Aπειλές κατά Δυτικών τουριστών στην Αίγυπτο

Aπειλές κατά Δυτικών τουριστών στην Αίγυπτο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Ευθέως προειδοποίησε χθες εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση τους Δυτικούς τουρίστες στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν τη χώρα σε δύο 24ωρα και απείλησε όσους αποφασίσουν να παραμείνουν μετά την 20ή Φεβρουαρίου ότι θα γίνουν στόχοι επιθέσεων.

Αυτό το μήνυμα ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η οργάνωση Ανσάρ Μπάιτ αλ Μακντί, με έδρα τη Χερσόνησο του Σινά. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης την Κυριακή εναντίον τουριστικού λεωφορείου στην Τάμπα, στα σύνορα Αιγύπτου-Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τριών Νοτιοκορεατών τουριστών και ενός Αιγύπτιου.

«Συνιστούμε στους τουρίστες να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη χώρα, πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου μας», έγραφε το μήνυμα στην ιστοσελίδα Twitter. Αν και ο λογαριασμός από τον οποίο προήλθε το μήνυμα θεωρείται ότι χρησιμοποιείται από μέλη της Ανσάρ Μπάιτ αλ Μακντί, αναλυτές της αιγυπτιακής πολιτικής σκηνής προειδοποιούσαν χθες για το ενδεχόμενο το μήνυμα να είναι πλαστό, καθώς η οργάνωση έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι αποφεύγει να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα ανακοινωθέντα της.

Εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις ευθύνονται για τον θάνατο εκατοντάδων αστυνομικών και στρατιωτών μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι από τον στρατό πριν από επτά μήνες. Η επίθεση της Κυριακής, με στόχο τουριστικό λεωφορείο, σηματοδοτεί επιχειρησιακή στροφή του ισλαμιστικού αντάρτικου προς την κατεύθυνση των λεγόμενων «μαλακών στόχων», ικανών να πλήξουν την κύρια πηγή ξένου συναλλάγματος της χώρας: τον τουρισμό.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Χαζέμ αλ Μπεμπλαουί χαρακτήρισε την Ανσάρ «απειλή για τους ξένους επισκέπτες», που έχει αποκλειστικό της στόχο τον εκτροχιασμό της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε εκλογές. Από τη μεριά της, η Ανσάρ φιλοδοξεί, με την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση της Κυριακής, να αναβιώσει μνήμες της δεκαετίας του 1990, όταν το ισλαμιστικό αντάρτικο είχε πραγματοποιήσει τις πιο εντυπωσιακές του επιθέσεις, όπως τη σφαγή 58 Δυτικών τουριστών το 1997 στον δημοφιλή αρχαιολογικό προορισμό του Λούξορ, στην Ανω Αίγυπτο.

Τη Δευτέρα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους υπηκόους του που επισκέπτονται την Αίγυπτο, συνιστώντας τους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο Δέλτα του Νείλου εκτός κατοικημένων περιοχών και να μείνουν μακριά από την Ανω Αίγυπτο.

Η Ανσάρ Μπάιτ αλ Μακντί είναι η πλέον δραστήρια παράνομη ισλαμιστική οργάνωση στην Αίγυπτο, ενώ έχει τη στήριξη περιθωριοποιημένων πληθυσμών Βεδουίνων της Χερσονήσου του Σινά. Η στήριξη αυτή επέτρεψε στην οργάνωση να επιβιώσει από τις μεγάλες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί περιστασιακά ο αιγυπτιακός στρατός στη χερσόνησο.

Σε μια από τις πιο αιματηρές της επιθέσεις, η Ανσάρ πυροδότησε στις 24 Δεκεμβρίου παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα, έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Μανσούρα του Δέλτα του Νείλου, προκαλώντας τον θάνατο 16 ανθρώπων. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η οργάνωση, με μήνυμά της, στον ίδιο λογαριασμό Twitter που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση της Κυριακής στην Τάμπα.

«Αν το τελευταίο μήνυμα αποδειχθεί γνήσιο, σημαίνει ότι ο τουρισμός έχει προστεθεί στον κατάλογο των στόχων της Ανσάρ Μπάιτ αλ Μακντί, απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», λέει η αναλύτρια του ινστιτούτου Jane’s IHS, Αννα Μπόιντ στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT