Φυλακίστηκε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σααντί

Φυλακίστηκε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σααντί

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Τρία χρόνια μετά την έναρξη της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι και ενώ η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει ασταθής, η κυβέρνηση της χώρας επέτυχε τουλάχιστον έναν από τους στόχους της. Φυλάκισε τον 40χρονο Σααντί Καντάφι, έναν από τους γιους του δικτάτορα που δεν σκοτώθηκαν στην εξέγερση.

Ο Σααντί, γνωστός από την αποτυχημένη διαδρομή του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, εκδόθηκε την Τετάρτη στη Λιβύη από τον Νίγηρα, όπου είχε καταφύγει διασχίζοντας τη Σαχάρα τον Σεπτέμβριο του 2011.

Φωτογραφίες από τις σωφρονιστικές αρχές της Λιβύης δείχνουν τον Σααντί γονατιστό στο πάτωμα καθώς τον ξυρίζει φρουρός με ηλεκτρική μηχανή. Λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης, ο Σααντί Καντάφι είχε φωτογραφηθεί στο πλευρό του πατέρα του με καλάσνικοφ. Στους οκτώ μήνες που ακολούθησαν, δεν υπήρξαν αναφορές για συμμετοχή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών.

Εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας είπε ότι ο Σααντί θεωρείται ύποπτος για σειρά αδικημάτων, μεταξύ αυτών «διάπραξη εγκλημάτων προκειμένου να παραμείνει ο πατέρας του στην εξουσία», συνενοχή σε δολοφονία προπονητή ποδοσφαίρου το 2005 και «κλοπή και εκφοβισμό όσο ήταν επικεφαλής της λιβυκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας». Σε ηλικία 20 ετών ο Σααντί μετείχε στις προπονήσεις των ιταλικών ποδοσφαιρικών ομάδων Γιουβέντους και Λάτσιο, ενώ το 2003 εντάχθηκε στο δυναμικό της Περούτζια για λόγους περισσότερο δημοσίων σχέσεων και λιγότερο ικανοτήτων. Δεν πρόλαβε να κλωτσήσει την μπάλα και αποβλήθηκε, καθώς βρέθηκε θετικός στη λήψη του αναβολικού ναδρολόνη.

Οταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια, έκανε καριέρα στον λιβυκό στρατό και διηύθυνε επίλεκτη ομάδα. Παρά τις εμφανίσεις του με στολές παραλλαγής και τις εμψυχωτικές δηλώσεις του προς τις κυβερνητικές δυνάμεις, δεν υπήρξαν πληροφορίες για συμμετοχή του στις εχθροπραξίες. Στο διεθνές ένταλμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ αναφερόταν ότι καταζητείται «ως ύποπτος βίαιης απόσπασης περιουσιακών στοιχείων και ένοπλου εκφοβισμού την περίοδο που ηγείτο της Λιβυκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας».

Τρεις από τους γιους του Καντάφι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης, μεταξύ αυτών και ο Μουτασίμ, τον οποίο σκότωσαν οι αντάρτες στη Σίρτη στις 20 Oκτωβρίου 2011, την ίδια ημέρα όπως και τον πατέρα του. Ο Σεΐφ αλ Αράμπ Καντάφι σκοτώθηκε από βόμβα του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, ενώ ο Χαμίς σκοτώθηκε στην κορύφωση των μαχών, τον Αύγουστο. Δύο άλλοι αδελφοί πιθανολογείται ότι βρίσκονται στην Αλγερία, όπου έχουν καταφύγει και η χήρα του Καντάφι, Σαφίγια, και η κόρη του Αϊσα.

Ο κατακερματισμός της εξουσίας, μετά την ανατροπή του επί τέσσερις δεκαετίες ηγέτη της χώρας, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την αδύναμη κυβέρνηση της Τρίπολης. Σε διεθνή διάσκεψη με αντικείμενο τη Λιβύη, που έγινε χθες στη Ρώμη, η Ιταλίδα ΥΠΕΞ Φεντερίκα Μογκερίνι είπε ότι ο λιβυκός λαός «υποφέρει πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν και από όσο θα ήταν φυσιολογικό». Ο Γερμανός ομόλογός της, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόνισε ότι «το ανεξέλεγκτο πολεμικό υλικό αποτελεί απειλή για όλη την περιοχή» και ανακοίνωσε γαλλογερμανική βοήθεια εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το υλικό αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT