Πύρρειος νίκη κατά αμβλώσεων στην Ισπανία

Πύρρειος νίκη κατά αμβλώσεων στην Ισπανία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MAΔΡΙΤΗ. «Αν ο σκοπός των σοσιαλιστών ήταν να θέσουν σε πρώτο πλάνο τον νόμο για τον περιορισμό των αμβλώσεων και να καταγγείλουν τη στήριξη του Λαϊκού Κόμματος προς αυτόν, το επέτυχαν. Αν όμως ο στόχος τους ήταν να αναδείξουν τις ρωγμές του Λαϊκού Κόμματος, απέτυχαν παταγωδώς». Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» μετά τη μυστική ψηφοφορία στην ισπανική Βουλή επί της πρότασης των σοσιαλιστών για «πάγωμα» του επίμαχου νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο, που περιορίζει τη δυνατότητα άμβλωσης, γνωστό ως νόμος Γκαγιαρδόν από τo όνομα του υπουργού που το εμπνεύστηκε, έχει προξενήσει οξύτατη αντιπαράθεση στην Ισπανία. Το 80% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις διαφωνεί με το νομοσχέδιο, το οποίο σχεδιάστηκε με γνώμονα το στενό κομματικό ακροατήριο του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Ακόμη και στους κόλπους του κόμματος αυτού έχουν εκφραστεί διαφωνίες, τις οποίες οι σοσιαλιστές ήλπιζαν να καταδείξουν με τη μυστική ψηφοφορία της Τρίτης. Η πρόταση για «πάγωμα» του νομοσχεδίου απορρίφθηκε με 183 ψήφους αντί 151, αλλά η συζήτηση άναψε.

«Αν αυτό προχωρήσει, ο αριθμός αμβλώσεων στην Ισπανία θα συνεχίσει να αυξάνεται και πολλές απ’ αυτές θα γίνονται με πιο επικίνδυνο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ελενα Βαλενθιάνο. «Η ανισότητα θα αυξηθεί και για μία ακόμη φορά οι Ισπανίδες θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που μπορούν να ταξιδέψουν σε γειτονική χώρα για μια ασφαλή άμβλωση και σε αυτές που δεν μπορούν». «Ζητώ από τις βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος να μην ψηφίσουν ως βουλευτές αλλά ως γυναίκες».

Μπροστά στις αντιδράσεις, η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολής της ψήφισης του νόμου έως τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ενώ υπαρκτή είναι και η πιθανότητα οριστικής εγκατάλειψής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT