Πιο δημοφιλής από τη Μέρκελ ο Στάινμαγερ

Πιο δημοφιλής από τη Μέρκελ ο Στάινμαγερ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια η Αγκελα Μέρκελ χάνει τον τίτλο της δημοφιλέστερης Γερμανίδας πολιτικού – έστω και αν η απώλεια συνιστά στην πραγματικότητα άνοδο της δημοτικότητάς της, ενώ η διαφορά της από τον δημοφιλέστερο είναι μόλις μία ποσοστιαία μονάδα.

Στο τελευταίο βαρόμετρο της ARD, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ σημειώνει θεαματική άνοδο 17 μονάδων και φθάνει ποσοστό επιδοκιμασίας 70%, ενώ η καγκελάριος ανεβαίνει από το 68% στο 69%. Κατά πόδας ακολουθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το στοιχείο που θα μπορούσε να ανησυχήσει περισσότερο την καγκελάριο μετά τη δημοσκόπηση αυτή δεν είναι οι ελαφρές διακυμάνσεις της δημοτικότητάς της, αλλά η εδραίωση της πεποίθησης ότι η ευρωσκεπτικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Το νεοσύστατο κόμμα του Μπερντ Λούκε εμφανίζεται να αποσπά την προτίμηση του 6% των ψηφοφόρων, ποσοστό διπλάσιο από το 3% που απαιτείται για την είσοδο στην Ευρωβουλή. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση ενάντια στα όποια μέτρα θα απαιτηθεί να λάβει η γερμανική κυβέρνηση για την υπέρβαση της κρίσης θα αυξηθεί.

Πολύ μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή, σε πολυκατοικία στη συνοικία Αλτόνα του Αμβούργου, δόθηκε την Πέμπτη μια διαφορετική μάχη. Πυρκαγιά που ξέσπασε στην είσοδο της πολυκατοικίας κόστισε τη ζωή σε μία 33χρονη γυναίκα από το Πακιστάν και στα δύο παιδιά της, ηλικίας 5 και 7 ετών. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από βρεφικό καροτσάκι και επεκτάθηκε στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να κινδυνεύσουν.

Το γεγονός ότι η πολυκατοικία έχει νοικιαστεί από τον δήμο του Αμβούργου ως στέγη για αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και αστέγους οδηγεί τις αρχές να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο εμπρησμού και τη σχέση της ενέργειας αυτής με τον χώρο της γερμανικής ακροδεξιάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT