H Iσπανία σκέφτεται να γυρίσει πίσω το ρολόι της

H Iσπανία σκέφτεται να γυρίσει πίσω το ρολόι της

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν οι άνθρωποι σε κάποιες χώρες ετοιμάζονται να πέσουν στο κρεβάτι, οι Ισπανοί βγαίνουν να διασκεδάσουν. Το ισπανικό βράδυ ξεκινά συνήθως στις δέκα, οπότε και σερβίρεται το δείπνο και ξεκινά η ζώνη υψηλής τηλεθέασης της τηλεόρασης. Η αλήθεια είναι ότι η Ισπανία κινείται με τους δικούς της ρυθμούς και έχει το δικό της ρολόι. Σήμερα, όμως, που προσπαθεί να συνέλθει από την οικονομική κρίση, για την οποία δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, κάποιοι πιστεύουν ότι η χώρα θα γίνει πιο παραγωγική και θα συντονιστεί καλύτερα με την υπόλοιπη Ευρώπη αν ακολουθήσει ένα πιο συνηθισμένο ωράριο.

Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα αποτελέσει μία πολύ σοβαρή αλλαγή στην ισπανική ζωή. Επί δεκαετίες οι Ισπανοί απολαμβάνουν τις πρώτες ώρες του απογεύματος, μετά το γεύμα, τη σιέστα τους. Με το νέο πρόγραμμα αυτές οι ενασχολήσεις θα περιοριστούν στη μία ώρα, ίσως και λιγότερο. Τα προγράμματα της τηλεόρασης θα ξεκινούν νωρίτερα και η ελαστική εργασιακή ημέρα θα μοιάσει περισσότερο στο «9 με 5» .

Πίσω από την πρόταση αυτή βρίσκεται μία άλλη, σύμφωνα με την οποία η Ισπανία θα αλλάξει την ώρα της και οι δείκτες του ρολογιού να γυρίσουν μία ώρα πίσω, εγκαταλείποντας τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία έτσι ώστε η χώρα να συμβαδίσει με την Πορτογαλία και τη Βρετανία στη Συντονισμένη Παγκόσμια Ωρα. Τον Σεπτέμβριο μία κοινοβουλευτική επιτροπή πρότεινε την επιστροφή των ρολογιών μία ώρα πίσω και να επιβάλλει το εργασιακό οκτάωρο, αλλά επί του παρόντος η κυβέρνηση δεν έχει ενεργήσει. Δεν είναι λίγοι οι Ισπανοί που παραπονούνται για την ατελείωτη εργασιακή ημέρα, που διακόπτεται από το παραδοσιακό διάλειμμα αργά το πρωί και λίγο αργότερα για το γεύμα. Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στα γραφεία τους στις 4 μ.μ. τελικά καταλήγουν να εργάζονται μέχρι αργά το βράδυ, ιδιαίτερα, μάλιστα, αν το γεύμα του αφεντικού διαρκεί ατελείωτες ώρες.

Παραμένει, όμως, άγνωστο κατά πόσο η αλλαγή της ζώνης ώρας θα ωφελήσει την παραγωγικότητα, αλλά σίγουρα θα αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια για τις γυναίκες, καθώς οι άνδρες προγραμματίζουν τις σημαντικές συναντήσεις για νωρίς το απόγευμα, όταν οι γυναίκες βιάζονται να επιστρέψουν σπίτι για να φροντίσουν την οικογένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT