Φονική επίθεση σε στρατιωτικό όχημα στο Κάιρο

Φονική επίθεση σε στρατιωτικό όχημα στο Κάιρο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους Αδελφούς Μουσουλμάνους επέρριψε την ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση εναντίον στρατιωτικού οχήματος η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Ενοπλοι άνοιξαν πυρ χθες το πρωί εναντίον λεωφορείου της στρατιωτικής αστυνομίας στη συνοικία Αμιρίγια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αξιωματικός και να τραυματισθούν άλλοι δύο. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι -που έχουν τεθεί εκτός νόμου και υπέστησαν απηνείς διώξεις από το στρατιωτικό καθεστώς, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι- καταδίκασαν με κατηγορηματικό τρόπο το «ειδεχθές έγκλημα» και ζήτησαν την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε, ωστόσο, τον εκπρόσωπο Τύπου των ενόπλων δυνάμεων να υποστηρίξει ότι την επίθεση διέπραξαν «ένοπλοι μασκοφόροι της τρομοκρατικής Αδελφότητας», χωρίς να προσφέρει κάποια τεκμηρίωση στις αιτιάσεις του.

Μετά το στρατιωτικό κίνημα που ανέτρεψε τον Μόρσι, πολλαπλασιάστηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις ακραίων ισλαμικών οργανώσεων εναντίον στρατιωτικών και αστυνομικών. Η μεγάλη πλειονότητα των επιθέσεων σημειώνεται στη Χερσόνησο του Σινά, με τη σκληροπυρηνική οργάνωση Ανσάρ Μπαγιάτ αλ Μακντίς να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές.

Στο μεταξύ, ο τελευταίος πρωθυπουργός του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανατράπηκε από τη λαϊκή εξέγερση του 2011, τάχθηκε χθες υπέρ της υποψηφιότητας του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Σίσι, ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Ο Αχμέντ Σαφίκ ήταν ανθυποψήφιος του Μόρσι στις προεδρικές εκλογές του 2012, στις οποίες ηττήθηκε με οριακή διαφορά. Δικαιολογώντας την απόφασή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, τόνισε ότι δεν θέλει να διασπάσει το στρατόπεδο του νόμου και της τάξης. Ο Αμπντελφατάχ ελ Σίσι αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του την ερχόμενη εβδομάδα. Απέναντί του θα βρεθεί ο αριστερός νασεριστής υποψήφιος Χαμντίν Σαμπάχι, ο οποίος, αν και υποστήριξε αρχικά το στρατιωτικό κίνημα εναντίον του Μόρσι, εκτιμά ότι η χώρα κινδυνεύει να επιστρέψει στον απολυταρχισμό και την καταστολή της εποχής Μουμπάρακ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT