Νέα ώθηση έλαβε το UKIP ενόψει των ευρωεκλογών

Νέα ώθηση έλαβε το UKIP ενόψει των ευρωεκλογών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Νέα ώθηση έλαβε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον σε μία επαναληπτική εκλογή στο Ουάιθενσο της ΒΔ Αγγλίας. Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε άνετα την αναμέτρηση, που προκλήθηκε από τον θάνατο του προηγούμενου βουλευτή του, με 55%. Ωστόσο, το ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό UKIP, του οποίου ο ηγέτης Νάιτζελ Φάρατζ προεξόφλησε ότι η προεκλογική εκστρατεία θα είναι «πολύ βρώμικη», τερμάτισε δεύτερο με 18%, μπροστά από τους Τόρις που εξασφάλισαν μόλις 15%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, εταίροι του Κάμερον στην κυβέρνηση, απέσπασαν μόλις 5%. Η συμμετοχή στην επαναληπτική εκλογή ήταν ένα ισχνό 28%.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι πρόκειται για εκλογικό θρίαμβο του UKIP, που φιλοδοξεί να αυξήσει τους ευρωβουλευτές του πέραν των εννέα, τους οποίους διαθέτει στην τρέχουσα Ευρωβουλή, μετά τον Μάιο και παράλληλα να κερδίσει την πρώτη του έδρα στις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2015. «Προφανώς, θα προτιμούσα να είχαμε έρθει δεύτεροι και όχι τρίτοι, αλλά δεν πιστεύω πως το αποτέλεσμα προκάλεσε οποιαδήποτε έκπληξη. Απλώς οι Εργατικοί διατήρησαν την έδρα τους», σχολίασε ο Κάμερον στο ITV, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει την έκβαση της ψηφοφορίας. Ο Φάρατζ ανέφερε ότι το αποτέλεσμα μαρτυρεί «πολύ καλή, σταθερή πρόοδο» για το κόμμα του. Το UKIP είχε εκτοπίσει τους Τόρις στην τρίτη θέση και σε μια προγενέστερη επαναληπτική αναμέτρηση, στο Ιστλι της νότιας Αγγλίας.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ICM για λογαριασμό της εφημερίδας «Γκάρντιαν», που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα, εμφανίζει τους Εργατικούς να προηγούνται ενόψει ευρωεκλογών, με τους Συντηρητικούς να έπονται με 25% και το UKIP με 20%. Τελευταίο και καταϊδρωμένο το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών με 9%. Aναλυτές εκτιμούν πως ιστορικές και πολιτισμικές διαφορές κάνουν τους Βρετανούς περισσότερο καχύποπτους απέναντι στην Ε.Ε. από ό,τι άλλες χώρες-μέλη και πιο διστακτικούς να εφαρμόζουν τις οδηγίες της.

Η ταραγμένη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη έχει τεθεί προς επαναδιαπραγμάτευση από τον πρωθυπουργό Κάμερον, ο οποίος θέλει να αλλάξει σαρωτικά ο τρόπος λειτουργίας της Ε.Ε. και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα εάν κερδίσει τις εκλογές του 2015. Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα διοργανώσει το δημοψήφισμα για να κατευνάσει τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του, οι οποίοι θεωρούν ότι η Ε.Ε. παρεμβαίνει υπερβολικά στην εσωτερική βρετανική πολιτική σκηνή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT