Ο Τάμεσης απειλεί χιλιάδες κατοικίες

Ο Τάμεσης απειλεί χιλιάδες κατοικίες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες κατοικίες που έχουν κτιστεί κατά μήκος του Τάμεση κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν, καθώς τα νερά του ποταμού που διασχίζει τη βρετανική πρωτεύουσα έφτασαν ήδη στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών και σε πολλά σημεία υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις.

Κάτοικοι και στρατιώτες εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να φέρουν σε πέρας έγκαιρα τα αντιπλημμυρικά έργα και στοιβάζουν σάκους με άμμο προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να προστατεύσουν κατοικίες και επιχειρήσεις.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ήδη εξέδωσε 14 προειδοποιήσεις ύψιστου κινδύνου πλημμύρας, όπου υπάρχει και κίνδυνος απώλειας ζωής, για διάφορες περιοχές στις όχθες του Τάμεση, ανατολικά του Ουίνδσορ περίπου 32 χιλιόμετρα από το κέντρο του Λονδίνου. Δεκάδες σπίτια στο χωριό Ντάτσετ και σε άλλα του Μπέρκσαϊρ βρίσκονται κάτω από τα νερά, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία Περιβάλλοντος που επωμίζεται τον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή επρόκειτο να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας.

Οι πλημμύρες έχουν παραλύσει σε πολλά σημεία και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Πολ Λέινστερ δήλωσε ότι και την εβδομάδα που άρχισε χθες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα εξακολουθούν να απειλούν κάποιες κοινότητες, ενώ και για σήμερα Τρίτη αναμένονται νέες πλημμύρες του ποταμού Τάμεση.

Τον φετινό Ιανουάριο καταγράφηκαν στην Αγγλία οι περισσότερες βροχές από το 1766, ενώ στη νοτιοδυτική ακτή σημειώθηκαν επανειλημμένως ισχυρές καταιγίδες και μία μεγάλη έκταση της περιοχής Σόμερσετ Λέβελς βρίσκεται κάτω από τα νερά για περισσότερο από ένα μήνα.

Η θεομηνία και η φυσική καταστροφή πυροδότησαν μία πολιτική, αυτή τη φορά, θύελλα. Πολλοί είναι αυτοί που επικρίνουν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και την κυβέρνησή του επειδή δεν προχώρησαν έγκαιρα στην εκβάθυνση των ποταμών ή στη λήψη άλλων αντιπλημμυρικών μέτρων. Τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός όσο και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και συνομίλησαν με τους πλημμυροπαθείς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT