλιστα οι ντόπιοι συγκλονίστηκαν τόσο πολύ από το σκάνδαλο, ώστε η οδός του Δημαρχείου, η οποία ονομαζόταν «οδός των Δουκών της Πάλμα», μετονομάστηκε. «Πρόκειται για μια απόφαση η οποία επικροτήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών», εξηγεί η Κάλβο. Η βασιλική οικογένεια ήταν αξιοσέβαστη, ιδιαίτερα ο Χουάν Κάρλος που οδήγησε την Ισπανία στη Δημοκρατία μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975. Ομως η δημοτικότητά της έχει παρουσιάσει θεαματική πτώση από τη στιγμή που έγινε γνωστή η εμπλοκή του Ουρνταγκαρίν στο σκάνδαλο, το 2011.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το 50% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της μοναρχίας. «Η βασιλική οικογένεια ήταν διαφορετική, ήταν καλοί και έντιμοι άνθρωποι. Σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις, βλέπουμε ότι και αυτοί είναι σαν τους πολιτικούς», καταλήγει η Κάλβο.

Μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας αποφεύγει να επισκέπτεται τις Βαλεαρίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT