Στο έλεος της θεομηνίας η Βρετανία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ασφυκτική πολιτική πίεση αντιμετωπίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε να αποκαλύψει με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτήσει τη γενναιόδωρη δέσμευσή του για άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες, «ανεξάρτητα από το κόστος».

Στο μεταξύ, επικρίσεις για νωχελική κινητοποίηση των Αρχών αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός από πλημμυροπαθείς κατοίκους της Κεντρικής και ΝΔ Αγγλίας. Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε χθες 14 «κόκκινους συναγερμούς» –κίνδυνος για τη ζωή των κατοίκων– σε ισάριθμες κοινότητες των κομητειών του Μπέρκσιρ και του Σάρεϊ, δυτικά του Λονδίνου, του Σάμερσετ στα νοτιοδυτικά της χώρας, καθώς και σε περιοχές της Ουαλλίας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν εκεί, φθάνοντας σε ταχύτητα τα 160 χλμ.

Την ίδια ώρα, οι έντονες βροχοπτώσεις επρόκειτο να συνεχισθούν και σήμερα, ενισχύοντας το φάσμα της πλημμύρας για πολλές κοινότητες στις όχθες του Τάμεση. Περισσότερες από χίλιες κατοικίες είχαν ήδη πλημμυρίσει κατά μήκος του ποταμού την περασμένη εβδομάδα. Στην κωμόπολη Στέινς, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο του Χίθροου, τα νερά του Τάμεση είχαν πλημμυρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης, υποχρεώνοντας τις Αρχές να διατάξουν την εκκένωση απειλούμενων συνοικιών. Στον εύπορο δήμο του Ντάτσετ, στην όχθη του Τάμεση, περισσότερα από 1.700 σπίτια δεν είχαν χθες ηλεκτρικό ρεύμα.

Παρότι το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται στον Τάμεση, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραποτάμιες κοινότητες του Σέβερν, στην Κεντρική Αγγλία.

Εκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών COBRA συγκάλεσε χθες το πρωί ο Βρετανός πρωθυπουργός, ακυρώνοντας προγραμματισμένη επίσκεψη σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα. «Τα πράγματα θα χειροτερέψουν, προτού βελτιωθούν. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλες οι κοινότητες που χρειάζονται βοήθεια, θα τη λάβουν» είπε ο κ. Κάμερον, για να προσθέσει ενώπιον δημοσιογράφων ότι το κόστος είναι αδιάφορο.

Η γενναιοδωρία του Βρετανού πρωθυπουργού προκάλεσε, όμως, την έκπληξη υπουργών της κυβέρνησής του, που τηρούν ευλαβικά τις κείμενες επιταγές περικοπών κρατικών δαπανών. «Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός προσέφερε λευκή επιταγή. Υπογράμμισε απλά ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο για να βοηθήσουμε τις πληγείσες κοινότητες» είπε χθες ο υπουργός Μεταφορών, Πάτρικ Μακλάφλιν.

Πυρά δέχθηκε ο κ. Κάμερον και στο Κοινοβούλιο, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ να ασκεί οξεία κριτική στην «Ωρα του πρωθυπουργού» για τα πρόσφατα σχέδια απολύσεων στην κρατική Περιβαλλοντική Υπηρεσία. Ο περασμένος Ιανουάριος υπήρξε ο πλέον βροχερός τα τελευταία 250 χρόνια στην Αγγλία, ενώ από χθες μέχρι και αύριο, η μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε ότι 70 χιλιοστά βροχής θα είχαν πέσει στη χώρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT